Hjem SJØLVE LIVET JEG SKAL PÅ VINTUR TIL FRANKRIKE!

JEG SKAL PÅ VINTUR TIL FRANKRIKE!

av Espen Nersveen

Hipp hurra, jeg er så glad. Jeg skal nemlig på tur, med fly, til Frankrike. Lite fett. Aksel og Tommy heter de to gutta jeg skal reise med, og det vittige er at jeg kjenner de knapt. Et par hyggelige sosiale sammenkomster er alt vi kan slå i bordet med. Men vi deler en kjærlighet til vin og mat, og da trenger vi ikke vite så mye mer om hverandre. Med andre ord en ganske så lik situasjon som jeg var i i fjor, da ferden gikk til Chablis og sentral-Burgund, men nå begynner vi litt lengre sør.

Etter en kjapp mellomlanding i Brussel, henting av kofferter og sannsynligvis noe kløn med leiebil så ruller vi avgårde fra Lyon mot det nordlige Rhône. Her skal vi tilbringe halvannen dag og besøke eminente produsenter som Vincent Paris, Pierre Gonon og Georges Vernay. Viner laget på syrah i appellasjoner som Cote-Rotie, Hermitage og Cornas er noe av det beste som finnes. Og hver gang jeg tar en slurk av disse edle dråpene så undres jeg over hvorfor jeg ikke drikker det oftere. De beste utgavene er elegante som få, med en underliggende konsentrasjon og kraft som nesten ingen klarer å matche. Virkelig klasse, og disse vinene vil være med på å heve humøret nå som høst-mørket tar overhånd. Det blir også veldig spennende å smake Condrieu fra Vernay, laget på druen Viognier.

Når vi har gjort oss ferdig i Rhône så bærer ferden videre nordover til Beaujolais. Et område som går igjen på alle lister over hvor i verden man får mest «value for money». Her er det også rødvin som gjelder, og det er druen gamay. Glem bulkvin og Beaujolais Nouveau, nå er det lavt utbytte, manuelt arbeid, økologisk eller biodynamisk drift og fokus på terroir som gjelder. En stadig voksende gjeng med vinprodusenter lager nå naturlige og rene viner med eminent frukt og slående friskhet. Druejuice som er leskende, men med karakter, matvennlige, ja rett og slett nydelige. Thillardon, Yann Bertrand og Julien Sunier med flere er så heldige at de får tilbringe noen timer med oss. Jeg tipper de gleder seg like mye som vi gjør.

Vi setter oss igjen i bilen, reiser nordøstover og inn i Jura-dalen. Alle nåværende og fremtidige vinkelneres våte drøm. Fortsatt ikke oppdaget av massene, og skulle de bli det så har de vel heller ikke volumet til å håndtere det. Her lages det fantastisk delikate og lett-på-tå rødviner av pinot noir, poulsard og trousseau, og komplekse, karakterrike og intense hvitviner av savagnin og chardonnay. Jeg kan virkelig ikke vente med å nyte en godt modnet comte med et glass Vin Jaune, en vin som har ligget over 6 år på fat med et dekkende florlag over seg. Et kunststykke av en vin. Lokal ost og lokal drikke. Sånn som det er ment å være. Jeg håper eminente vinmakere som Jean Bourdy og Bruyere & Houillon har gjort klart noen glass til oss, for vi er klare for å smake.

Bilder skal knipses, notater skal skrives og memoarer skal deles. Stay tuned som det heter på godt norsk.

Photo by Thomas Schaefer on Unsplash

Mer snacks