Hjem VIN TIL MATENRØDVIN BURGUNDSMAKING CÔTE DE NUITS 1ER CRU 2008

BURGUNDSMAKING CÔTE DE NUITS 1ER CRU 2008

av Espen Nersveen

Født sånn eller blitt sånn. Arv eller miljø. At menn har en tendens til å gå dypere inn i interessen sin er bare å slå fast en gang for alle. Når den interessen er vin så finnes det heller ingen grenser for hvor mye tid og penger man potensielt kan investere i hobbyen. Denne kvelden er et godt eksempel, der ti staute karer i sin beste alder skal smake seg gjennom 15 viner fra Burgund, nærmere bestemt Cote de Nuits, årgang 2008, med premier cru som minimums kvalitetsnivå. Nerdenes hevn.

nuitsmaking02

Vi får litt basic kunnskap ut av veien først. Burgund er et geografisk relativt lite område øst i Frankrike, mot grensen til Sveits. Lite på kartet, monumentalt i renomme. Røde viner herfra er alltid laget på druen Pinot Noir, og den slanke, friske og fløyelsmyke vinstilen blir forsøkt kopiert over store deler av verden. Foreløpig uten nevneverdig hell. Rent personlig setter jeg nok røde burgundere aller øverst på skalaen hva gjelder mine subjektive smakspreferanser. Dessverre er det kostbart å fylle kjelleren med de beste utgavene, men det løser seg snart, jeg spiller nemlig både på viking og vanlig-lotto.

nuitsmaking03

Denne kvelden var fokuset på viner fra Cote de Nuits, den nordligste halvparten av Cote d’Or, åskammen som brer seg gjennom Burgunds beste vinområder. Vinlisten bestod av 15 flasker fordelt på 3 flasker hver fra følgende 5 appelasjoner; Morey St. Denis, Nuits Saint-Georges, Chambolle Musigny, Gevrey Chambertin og Vosne-Romanée.Med en rekke glass foran oss, kart over de forskjellige vinmarkene både printet ut og på prosjektor, samt notatblokker og ipader klare for å ta imot smaksnotater var vi klare. Vi sjenket 3 og 3 glass slik at vi smakte alle vinene fra samme appelasjon parallelt.

nuitsmaking04

Etter å ha smakt oss gjennom alle vinene var det 3 viner som stod frem som klare vinnere for undertegnede, og de blir behørig plassert på sin rettmessige plass på pallen noe nedenfor her. Vel så interessant er det allikevel å oppdage hvor vidt aromaspekteret, og hvor store variasjonene er på viner som, sett fra et noe større standpunkt, egentlig burde være identiske.
Samme produsent lager to viner fra samme geografiske område, samme drue, samme kvalitetsbetegnelse og samme årgang. Ørsmå forskjeller i terroir(jordsmonn, soleksponering, høyde over havet, etc) kan utløse enorme forskjeller i sluttproduktet. Ta allikevel høyde for at når jeg sier enorme forskjeller, så er vi allerede på et ganske detaljert nivå i smaksnotatene våre.

nuitsmaking05

Samtidig er det også interessant hvordan det kan ha seg at en arkitekt med Burt Reynolds-bart, en energisk rogalending og Bærums største innbygger kan sette pris på de samme kvalitetene i en vin. Sjukt, men sant.

nuitsmaking06

Mine tre favoritter fra kvelden var Sylvain Cathiard – Vosne Romanée Aux Malconsorts som endte på en soleklar førsteplass. På andre plass havnet Patrice Rion – Chambolle Musigny Charmes, og Sylvain Cathiard inntok også tredjeplassen med Nuits Saint Georges – Aux Thorey. Dagens skuffelse for min del var muligens Domaine Romanée-Conti – Vosne Romanée-Cru Cuvée Duvault Blochet. En av vinverdens mest ekslusive produsenter med viner som både er ekstremt vanskelig å få tak i, og samtidig latterlig dyre. Greit nok at forventingene var rimelig skyhøye, men den nådde dessverre ikke opp. Noe uklar frukt, og en vinstil som var i overkant grov og rustikk. Kan det ha vært en litt dårlig flaske? Jaja, det gir meg jo bare nok et påskudd for å drikke mer DRC.

nuitsmaking08

Men så til kveldens vinnere, med smaksnotater. Sylvain Cathiard er dessverre veldig vanskelig å å tak i, men Patrice Rion er noe mer tilgjengelig, og Les Charmes 2008 er faktisk tilgjengelig i noen få eksemplarer på Oslo City og Vika, men det varer neppe lenge.

nuitsmaking07

DOMAINE SYLVAIN CATHIARD ET FILS – VOSNE ROMANÉE 1ER CRU MALCONSORTS 2008

Dette var en fantastisk flaske bestående av rik, mørkrød og sødmefull frukt på nesa. Lette parfymerte noter og noe mer rustikke animalske aromaer var også tilstede. Vinen fyller munnen med en fyldig og kjøttfull munnfølelse. Ekstremt rik og konsentrert fruktkvalitet. Sødmefullt, friskt og syrlig på en og samme tid. Klar og ren karakter med en fantastisk god og syrlig lengde. Oppskriftsmessig Pinot. Noe av det beste jeg har smakt på lang tid.

PATRICE ET MICHELE RION – CHAMBOLLE MUSIGNY 1ER CRU LES CHARMES 2008

Dette var eleganse satt i system. Umulig å komme utenom svevende adjektiv da det var nettopp det vinens munnfølelse var; svevende, vektløs, fjærlett. En superfokusert fruktkvalitet med norske solmodne jordbær i førersetet. I munnen oppleves den også som transparant, nesten gjennomsiktig. Svært tiltalende nese, fløyelsmyk og saftig fruktkvalitet og evig lengde.

DOMAINE SYLVAIN CATHIARD ET FILS – NUITS SAINT GEORGES 1ER CRU AUX THOREY 2008

Noen mener man skal holde kjønnsroller utenfor vin, jeg er uenig. Når jeg så sier at dette var en feminin vin med lette aromaer av blomstereng og roser så tror jeg det gir gode referanser for folk flest. En aromatisk vin med med bløt, myk og sødmefull frukt. Florale toner også i munnen med smak av bringebær og roseblader. Langvarig avslutning som domineres av kirsebærsyrlighet og lett umodne rips.

nuitsmaking09

Med viner i denne prisklassen og med enkeltflasker som det er svært vanskelig å få tak i så er det en stor fordel å ha bekjente med tilsvarende interesse, være endel av en vinklubb eller delta på større smakinger. Med en relativt lav utgift per person så får man smake ekstremt mye god vin for pengene, noe som ville vært tilnærmet umulig på egenhånd. Og kvelder som dette er, hvertfall for min del, svært motiverende for videre utforskning av vinens verden, og jeg gleder meg allerede til neste samling.

Mer snacks