Hjem VIN TIL MATENRØDVIN FLOTT SMAKEBESØK HOS TENUTA IL SOGNO

FLOTT SMAKEBESØK HOS TENUTA IL SOGNO

av Espen Nersveen

Min frue, meg selv og et vennepar var på tur til Piemonte i november i fjor. Det var en fantastisk uke som inneholdt sykt mye god mat og vin, og til og med en forlovelse for undertegnede. Et av stedene vi besøkte på vår reise var Tenuta Il Sogno, denne lille vingården som ble tatt over av to spreke nordmenn så langt tilbake som i 2002. Snakk om å leve ut drømmen. De fant hverandre gjennom god mat og god vin, det ble romantikk, det ble følelser, det ble kjærlighet. De fikk en ide, en svært ambisiøs en sådan, og de lot det ikke være med tanken. Ideen ble gjennomført, og drømmen ble fulgt. Og selv om både virkeligheten og hverdagen også ble med på flyttelasset så angrer de ikke et sekund den dag i dag.

tenuta02

Paret det er snakk om er Frode Refstad fra Oslo, og Eli Anne Langen fra Røros. La oss gi de en stående applaus. Tenuta Il Sogno har en årlig produksjon på rundt 12.000 flasker. Vinene vinfiseres tradisjonelt, med lang skallmaserasjon uten temperaturkontroll. Vinene spontangjæres uten tilsetningsstoffer. Produksjonen foregår som seg hør og bør i den gamle garasjen. Tankegangen deres er både økologisk og biodynamisk, og Frode går ikke engang på do dersom det ikke er fullmåne. Når vi var på besøk så fikk vi gleden av å smake på tre av deres (fire totalt) fantastiske viner, og alle er tilgjengelige i bestillingsutvalget til vinmonopolet. Vinene er nemlig langtfra interessante kun fordi de er laget av nordmenn, de er interessante fordi vinene er av svært høy kvalitet, og står godt balansert på egne ben helt uavhengig av hvem som har laget de.

tenuta03

Tenuta Il Sogno Nebbio 2010
Flott nese med druetypiske kjennetegn som lakris, lær, tjære og mørkrød fruktkarakter. Kirsebær og bringebær. Vinen oppleves slank, frisk og med en lettere kjølig tone. Fin frukt i anslaget, før vinen strammer seg opp med en ganske massiv syre og tydelige, men runde tanniner. Flott lengde, deilig druejuice. Dette er en matvin som bør få ligge videre i en 4-5 år, om du er av den utålmodige typen så gi den hvertfall godt med luft. Drikk den til noe rustikt, gjerne med okse som hovedråvare.

Vinen er laget på Nebbiolo (100%). Druene er håndplukket og gjennomgår en svært nøye selektering. Vinen blir så fottråkket av myke, roseduftende føtter. Nebbio får totalt 12 måneder på eikefat, og 6 måneder på flaske før salg. Det produseres bare rundt tusen flasker i året.

Tenuta Il Sogno Due Brenton 2010
Denne vinens duft er dominert av rike, modne, mørke bær og frukter som bjørnebær og moreller. Lysere innslag i form av bringebær og roser er også tilstede. I munnen oppleves den bløt, myk og behagelig i anslaget, med en fastere kjerne og god struktur i avslutningen. Syrlig og lett tanninsk, men balansert. Frukten har en fin kvalitet og konsentrasjon. God lengde. Den kan gjerne ligge noen år til i kjelleren. Drikk den til lam eller kanin.

Vinen er laget på druene Freisa (60%), Barbera (30%) og Nebbiolo (10%). Druene blir plukket for hånd, og skånsomt presset. 40% av vinen har ligget i 18 måneder på eikefat (228 l) mens resten har blitt lagret på ståltank.

Tenuta Il Sogno Bricco Soria 2008
Vinen har en dyp, mørk og pent utviklet karakter med animalske innslag. Frukten er druetypisk barbera med syrlige kirsebær og moreller. Lett sødmefull. Anslaget er nydelig, og frukten er deilig og konsentrert. Vinen oppleves linjær, fokusert og er tydelig av høy kvalitet. Syren er markant, men allikevel integrert. Svært god lengde, med noe mineralitet i finish. Rett og slett en strålende vin som kan takle en mengde ulike retter, prøv den til lam, vilt og gryter. Denne bør også få ligge noen år.

Vinen er laget på Barbera (98%) og Freisa (2%) og er flaggskipet til Tenuta. 1/3 av vinstokkene ble plantet allerede i 1928, mens resten er fra 1977. Avkastningen er ekstremt lav, mellom 15-20 hl/ha. Bricco Soria får 12-18 måneder på fat før flasking.

tenuta04

Mer snacks

2 kommentarer

Brit Tone Oaland februar 6, 2015 - 12:29

Fikk smake vinene deres nylig på Vaaghals i forbindelse med Winemaker’s dinner. Fantastiske viner, fantastiske folk.

Espen Nersveen februar 10, 2015 - 08:40

Enig. 🙂

Det går ikke å kommentere