Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT LANGTIDSSTEKT TYNNRIBBE

LANGTIDSSTEKT TYNNRIBBE

av Espen Nersveen

Det fins mye rare folk der ute. Du har folk som venter med sex til ekteskapet, du har folk som ikke drikker alkohol og jeg ville ikke blitt overrasket dersom det fantes folk som ikke spiste kjøtt også. Sjukt. Men det er en annen gjeng med sjuke folk jeg vil frem til. En gjeng som får de nå nevnte til å fremstå som (hvertfall noe i nærheten av) normale.

De jeg vil frem til er de som kun spiser ribbe til jul. Hæ? Fins de? Kjære leser, jeg forstår at du blir satt ut av dette, jeg ble det selv når jeg fant ut at disse snålingene lever blant oss dag etter dag. Sannsynligvis har de sittet ved siden av deg på trikken, stått bak deg i kassa. De er nærmest umulige å få øye på, men dersom du møter på noen som har en tendens til å utsette nytelse så ville jeg blitt var. Jeg tror nok at grunnen til at de er så vanskelige å få øye på er den eneste grunnen til at de fortsatt lever iblant oss. Hadde jeg blitt norsk president en dag så skulle jeg hvertfall [sensurert i henhold til norsk lov], ja, det ville jeg faktisk gjort.

Men fra alvor til spøk, via vittigheter og over til fremgangsmåte. Det var tid for å prøve en ny måte å lage ribba på. Jeg skulle gi den god tid i ovnen på litt over badstu-varme. Denne ribba fikk jeg servert på Restaurant Ni&Tyve under et julebord i fjor vinter. Jeg fikk servert mitt livs beste ribbe, sendte de en mail dagen etter og fikk oppskriften i retur. Dere får den av meg på en betingelse. Lag mer ribbe.

LANGTIDSSTEKT TYNNRIBBE

Det fins mye rare folk der ute. Du har folk som venter med sex til ekteskapet, du har folk som ikke drikker alkohol og jeg ville ikke blitt overrasket dersom det fantes folk som ikke spiste kjøtt også. Sjukt. Men det er en annen gjeng med sjuke folk jeg vil frem til. En gjeng som får de nå nevnte til å fremstå som (hvertfall noe i nærheten av) normale. KJØTT LANGTIDSSTEKT TYNNRIBBE European Print oppskriften
Nok til: 4 Forarbeid: Koketid:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hva synes du? 3.6/5
( 127 vurderinger )

Ingredienser

 • 500 g ribbe per pers(minimum)
 • 350 g sellerirot
 • 1 potet
 • 1 pære
 • gulrøtter
 • fennikel
 • rødløk
 • timian
 • sitron
 • olje
 • salt og pepper

Sånn gjør du det

- Gni ribba godt inn med salt og pepper, og når jeg sier godt så mener jeg omtrent det dobbelte av det du vanligvis tar. Inn i kriker og kroker.

- Ribba blir veldig glad om den nå kan få ligge i kjøleskapet et par dager før tilberedning.

- Legg kjøttet i en ildfast form med svoren ned, og fyll på med vann til det når ca. midten av ribba. Du kan gjerne legge noen hvitløksfedd, urter, stjerneanis, gulrot, løk, laurbærblad osv. i formen for å gi ytterligere smak til sjyen. Dekk med aluminiumsfolie og stek i 40 minutter på 180 grader.

svor

- Ta ut ribba, fjern aluminiumsfolien og snu ribba så den ligger med svorsiden opp. Vannet/sjyen skal forbli i formen. Legg en tallerken eller sammenkrøllet aluminiumsfolie under for å få en liten forhøyning i midten. Skru ovnen ned til 80 grader, vent med å sette inn ribba til ovnen holder den temperaturen.

- Stek så i ca. 10 timer på 80 grader. Jeg hadde kun 8 timer til rådighet og det funket fint. Men 10 timer er å anbefale om ribba er på 4-6 kg.

- Skru så varmen opp til 250 grader, og sett eventuelt på grillelementet om nødvendig. Følg godt med og observer matkunst bli til i det svoren blåser seg opp og blir supersprø og god.

- Ribba blir ekstremt saftig, og svoren kommer fra en helt annen verden. Jeg vil bruke ordet porøs istedetfor sprø, den knaser uten at det går utover tennene. Hallelujah baby.

- Sjyen fra formen kan du servere som den er eller den kan kokes inn og tilsettes litt gode smaker som sennep, smør, sitron, urter, honning osv. for en mer kompleks saus.

Tilbehør
- Jeg lagde en pure bestående av sellerirot, potet og pære. Skrell og kutt opp i mindre biter. Kok selleri og potet møre, ha så i pære til den også er mør. Ha det over i blenderen til pure, smak til med salt, pepper og smør.

- Gulrøttene ble skåret i mindre biter på langs, kokt mørt. Og stekt i panne med smør. Salte og pepre og dryss over litt finhakket timian.

- I en ildfast form så hadde jeg skiver av fennikel og rødløksbåter. Dryss over litt olje, salt og pepper. Stekes på 200 grader i en 20-30 minutter.

Værsegod!

Dersom du skal spise ribbe til jul og ønsker noe godt i glasset, så vil jeg anbefale en fruktig og syrlig riesling. Kanskje denne?

156 kommentarer
16

Mer snacks

156 kommentarer

Ingvild november 26, 2019 - 10:55

Hvilken ribbe foretrekker du av dine to oppskrifter?
Hvilken er best?

Espen Nersveen desember 17, 2019 - 21:40

Oi, så treig jeg er. Nå vil jeg anbefale den som heter «Verdens beste ribbe»

Petter Kalvik desember 3, 2019 - 11:27

Hei
Muligens et dumt spørsmål men hvor lenge kan man steke en ribbe før den blir dårlig ? Om du har lik tempratur som kjærne tempraturn skal være.

Espen Nersveen desember 17, 2019 - 21:40

Litt usikker på spørsmålet, men hvis du tenker om den kan stå over natten feks så vil jeg tro at det går bra.

Trine desember 19, 2020 - 18:01

Går det fint å lage den i langpanne istede for ildfast form?

Espen Nersveen desember 20, 2020 - 21:17

Absolutt. Men det er en fordel at formen ikke er veldig mye større enn ribben med tanke på hvor mye væske som trengs.

1 2 3 4

Det går ikke å kommentere