Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR PANNESTEKT LYSING MED PASTA

PANNESTEKT LYSING MED PASTA

av Espen Nersveen
Lysing er en nydelig matfisk med fast, saftig kjøtt og god smak. Den er utbredt langs norskekysten opp til Lofoten, men ikke like vanlig på norske middagsbord. Tilgjengelighet i butikk får vel ta endel av den skylden, men dersom du kommer over en lysing så ta den med hjem. Du kommer ikke til å angre. Jeg stekte den hardt på skinnsiden og serverte den til pasta. Perfekt hverdagsmat.

lysing02

INGREDIENSER

  • 200 g fisk pr pers
  • 100 g pasta pr pers
  • sjalottløk
  • hvitløk
  • smør
  • salvie
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Fisken har svært godt av å bli saltet i forkant, gjerne opptil to timer før. Salt fisken med den mengden du vanligvis ville brukt og la det trekke inn i fisken. Dette strammer opp kjøttet og gir en bedre konsistens.

– Planen min var egentlig å grille fisken, men det endte opp pannesteking denne gangen. Høy varme, stekes med skinnsiden ned. Etter noen minutter når du ser at kjøttet nærmer seg gjennomstekt så kan du snu den og gi kjøttsiden et raskt lite stekekyss. Maks 30 sekunder.

– Fisken legges så tilside, gjerne på et kjøkkenhåndkle eller lignende, så det får rent av seg og noen minutter med hvile.

– Samtidig med at du steker fisken så koker du pastaen etter anvisning på pakken i godt saltet vann. Du kan selvfølgelig også bruke hjemmelaget pasta.

– I en liten kasserolle så smelter du en god dæsj med smør og slenger i litt finhakket sjalottløk og hvitløk. Skvis over litt sitronsaft og tilsett finhakket salvie eller en annen urt.

lysing03

– Når pastaen er ferdigkokt så siler du av vannet og har pastaen tilbake i kjelen. Hell over en god dose god olivenolje og smøret med løk og urter. Blandes godt sammen.

– Legg så en passende mengde pasta over i en dyp tallerken, og legg fisken pent på toppen med skinnsiden opp. Dryss over litt havsalt og hiv innpå.

Dette er en ganske aromatisk rett med fylde fra olje og smør, samt en litt kinkig stekeskorpe på fisken. En vin basert på Riesling eller Chardonnay vil funke fint, men det er fint om den har litt fylde og god syre. Hva med å prøve Von der Fels fra Keller eller en Chablis Vieille Vignes fra Defaix.

God middag.

lysing04

Mer snacks

2 kommentarer

Jon mai 21, 2015 - 08:25

Heisann! Tenkte bare legge inn en kommentar som følge av at jeg lagde denne varianten i går. Som sportsfisker så blir det til at man jubler litt ekstra innvendig når man ser at det er lysing som har tatt agnet der nede i semi-dypet, og mine fisk blir filetert og vakuumpakket når jeg er på tur. Tenkte jeg ville teste ut en av oppskriftene dine, og valget falt på denne. Må si at dette er en saftig og smart oppskrift; pastaen med olivenolje og løkene gjorde at fiskens fylde og herlige konsistens ble godt matchet, og ikke minst gjorde salvien at man fikk en prikk over I-en. Dette kommer til å bli laget flere ganger. Jeg så i ettertid at det var ikke nødvendig å kjøre så mye varme mot skinnsiden som jeg gjorde, da det tok litt tid å få samlet de andre kjelene med innhold o.l. Så neste runde blir nok 50/50 med sterk varme i et par minutter maks., og så mindre varme slik at fisken får ligge litt i fred og ro i pannen.

Har noen piggvarfilér i frysern som jeg skal gi meg i kast med også, og da tenker jeg prøve ut nøttevarianten du har oppskrift på her.

Mange takk for god inspirasjon.

Med hilsen Jon

Heia Mat – DETTE HAR DU ALDRI SMAKT FØR november 10, 2017 - 11:49

[…] kjøpe inn denne flasken og drikke den til pasta med lysing eller pasta med sjøkreps? Legg gjerne litt løyrom på toppen for å matche den salte, mineralske […]

Det går ikke å kommentere