Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT RIBBE & QUINOA

RIBBE & QUINOA

av Espen Nersveen

Jeg heier jo på at ribbe er digg året rundt, og at det først og fremst er tilbehøret som gjør det til julemiddag. Ribbe på grillen med en grønn salat på sommerstid er helt nydelig. Jeg måtte ha en smakebit nå i førjulstiden, og endte opp med å langtidsteke en ribbe her om dagen, men for å unngå at det ble julemat selv om det var desember, så serverte jeg den til quinoa med blant annet squash og fennikel. Det ble knallgodt faktisk. Både ribba og tilbehøret. (Annonse)

Jeg har en oppskrift her på siden som heter «Verdens Beste Ribbe» og jeg tør påstå at den aldri slår feil. Jeg fulgte den oppskriften nesten til punkt og prikke her også, men et miniknepp opp på steketemperatur og jeg hadde bare vann i formen. Ribba ble kun saltet. Så enkelt som det går rett og slett. Resultatet ble knallbra.

Men det blir ikke perfekt ribbe uten en god råvare. Og denne gangen fikk jeg sponset en ribbe fra det nå Rema1000-eide merket Kolonihagen. Denne ribba kommer fra lykkelige, økologiske griser fra bøndene Heinrich Jung og Kåre Abrahamsen. Jeg var litt skeptisk til at den var frossen, men det trengte jeg ikke å være. Den leverte til gull. Og for de som ikke har en Annis Pølsemakeri eller en Maschmanns i nærheten så har man her muligheten til å få en ribbe av skyhøy kvalitet nesten uavhengig av hvor man bor. At den er frossen gjør jo logistikken enklere, og det hindrer svinn. Men det er viktig at du gir ribba et par dager til å tine da. I kjøleskap helst. Og gå alltid over svoren med en skarp kniv, at en ribbe er godt rutet opp er essensielt for at den skal poppe og bli sprø i etterkant.

Her er en liste over butikkene som fører ribba.

Det var ribba som stod i fokus, men jeg ville ha noe litt annerledes som tilbehør. Jeg fikk for meg å koke opp litt quinoa, som jeg blandet inn med squash, løk og fennikel. Toppet det hele med litt pinjekjerner og en slags gremolata.

God Jul!

RIBBE & QUINOA

Jeg heier jo på at ribbe er digg året rundt, og at det først og fremst er tilbehøret som gjør det til julemiddag. Ribbe på grillen med en grønn salat på sommerstid er helt nydelig. Jeg måtte ha en smakebit nå i førjulstiden, og endte opp med å langtidsteke en ribbe her om dagen, men for å unngå at det ble julemat selv om det var desember, så serverte jeg den til quinoa med blant annet squash og fennikel. KJØTT RIBBE & QUINOA European Print oppskriften
Nok til: 4 Forarbeid: Koketid:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hva synes du? 3.5/5
( 4 vurderinger )

Ingredienser

 • 500 gr ribbe per person
 • 200 gr quinoa
 • 1 squash
 • 1 fennikel
 • 1 løk
 • neve pinjekjerner
 • en neve bladpersille
 • en mindre neve rosmarin
 • 1 sitron
 • olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør du det

- Ribba bør saltes minst 48 timer før du begynner å steke den.

- Legg ribba med svoren ned i en ildfast form, og heller over 1 liter med vann. Tilsett gjerne noen deilige krydderier om du ønsker mer smak på kjøtt og sjy.

- Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den inn i en ovn som holder 180 grader med over- og undervarme. Stek i 45 minutter.

- Ta ut formen, av med folien og form den til en amerikansk fotball. Løft opp ribba, legg folien under og sørg for at ribba har formen til en bro. Svoren skal nå peke opp.

- Senk temperaturen til rundt 100 grader og stek videre i 7 timer. Denne gangen tok jeg ting mer på gefühlen, men det kan være lurt å sjekke at ribba holder en kjernetemperatur på 80 grader.

- Skru opp varmen til 250 grader, og se på at svoren popper. Dette tar fort 20 minutter. Vær tålmodig. Noen svorbiter tar lenger tid, men dersom noe begynner å bli litt brent så må du ta ut ribba.

- La den hvile i 30-40 minutter før du deler i serveringsbiter.

- Mens den hvilte så kuttet jeg opp squash, fennikel og løk og stekte det mørt i litt olje i en panne. Det tok en 20 minutters tid vil jeg anta.

- Finhakk bladpersille og rosmarin og ha det i en egnet bolle. Riv over litt sitronzest og spe med masse god olivenolje. Smak til med salt og pepper.

- Skyll quinoaen godt et par runder i varmt vann før du har den over i en kjele. Tilsett dobbelt så mye vann som du har quinoa. I mitt tilfelle hadde jeg 3 dl med quinoa og fylte dermed på med 6 dl vann. Kok opp og kok videre på middels varme i ca. 12 minutter. Frøene skal være litt al dente. Slå av varmen og la resten av væsken trekke inn i frøene. Hos meg ble alt vannet absorbert.

- Hell så frøene over grønnsakene og bland alt sammen. Skvis inn litt sitron og hell over litt olivenolje. Smak deg frem med salt.

- Legg quinoamiksen over på et serveringsfat og topp med litt pinjekjerner. Jeg drysset over litt gremolata til sist. Hugg innpå!

Mer snacks

3 kommentarer

Torill desember 9, 2020 - 19:12

Etter tips har jeg kjøpt kolonihagens ribbe til helgen! Tinte du den i et par dager før salting, slik at du beregnet tinetid + saltetid? Ser at den har holdbarhet i to dager etter opptining, men tok en råsjans på at å ta den opp tirsdag kveld for så å salte nå onsdag kveld gjør at jeg likevel er innafor når den skal i ovnen på lørdag morgen 😉

Espen Nersveen desember 10, 2020 - 08:40

Hei, jeg tinte den over et døgn også saltet jeg den to døgn før jeg skulle steke den. Tror ikke et døgn eller to fra eller til har så mye å si altså så det går nok helt fint. Håper ribba faller i smak. 🙂

Testervoj desember 10, 2020 - 18:44

and was erased, and on cleaned

Det går ikke å kommentere