Hjem VIN TIL MATENHVITVIN TRE NASJONALITETER. EN DRUE. RIESLING 2012

TRE NASJONALITETER. EN DRUE. RIESLING 2012

av Espen Nersveen
Riesling er en personlig favorittdrue, og en drue som handles hyppig, i væskeform vel og merke. Men den kommer nesten utelukkende med tysk pass. Det er jo ingen tvil om at det er her den viser seg fra sin aller beste side (sorry Alsace) med konsentrert og syrlig frukt av høy kvalitet. At den tyske utgaven har en noe mer sødmefull lillebror i Østerrike er vel heller ingen overaskelse, men at det fins en overraskende kjølig, frisk og sprek fetter i Piemonte er ikke like viden kjent.

Under et lettere gjennomsiktig skalkeskjul som seriøs, hardtarbeidende og kunnskapsrik vinjournalist får jeg sneket meg med på diverse smakinger, og når jeg nå nylig deltok på en nyhetssmaking som inneholdt tre gode rieslinger fra de nevnte land så tenkte jeg at det kunne være interessant å gjør en ganske enkel, og ikke alt for dyptpløyende sammenligning. Alle tre hadde nemlig klare druetypiske kjennetegn samt tydelig preg fra sitt terroir. Sånt kan man like når man smaker på, og skriver om vin. For vin uten karakter og særpreg er jo ikke så veldig interessant. Det er en grunn til at Lerum sin druesaft ikke finnes i en alkoholholdig utgave på polet.

 


Weingut Stadt Krems har ca. 30 hektar vinmark, og alle ligger i de beste terrasseanlagte skråningene ved byen Krems. Langs denne byen renner elven Donau, noe som fører til store temperaturforskjeller på dag og natt. Dette bidrar til en god balanse mellom moden frukt, friskhet og syrlighet.

Denne vinen har en tiltalende sødmefull, frisk og aromatisk nese med epler, fersken og aprikos som utpregede aromaer. Den har også en fin mineralsk karakter. I munnen oppleves den slank og frisk i anslaget, men med en sødmefull og ganske rik fruktkarakter i midtpartiet. Den har en fint integrert syrlig avslutning med en god lengde. Litt av mineraliteten sitter igjen i munnen.

En flott vin til en flott pris som vil drikke godt til sødmefull sjømat som sjøkreps, kamskjell og sushi.

Varenummer: 4719301 – Pris: 174 – Poeng: 86

 


Vajra er et kjent navn for de fleste, da han har gode viner i de fleste prisklasser. De holder hus i Barolo i Piemonte, og er nok mest kjent for sine røde viner. Være seg den slanke og saftige Langhe Rosso, druetypiske Langhe Nebbiolo eller hans kraftigere Baroloer. At han også lager riesling er nok ikke like kjent for alle, men de som har smakt den kan nok si seg enige om at den holder en imponerende fin kvalitet også den.

På duft har den subtile aromaer av stikkelsbær og epler. Der nesa er noe forsiktig så er den langt mer punchy i munn. Herlig forfriskende anslag med sitrusfrukt, stikkelsbær og grønne epler. Frisk og samtidig solmoden fruktkarakter. Den har en fyldig tekstur, men en kjølig stil. God lengde, med syrlig karakter.

En vin som besitter overraskende fin friskhet og syrlighet, og at den er fra Piemonte er jo fantastisk i seg selv, og mer enn god nok grunn til å gi den et forsøk. Skulle allikevel gjerne sett den til en pris rett under 200-lappen.

Varenummer: 4563501 – Pris: 225 – Poeng: 87

 


Er du glad i riesling så kjenner du til doktor’n. Tysklands største familieeide vineiendom er på hele 110 hektar. Alle vinmarkene ligger sentralt nær Mittelhaardt, selve hjertet i Pfalz-regionen. Jeg har tidligere skrevet om deres inngangsvin, en nydelig og godt priset vinflaske. Denne vinen koster noe mer, men det henter den igjen i ytterligere konsentrasjon, struktur og kvalitet. Druematerialet er hentet fra enkeltvinmakren Böhlig.

En delikat og fyldig nese med pære, gule epler, aprikos og masse mineralitet. Flott og rik karakter. Vinen fyller munnen med en nydelig balanse av sødme og syre. Flott konsentrert frukt av høy kvalitet og super lengde med et deilig og syrlig fraspark.

En vin som vil takle uante mengde matretter med et vidt spenn fra sushi til svineribbe.

Varenummer: 4657601 – Pris: 260 – Poeng: 90

 

Mer snacks

1 kommentarer

Dr. Bürklin-Wolf Pechstein 2008 | Heia Mat desember 15, 2013 - 10:28

[…] inngangsvinen til denne produsenten, en nydelig flaske til knappe 170 kroner. Enkeltvinmarksvinen Böhlig til 260 kroner ble også beskrevet her for litt siden, en vin med nydelig struktur og flott […]

Det går ikke å kommentere