Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT VERDENS BESTE RIBBE

VERDENS BESTE RIBBE

av Espen Nersveen

Det er med ribbe som med det meste annet her i livet. Gi det litt ekstra tid og kjærlighet og resultatet blir så uendelig mye bedre. Ekstremt saftig kjøtt og svor så porøs at selv de tannløse blant oss kan nyte den. Dette er verdens beste ribbe.

Jeg har flere oppskrifter på ribbe her på bloggen, og jeg har allerede en oppskrift på langtidsstekt ribbe som er ganske lik denne. Jeg tør allikevel påstå at denne er enda vassere. Den er noe mer nøyaktig hva gjelder temperaturer og ovnsinnstillinger. Og den er laget med argusøyne for å være helt sikker på at oppskriften er 100% nøyaktig.

Ribba er en ekstremt fleksibel råvare og det er litt synd at den har blitt låst til denne ene dagen i året. Men dersom den kun skal serveres den 24 dagen i desember så la oss hvert fall gjøre det ordentlig. La oss perfeksjonere ribba.

Og vet du, det er faktisk langt enklere enn man skulle tro. Så lenge du følger denne oppskriften så kan du heller bekymre deg for om den kjolen du kjøpte til frua faller i smak, eller om du klarer å kneppe igjen dressbuksa i år igjen. Bare lov meg en ting, ikke se på prislappen når du skal handle inn årets kanskje viktigste måltid. Kjøp en fersk tynnribbe til en pris grisen verdig. Hvorfor man gladelig kjøper smågodt til 169 kroner kiloen, men stusser over tilsvarende pris på et dyr som har blitt stelt med, matet, tatt vare på, slaktet, partert og fraktet til butikk er bare en av mange ting jeg aldri kommer til å forstå.

Men nok snikk-snakk. Her er den siste ribbe-oppskriften du noensinne vil trenge. Ribbe 2.0. Fra meg til deg. Gledelig jul.

Ribbeperf02

VERDENS BESTE RIBBE

Det er med ribbe som med det meste annet her i livet. Gi det litt ekstra tid og kjærlighet og resultatet blir så uendelig mye bedre. Ekstremt saftig kjøtt og svor så porøs at selv de tannløse blant oss kan nyte den. Dette er verdens beste ribbe. KJØTT VERDENS BESTE RIBBE European Print oppskriften
Nok til: 6 Forarbeid: Koketid:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hva synes du? 3.6/5
( 592 vurderinger )

Ingredienser

  • 500 gram tynnribbe per person
  • 2,5 dl kyllingkraft
  • 7,5 dl vann
  • 3 laurbærblad
  • 2 stjerneanis
  • ½ kanelstang
  • 6 nellikspiker
  • 6 hvitløksfedd
  • 1 tommelfingerstor fersk ingefær delt i mindre biter

Sånn gjør du det

- Prosessen begynner kvelden 21 desember. Da skal du gni ribba inn med rause mengder salt og grovkvernet pepper. Få det inn i alle kriker og kroker og særlig godt inn i svoren. Pakk ribba inn i aluminiumsfolie og la ligge i kjøleskap til den store dagen.

- Jeg tar utgangspunkt i at middagen skal på bordet klokka 17.30. I så fall må du begynne omtrent klokka 08.00 om morgenen. Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme, ikke varmluft. Ribba tas ut av kjøleskapet og legges med svorsiden ned i en ildfast form eller en langpanne med litt dybde. Fordel krydder, hvitløk og ingefær rundt i formen og hell over kyllingkraft og vann. Forsegl formen med aluminiumsfolie og sett den inn i ovnen. La stå i 45 minutter.

- Ta ut ribba og skru ovnen ned til 90 grader. Vanlig over- og undervarme, ikke varmluft. Ta av aluminiumsfolien og krøll den til formen av en amerikansk fotball. Snu ribba så svoren vender opp. Legg folien under ribba så den får formen til en sval bro. Jeg vil anbefale å stikke et steketermometer inn i den tykkeste delen av ribba, men pass på så den ikke treffer noe ben. Når ovnen holder 90 grader settes ribba tilbake i ovnen. Ribbeperf03

- Stek ribba på lav varme i 7 timer til kjernetemperaturen viser 80 grader celsius. Da skrur du varmen opp til 275 grader og ser på matkunst bli til. Svoren som for inntil få minutter siden så helt katastrofe ut popper nå til luftig baconsvor inne i ovnen. Og etter en 20 minutters tid så har du en perfekt ribbe med svor fra ett hittil ukjent griseparadis. Skulle du slite med poppingen kan du ty til grill-elementet, men da må du følge med kontinuerlig så det ikke svir seg. La ribba hvile på kjøkkenbenken i omtrent 45 minutter (nei, ribba blir ikke kald) før du begynnner å dele den opp. Det er viktig at du ikke dekker den til da det kan ødelegge svoren.

- Grattis. Du er nå familiens helt, og vil få ribbeansvaret ved enhver julemiddag til du en vakker dag velger å dele oppskriften med et annet familiemedlem. Nei nei, du trenger ikke betale meg. Du mener at jeg har fortjent en belønning? Ja, selvfølgelig, men glede er mitt drivstoff. En Nobels julefredspris holder i massevis.

Ribbeperf01
Denne oppskriften stod nylig på trykk i det nye magasinet fra Fornebu Senteret. Da så oppslaget slik ut. Trykk på bildet for å få det større.
416 kommentarer
142

Mer snacks

416 kommentarer

Marianne desember 25, 2018 - 00:13

Prøvde oppskriften for første gang julaften i år, og det ble et helt fantastisk resultat. Skal aldri mer søke etter tilberedning av ribbe, tusen takk!!

Reply
John Kvernevik desember 25, 2018 - 09:45

Heisann Espen 🙂

Vil bare takke deg for oppskriften . Det var den beste ribben jeg har og familien har spist .
Jeg har laget mat i mange år , men ribben slo alt . Dette blir fast innslag i hver jul fremover
og ellers .Nam nam nam .

Reply
Isabella Løken desember 25, 2018 - 22:02

Har du noe god oppskrift på saus til dette? Som passer til ribbe, medisterkaker og julepølse? 😊 skal teste ut denne oppskriften en dag i jula.

Reply
Kjetil Elton november 1, 2019 - 16:11

Ruter du opp svoren før den gnis inn med s&p?

Reply
Torkil desember 5, 2019 - 18:43

Har fulgt oppskriften to ganger, med stor suksess! Men skal lage ribbe til julelunsj, som skal serveres 1330. Finnes det en god løsning så jeg slipper å starte 0430 om morgenen?

Reply
Espen Nersveen desember 17, 2019 - 21:39

Hei, det vil nok gå fint å skru opp tempen noe, og dermed forkorte steketiden tilsvarende. Akkurat hvor mye du sparer på feks å steke på 150 grader er jeg ikke helt sikker på. Eventuelt så steker du den over natta på 80 grader. Det bør nok også få fint.

Reply
Toril desember 18, 2019 - 07:35

Hei, i min gamle «Hjemmets Julehefte» fra 1982 (!) beskrives langtidssteking av kalkun. Jeg har fulgt denne oppskriften i årevis og den slår aldri feil. Forslaget er å steke kalkunen som følgende: Pr kilo beregnes ved 125 grader 45 minutter Pr kilo, og ved 150 grader 1 time Pr kilo. Jeg legger til ca en time ekstra og det har gitt perfekt resultat hele tiden.

Reply
Ribbe & Riesling | Flaaten desember 16, 2019 - 10:00

[…] Nå skal det sies at jeg ikke har vært voldsomt aktiv på bloggen i det siste. Endringer i livssituasjon, tidvis latskap, andre prioriteringer og nå ny jobb har gjort at blogging som regel har havnet i andre rekke. Men heldigvis ligger det ganske så mange oppskrifter der fra før, og en av de aller mest populære og mest besøkte er oppskriften jeg har på ribbe. Ydmyk som jeg er så er tittelen på oppskriften – «Verdens beste ribbe». […]

Reply
Sissel Langendorff desember 18, 2019 - 08:13

Ops
Ser ut som oppskriften fra Toril, og Hjemmet, må være feil i steketid / temp.
Regn etter så ser du at ved laveste temp er det kortest steketid…

Reply
Liv Marie Thingstad Rudmoen desember 19, 2019 - 19:19

Prøvde i fjor- kjempefornøyd. Bare en ting: er det ikke altfor mye væske med 2,5 pluss 7,5 dl? Jeg tok ut mye av det da dampingen var ferdig.

Reply
Sondre Malmgren desember 23, 2019 - 19:14

Hei, skulle prøve denne nå i jula. Salta og pepra masse, skulle sjekke nå i ettermiddag (23.des) og da viser det seg at Aluminiumsfolien har reagert med saltet! Det er “etset” hull et par plasser og det er smittet av på enkelte plasser! Krise!

Reply
Petter Løkken desember 24, 2019 - 14:23

67 grader kl 1415 betyr at vi er i god rute til mat kl 17 🎅. Dette er blitt julens høydepunkt og nå for femte året på rad.
Tusen takk for at du deler din entusiasme for mat og vin, og en riktig god jul!

Reply
Lars M desember 25, 2019 - 00:39

Tusen takk! Ble kveldens helt og fast ribbekokk i overskuelig fremtid!

Reply
Lars M februar 24, 2020 - 17:14

Testet denne oppskriften til jul og vil bare si tusen takk!! Sjukeste ribba jeg vært borti!! Godt utganspunkt med ribbe fra glad utegris i fri dressur, men helt villt saftig og magisk svor! Brukte bare salt og pepper som krydder, og måtte ned i 70 grader på ovnen et par timer da varmen steg litt fort. Til helgen skal jeg prøve schweinehaxe etter samme magiske formel. Gleder meg😁

Reply
Espen Nersveen desember 24, 2018 - 15:05

Digg at flere bidrar. Hehe

Reply
Espen Nersveen desember 24, 2018 - 15:06

Jepp, som Aleksander og Audun skrev, bare skru ned temperaturen til 75-80 grader og la stå til du er klar for popping.

Reply
1 7 8 9

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.