Hjem SJØLVE LIVET VIN OG POENGGIVNING

VIN OG POENGGIVNING

av Espen Nersveen

Det å sette poeng, karakter, terningkast osv. på vin er det mange meninger om. Du har den ene siden som aldri vil fornærme et godt stykke håndtverk ved å vurdere det med et enkelt tall, og du har den andre siden som mener at et smaksnotat uten karakter er verdiløs. Jeg er vel et sted midt i mellom, men jeg ser at verdien ved å poenggi vinene veier tyngre enn eventuelle grunner til å la være.

Jeg begynner jo å ha smakt endel vin etterhvert, og for meg som har en stor forkjærlighet til Burgund blant annet så blir det mange relativt like smaksnotater. «Slank, frisk, elegant, nydelig rødbærsfrukt og fin, syrlig lengde.» Det sier kjapt og greit litt om hva vinen tilbyr, men ikke så mye om kvaliteten. Da må man legge til beskrivelser som «rik konsentrasjon, massiv struktur, lag på lag, finesse, osv.» Men igjen så vil dette gjøre seg gjeldende på et vidt spekter av gode viner. Så da står man igjen med kun ett virkemiddel, og det er karakteren. 87. 91. 95. For ja, det er 100-poengskalaen som er i førersetet hva gjelder karaktersetting på vin.

100-poengskalaen ble funnet opp og introdusert av den amerikanske vinskribenten Robert Parker i sin tid, og etablerte seg raskt som en publikumsfavoritt. Den er lett å forstå da alle er enige om at 100 er tilsvarende perfekt. 100%. Helt i hundre. Usain Bolt. Det som er litt merkelig med 100-poengskalaen er at den begynner på 50. Og dersom vinen er drikkbar så har den allerede 70 poeng. Med en lavere poengsum enn det så er det stor sjanse for at vinen inneholder noen produksjonsmessige feil. Så da sitter vi egentlig igjen med en 30-poengskala, men det får så være. Dette er min foretrukne poengskala og det er denne jeg kommer til å bruke.

Den aller største utfordringen med å poenggi vin er jo allikevel kunnskapen som bør ligge til grunn for å kunne gi en karakter og samtidig både begrunne, og forsvare den. Ideelt sett skal man jo ha smakt alle viner i alle årganger for å forstå hva som skal til for at en vin skal oppnå 100 poeng. Og nesten enda verre hvorfor en vin får 85 poeng og en annen 86. Det er liten tvil om at setting, subjektive preferanser og tilfeldigheter kan dytte vinen et poeng eller to opp eller ned. Det viktigste er at man treffer så nært som mulig, og at man har gitt vinen best mulig sjanse til å skinne og vise hva den er god for.

Så tilbake til innleggets kjerne. Det er tid for at også jeg; hobbyblogger, vinamatør, livsnyter og fremtidig vinconnoisseur skal poenggi vinene jeg beskriver her på bloggen. Det vil stille meg til veggs, og jeg vil sikkert bli tatt på at jeg gir en vin altfor god score, og en annen for lav score. Men dere skal vite at jeg prøver så godt jeg kan å vurdere de riktig etter kriteriene som er gitt. Tilbakemeldinger er alltid stas, og dere skal vite at alle innspill mottas med takk, en kasse Champagne og kyss på truten.

Alle viner vil få poeng basert på et så objektivt standpunkt som mulig, altså skal jeg gjøre mitt ytterste for at mine subjektive smakspreferanser ikke gjør seg gjeldende hva gjelder poengsetting. Selve smaksnotatet vil være ganske generisk (til tider entusiastisk) og systematisk, og vil avsluttes med en personlig og subjektiv totalvurdering. Det er jo totalpakken som er den vesentlige. Den generelle beskrivelsen av vinen pluss mine personlige tanker rundt flasken og til slutt poengsummen. Det totale bildet dette gir vil forhåpentligvis gi en god innsikt i vinens kvaliteter samt min personlige mening om den. Så er det opp til dere å se om dere er enige eller uenige i min generelle vurdering av vinen, og hvorvidt dere deler mine smakspreferanser.

Det er også viktig å huske på at alle verdens viner skal få plass i den samme poengskalaen. Så det vil si at dersom en vin til 130 kroner får 85 poeng, så er det fortsatt et svært godt kjøp, men en vin til 500 kroner som får 88 poeng kanskje ikke er et like godt kjøp. Men noe av det viktigste ved å lese smaksnotater er nettopp det å unngå å fokusere for mye på en poengsum.

POENGGIVNING

96-100

En vin utenom det vanlige. Usedvanlig høy kvalitet, og et anbefalt kjøp uavhengig av pris. Perfeksjon.

90-95

Fremragende viner med eksepsjonell kompleksitet og karakter. Vinens terroir kommer tydelig frem.

80-89

God til svært god vin. Viner med god til svært god fruktkvalitet, karakter og egenart.

70-79

Middels kvalitet. En helt gjennomsnittlig vin uten særlig særpreg, kompleksitet eller egenart.

60-69

Lav kvalitet. En vin godt under gjennomsnittet. Som regel svært ubalansert. Mulige flaskefeil.

50-59

Ødelagt vin. Viner med betydelige feil.

Mer snacks

11 kommentarer

Fru T oktober 29, 2013 - 19:06

Håndverk
Uttales med T, håndtverk
Skrives uten T, håndverk

Klarte ikke dy meg!

Henning oktober 30, 2013 - 09:01

Heia,
Flott blogg du har! Ang poenggivning, smaker du i peer group?

Espen Nersveen oktober 30, 2013 - 09:04

Takk skal du ha.
Poenggivningen blir ikke vurdert utfra peer group nei, tror det blir mer misforståelser om man skulle gitt en fantastisk rosevin 95 poeng osv.
Så alle viner vil bli sammenlignet med alle andre viner. No stress 🙂

Chateau Musar 1974 | Heia Mat oktober 31, 2013 - 11:07

[…] Poeng: 92 […]

Marquis d’Angerville 2011 | Heia Mat november 1, 2013 - 09:01

[…] 889301 Pris: 294,- Poeng: […]

Tre nasjonaliteter. En drue. Riesling 2012. | Heia Mat november 4, 2013 - 13:32

[…] 4719301 Utvalg: Bestilling Pris: 174,- Poeng: […]

Tre spennende italienere | Heia Mat november 21, 2013 - 11:38

[…] 9853101 Utvalg: Basis Pris: 210,- Poeng: […]

Avignonesi Vin Santo di Montepulciano Occhio di Pernice 1998 | Heia Mat november 25, 2013 - 15:22

[…] Poeng: 94 […]

Dr. Bürklin-Wolf Pechstein 2008 | Heia Mat desember 15, 2013 - 10:26

[…] Poeng: 92 […]

Heia Mat – DR. BÜRKLIN-WOLF PECHSTEIN 2008 mars 16, 2014 - 15:26

[…] VIN OG POENGGIVNING […]

Heia Mat – TENUTA IL SOGNO mars 26, 2014 - 13:51

[…] VIN OG POENGGIVNING […]

Det går ikke å kommentere