Hjem SJØLVE LIVET JEG SKAL BLI SOMMELIER!

JEG SKAL BLI SOMMELIER!

av Espen Nersveen

Ok, det er en sannhet med visse modifikasjoner. Skal jeg slutte i jobben, stupe med hodet først inn i restaurantbransjen og servere vin for lønna? Nei, det toget har nok gått. Men det jeg skal gjøre er å sette meg et halvt år på skolebenken på Kulinarisk Akademi og forhåpentligvis ende opp med bestått eksamen, drueklase-pin og den ganske så fænsi tittelen sommelier, eller vinkelner om du vil.

Det hele begynner i januar 2018, og eksamen er i starten av juni. Det vil si at jeg har ca. 8 måneder på meg på å lære meg alt om vin. Det er ingen overdrivelse at jeg fikk litt angst når bekreftelsen på studieplass dukket opp i innboksen min. Da var det ingen vei tilbake.

Hvilke druer dyrkes på Sicilia? Hvilke kommuner består Côte de Nuits av? Hvordan produseres en Oloroso Sherry? Hva er Botrytis Cinerea? Beskriv vinstilen til en Malbec fra Chile.

Ja, noe ala dette vil jeg anta at dukker opp på teorieksamen. Pluss alt annet. Med hele vinens verden som pensum så er det ikke lett å vite hva som vil dukke opp, og det krever nitidig lesing og pugging for å få et så bra utgangspunkt som mulig. I tillegg til den altoppslukende teori-biten så skal vi selvfølgelig klare å blindsmake 6 viner, som også kan være absolutt hva som helst fra absolutt overalt. Enkelt.

Uansett hvor uangripelig det hele føles akkurat nå, så er det jo det som er moro. Det hjelper alltid med en gulrot, eller en pisk for den saks skyld, for å pushe seg selv til å lese, smake, utforske og jage etter kunnskap.

Jeg har ingen planer om å surfe gjennom dette halvåret og satse på flaks og tilfeldigheter på eksamensdagene. Når jeg først har meldt meg opp så skal det gjøres skikkelig. Fallhøyden blir jo ikke mindre av å dele det hele her på bloggen, men jeg skal stå på eksamen, og jeg skal gjøre det med solid margin.

Jeg har også planer om å dele endel av det vi går gjennom på kurset og håper at det kan være av interesse, ja, kanskje det frister så mye at det er du som melder deg opp neste år? Ingen har vel angret på å fordype seg videre inn i en allerede etablert lidenskap og interesse?

Dett var dett. Tilbake til vinen og bøkene.

Photo by Maja Petric on Unsplash

Mer snacks

1 kommentarer

Margrethe Seland november 14, 2017 - 14:28

Lykke til!

Det går ikke å kommentere