Hjem MINE OPPSKRIFTERBRØD OG BAKST ELTEFRITT GRYTEBRØD

ELTEFRITT GRYTEBRØD

av Espen Nersveen

Fy faen som jeg er glad i godt brød. Det er ikke pent å banne, men noen ganger er det det eneste som funker. Jeg elsker brød. Intenst. Alltid gjort det. Med litt rask hoderegning så vil jeg anslå at jeg har spist i overkant av 40.000 brødskiver. Stable de oppå hverandre så snakker vi fort et brødtårn på rundt 800 meter, eller Empire State Building + Empire State Building + Monolitten + Monolitten + Meg + Meg. Det er tårnet sitt det.

Visste du at en brødskive er ca. 100 kalorier? Med litt smør og pålegg så snakker vi fort 150 kalorier. Om man da tar utgangspunkt i at 7000 kalorier tilsvarer 1 kg så betyr det at jeg har lagt på meg ca. 857 kg bare ved å spise brød. Eller motsatt, dersom jeg aldri hadde rørt disse brødskivene så hadde jeg hatt en vekt på -737 kg. Min indre anorektiker feller en uforløst tåre.

Egentlig vil jeg jo bare lire av meg masse usammenhengende brødtøys, brødmetaforer og brødhistorier fra brøddommen, unnskyld, barndommen. Men bloggen min er jo ikke for meg, den er for deg, og jeg antar at grunnen til at du har trykket deg inn hit er fordi du er på jakt etter oppskrift på brød. Et jævlig godt brød. Og det skal du få.

Grytebrød, eltefritt brød, no-knead-bread, en etterhvert velkjent brødbakingsteknikk. Den er enkel, fleksibel og så og si feilfri. Kan man si at man har en matblogg uten å ha minst en oppskrift på et slikt brød? Jeg er usikker, men i ren frykt så kommer min oppskrift her. Og du skal ikke se bort ifra at det kommer flere.

De fleste oppskrifter rundt omkring på webben har utgangspunkt i en deig med 500 gram mel. Det er bare sløsing av arbeidskraft og tid, skal du først bake et brød så baker du med 1 kg mel. De fleste oppskriftene har også en rutine etter den lange kaldhevingen, der brødet legges ut på benken med masse mel, brettes et par ganger og hever videre i 2 timer. Dette er også helt unødvendig, skaper bare masse søl og krever ekstra innsats. Hele poenget med dette brødet er jo at det er så utrolig enkelt, så dermed stryker vi den biten av oppskriften. Det du sitter igjen med er da i all sin enkelthet; bland sammen noen ting, vent et døgn, stek, spis. Huleboerbrød.

Halvparten av melmengden bør bestå av siktet hvetemel, den andre halvparten gjør du akkurat som du vil med. Og så er det helt opp til din medfødte/opptrente fantasi å finne ut hva slags finurlige smaker og ingredienser du ønsker å tilsette brødet i tillegg. Oppskriften nedenfor er et brød jeg har hatt stor suksess med. Det blir luftig, fuktig, semigrovt og smaksrikt.

grytebread02

ELTEFRITT GRYTEBRØD

Fy faen som jeg er glad i godt brød. Det er ikke pent å banne, men noen ganger er det det eneste som funker. Jeg elsker brød. Intenst. Alltid gjort det. Med litt rask hoderegning så vil jeg anslå at jeg har spist i overkant av 40.000 brødskiver. Stable de oppå hverandre så snakker vi fort et brødtårn på rundt 800 meter, eller Empire State Building + Empire State Building + Monolitten + Monolitten + Meg + Meg. Det er tårnet sitt det. BRØD OG BAKST ELTEFRITT GRYTEBRØD European Print oppskriften
Nok til: 4 Forarbeid: Koketid:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hva synes du? 3.7/5
( 154 vurderinger )

Ingredienser

  • 700 gram siktet hvetemel
  • 100 gram grovmalt sammalt hvetemel
  • 200 gram finmalt rugmel
  • 1/2 teskje tørrgjær
  • 3 teskjeer salt
  • 8 dl kaldt vann

Sånn gjør du det

- Finn frem en stor arbeidsbolle. Vei og mål opp alle de tørre ingrediensene og ha de over i denne bollen. Røres lett sammen.

- Hell så over det kalde vannet, og rør dette sammen med en sleiv. Deigen skal være ganske våt. Dekk så arbeidsbollen med plastfilm, og legg over et kjøkkenhåndkle. La deigen stå i romtemperatur.

- De neste 24 timene skal livet ditt leves akkurat som før, dog gjerne litt bedre. Få ut potensialet ditt. Gjør moren din stolt. Vær en god kjæreste, mann, hustru, datter, sønn, osv.

- Etter noe rundt 18 til 24 timer så er brøddeigen din ferdig. Da setter du en solid gryte med tilpasset lokk, gjerne støpejernsgryte, inn i ovnen, og setter den på 250 grader. La gryta stå i en halvtimes tid.

- Ut med gryta, dryss litt mel i bunn og hell, skrap, få deigen over i gryta. Jeg drysset også over litt solsikkefrø. På med lokket og inn i ovnen.

grytebread03

- La brødet steke på 250 grader med lokk, i 30 minutter. Ta så av lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek i ytterligere 15 minutter.

- Sannsynligvis er brødet ditt perfekt stekt nå, men det kan være stor forskjell på gryten man bruker, og ikke minst ovnen. Så om du har et nøyaktig digitalt steketermometer så kan du sjekke kjernetemperaturen på brødet. Når den viser 96 grader så er du i mål. Selv bruker jeg en thermapen.

- La brødet hvile på rist en halvtimes tid. Frem med brødkniven, kviteseidsmøret og et stort glass melk.

- Eureka, brødet ditt er ferdig. Uten å tråkke Jesus på tærne, for det å lage vin av vann er kult, men å lage brød av mel er om mulig enda fetere.

67 kommentarer
41

Mer snacks

67 kommentarer

Paulina V. Lægraid mars 30, 2017 - 23:55

Hei!
Jeg har bakt dette brødet flere ganger og gått opp med tiden hver gang, for brødet er alltid deigete i midten.
Hvor i ovnen plasserer du gryta?
Etter på, hvordan beholder du brødet for at det ikke blir fort tørt?

Takk for fantastiske oppsfrkfter!
Mvh
Paulina

Espen Nersveen april 3, 2017 - 07:38

Hei
Jeg bruker steketermometer og tar brødet når det er 96 grader. I tillegg lar jeg det hvile på kjøkkenbenken i en times tid før jeg skjærer i det. Da pleier det å bli bra. 🙂
Når jeg har begynt å kutte i det så pakker jeg det tett i et linhåndkle/kjøkkenhåndkle, da holder det seg fint et par dager. Hvertfall hvis man har brødrister.

Paulina april 7, 2017 - 19:46

Hei,
Hvorfor blir mitt brød så fort tørt?

Espen Nersveen april 7, 2017 - 19:49

Alle brød blir fort tørre. Oppbevarer man brød i papir blir det tørt umiddelbart, jeg foretrekker å pakke det inn i et kjøkkenhåndkle. Da tørker ikke brødet ut umiddelbart, og skorpen holder seg ganske bra. Plast er det beste materiale for å unngå tørrhet, men da blir alt mykt, også skorpen og det er ikke noe særlig.
Brød er knallgodt første dag, ok andre dag, spiselig tredje dag og dødt fjerde dag.

Yngild oktober 26, 2017 - 18:42

Hvor i ovnen setter du brødrene.
Er det ok å bruke 2 små jerngryter

Espen Nersveen oktober 26, 2017 - 21:40

Sånn ca. midt i ovnen. Jeg tror det kan bli enda bedre faktisk med to små jerngryter. Mer skorpe, og det er der smaken ligger.

Frank januar 22, 2018 - 04:18

Hvorfor må det være så mye salt i brødet?

Espen Nersveen januar 22, 2018 - 19:02

Det må jo ikke, men det gir jo god smak da. Er jo ikke så voldsomt mye heller?

Halstein april 17, 2018 - 21:07

Og når brødet er blitt helt steinhardt, er det blitt til «suppebrød»: Lag en god buljong, bryt brødet i biter som du putter oppi buljongen og kos deg! All den deilige smaken av brødskorpa er med + det gode brødet. Jeg bruker forresten sesamfrø i deigen for smakens skyld, og manitoba-mel (kanadisk vårhvete). Hos Coop heter det «Bakerens utvalgte» (har ikke sett det på Rema eller Kiwi), og handler du i Sverige heter det Manitoba Cream. Gir en fantastisk smak!

Kjersti januar 31, 2020 - 13:54

Jeg er med i en gruppe på FB og der ble jeg tipset om dette grytebrødet ditt. Jeg satt to deiger, og i dag har jeg stekt begge to. et med 24 timers heving og et med 19 timer. De ble helt fantastiske og så enkelt. Dette blir nok min favoritt.
Har du prøvd å lage rundstykker med denne deigen? I så fall hvor lang steke tid?
Hilsen brødglad dame:)

Geir april 2, 2020 - 11:35

Har lett etter en oppskrift på grytebrød som ikke krever bretting og etterheving før det stekes. Hele poenget med å sette deigen dagen i forveien forsvinner jo dersom man skal jobbe og etterheve deigen i to timer før steking. Gleder meg til å prøve denne oppskriften.

Kirsti Mørk-Mathisen desember 7, 2020 - 10:15

Hei
Takk for flotte oppskrifter! Hvor stor er gryta du bruker til dette brødet?

Kirsti Mørk-Mathisen desember 7, 2020 - 10:36

Hei igjen…
Ser nå at du bruker en gryte på 5,2 liter til brødet med rosmarin. Jeg har selv en tradisjonell Signature Le Creuset – gryte på 5,3 liter. Den vil jo passe fint til din oppskrift! Gleder meg til å prøve.

Benedicte mars 8, 2021 - 12:58

Hei! Hvorfor har du ikke noe sukker/honning/sirup i deigen? Trodde det måtte til for å få fart på hevingen?

Benedicte mars 8, 2021 - 12:58

Hei! Hvorfor har du ikke noe sukker/honning/sirup i deigen? Trodde det måtte til for å få fart på hevingen?

Helen E april 21, 2022 - 15:48

Fant denne oppskriften da jeg lette etter et grytebrød med minst mulig arbeid, og som var tilpasset min 28 cm store jerngryte. Ventet 24 timer, men da var ikke deigen hevet i det hele tatt. Brukte gjær fra en åpnet pose som hadde stått en stund. så gjæren var nok død for lengst. Fikk reddet det med å blande gjær (fra en uåpnet pose) med litt varmt vann som jeg blandet inn i deigen. Siden det allerede hadde gått 24 timer satte jeg deigen oppå den varme tørketrommelen i 30 min. Da begynte den å heve, så da var det bare å følge resten av fremgangsmåten til punkt å prikke. Måtte steke i 20 min ekstra for å få 96 grader kjernetemperatur. PERFEKT brød. Både mann og barn elsket det. Så dette blir en gjenganger.

Espen Nersveen februar 13, 2017 - 09:34

Deigen kan ha vært litt våt, lot dere det hvile en halvtimes tid før dere skar i det?

1 2

Det går ikke å kommentere