Hjem VIN TIL MATEN JURA RULER

JURA RULER

av Espen Nersveen

Nå er det over 1 år siden jeg var i Jura, og tilsvarende lenge siden jeg la ut reisebrev fra Nord-Rhone med besøk hos Vincent Paris og Pierre Gonon, og fra minst like gode opplevelser i Beaujolais med besøk hos Lapierre, Thillardon, Antoine Sunier og Chateau Thivin. Vi hadde allerede spist og drukket godt i mange dager, men vi var langt fra mette, verken på mat, vin eller livet. Fordøyelsen var vår aller beste og viktigste venn på denne turen. Og med det så satte vi kursen mot Arbois i regionen Jura.

Jura er et område som har fått ganske så mye oppmerksomhet i Norge de siste årene, særlig med tanke på at regionen kun kan skilte med rundt 2000 hektar vinmark, og dermed er en av Frankrikes aller minste vinproduserende regioner. Mye av oppmerksomheten kommer kanskje fordi det er en region som er veldig langt fremme hva gjelder økologisk og biodynamisk vinmaking, og en rekke av produsentene vil også falle under naturvins-kategorien. Etter en lang dag i Beaujolais ankom vi sent på kvelden, og satte oss straks til bords på Le Bistronome i Arbois, og åpnet vinkartet med stor nysgjerrighet.

Vi hadde et knippe produsenter vi var fast bestemt på å smake, og en av de fikk vi stifte et nærmere bekjentskap med allerede første kvelden. Overnoy er en av de fremste naturvinsprodusentene i Jura, og selv om Pierre Overnoy nå har gitt stafettpinnen videre til yngre generasjoner er han fortsatt en legende i naturvinsmiljøet. I dag er det Emmanuelle Houillon som driver domenet, og produsentnavnet er nå Houillon-Overnoy, men mer om det senere. Vi fikk hans Arbois Chardonnay fra 2011 i glasset, og vinen var fantastisk. Kompleks, rik og noe utviklet aromatisk, med nydelig friskhet og et mineralsk saltpreg i utgangen. En strålende start på oppholdet. Under et senere måltid åpnet vi en flaske Chalasses Vieille Vignes 2011 fra Ganevat, og nok en kultprodusent huket av. De hvite vinene til Ganevat fra hans egne druer er virkelig noe av det beste jeg vet. Så mye konsentrasjon og kjøtt på benet. Makeløst.

Siden vi ankom Arbois sent på kvelden, når alt var mørkt, så var det først når vi våknet dagen derpå at vi oppdaget hvor vakkert landskapet rundt oss var. Gressende kuer og sauer, tettpakket løvskog, landsbyer som oser av historie, rovfugler og natur hvorhen vi vendte blikket. Vinmarker derimot var det langt mindre av, for selv om regionen lager fantastisk vin, så er det nok ost som er hovedfokuset i Jura. For hvor kommer de legendariske ostene Comte, Morbier og Mont d’Or fra? Jo, Jura selvfølgelig. En litt modnet Comte og et glass Vin Jaune er en kombo som man bare må prøve.

STEPHANE TISSOT

Vår første smaking var midt i sentrum av Arbois, i vinbutikken til Stephane Tissot. Det er ikke feil å si at dette er en av de ledende produsentene i regionen, og med 35 hektar vinmark som er sertifisert biodynamisk er dette en av de større kvalitetsprodusentene i Jura. De dyrker alle de fem hoveddruene som er chardonnay og savagnin til hvitvin og poulssard, trousseau og pinot noir til rødvin. De lager strålende musserende viner og komplekse utgaver av Vin Jaune. En mer eller mindre komplett produsent med en rekke cuveer tilgjengelig på Vinmonopolet. Vi hadde gjort en avtale på forhånd og fikk smake oss gjennom et knippe viner og for min del er det særlig de hvite vinene som utmerker seg, og duoen Bruyeres og Mailloche er virkelig fremragende. Begge er fra enkeltvinmarker, laget på chardonnay og begge er ganske så rike aromatisk med integrert fatpreg og flott fruktkonsentrasjon. En vin vi ikke smakte nå, men som jeg har skrevet om her tidligere er hans Cremant som er helt strålende, og jeg har fortsatt tilgode å smake en bedre Cremant enn denne.

BRUYERE-HOUILLON

Neste besøk på agendaen var hos den bittelille produsenten Bruyere-Houillon. Et ektepar som holder hus i Pupillin et lite kvarter fra Arbois. De er nærmeste nabo til nevnte Overnoy, og Adeline Houillon er søsteren til Emmanuelle Houillon som nå driver Overnoy videre. Pupillin skryter av å være verdens Poulssard-hovedstad, og det er vel en av fordelene ved å dyrke en drue som knapt dyrkes andre steder; tittelen var ledig. Vi banker på døren, og en liten tass på 6 år åpner døren og vipps så står vi midt i kjøkkenet deres. Renaud Bruyere tar imot oss og vi følger etter han inn en liten låvedør ved siden av inngangspartiet og ned i kjelleren som ligger under huset. Han vokste opp i Nord-Rhone og jobbet som kokk inntil han møtte sitt livs kjærlighet som så brakte ham til Jura. Han jobbet for Stephane Tissot fra 2007-2015 samtidig som han startet sin egen geskjeft med første årgang i 2011. De har kun 4,5 hektar, jobber biodynamisk med så lite svovling som mulig og vinene spontangjæres på brukte eikefat.

2017 var en katastrofal årgang og nesten 80% av avlingen forsvant til vårfrosten, og produksjonen ender nok opp på knappe 5.000 flasker mot rundt 20.000 flasker i en vanlig årgang. Naturen er brutal. For de få som får noen flasker fra denne årgangen så kunne han i det minste slå fast at det lille som var var av god kvalitet. Vi derimot smakte oss gjennom fatprøver og flasker fra 2015 og 2016. Om man skal si noe generelt om vinene deres så besitter de alle en nerve, en energi, som det ikke er alle forunt å få i vinene sine. Frukten er moden og av sunn karakter, det er alltid en presis syrlighet samtidig som at det er umulig å komme utenom det mineralske preget. Fortsatt i startgropen som produsent, så det blir spennende å følge utviklingen videre. Fantastisk fine folk rett og slett.

JEAN BOURDY

Neste produsent er på ingen måte fersk. Vi tok turen til Jean Bourdy som har laget vin i imponerende 15 generasjoner. I dag besitter de 10 hektar med vinmark som har vært dyrket biodynamisk i 12-13 år. De har en ganske så klassisk Jura-portefølje med en Côtes du Jura laget på chardonnay, en Côtes du Jura laget på savagnin og en Côtes du Jura laget på en blend av de tre røde druene trousseau, poulsard og pinot noir. I tillegg lager de både en Vin Jaune og en Chateau Chalon. De har også en dyp kjeller med en rekke eldre årganger og alt er mulig å kjøpe under et besøk. Der Bruyere-Houillon sine viner var ganske krispe og slanke, så er vinene til Bourdy rikere i stilen. Frukten fremstår enda mer moden og aromatisk, og munnfølelsen er rikere.

CHÂTEAU-CHALON

Vi hadde noen timer til overs før flyet gikk og reisen var over for denne gang. De timene valgte vi å bruke i den bittelille, men helt tøyeste vakre landsbyen og appelasjonen Château-Chalon. Jura er kjent for sin Vin Jaune, den gule vinen som ligger under flor i 6 år og utvikler en helt spesiell, kompleks, intens og nøtteaktig karakter. En vin som kan minne litt om en tørr sherry, men som ikke forsterkes med alkohol. Vinen lages på druen savagnin, og noen av de aller beste eksemplene kommer fra AOC Château-Chalon. Vi fant oss en lokal kneipe og gikk all-in på lokal mat og vin. Tygg litt på denne; vi satt altså i en restaurant i Château-Chalon, bestilte en gryterett med høne fra Château-Chalon, kokt i Château-Chalon og med Château-Chalon fra produsenten Macle i glasset. Og med det rundet vi av en episk vintur som begynte i Nord-Rhône, fortsatte i Beaujolais og enda litt mer Beaujolais, før den altså endte opp i Jura. Vi kommer tilbake.

SMAKSNOTATER

Overnoy Arbois Chardonnay 2011
Uhyre kompleks og rik viner som oser av nøtter, skogbunn, tørket gul frukt og voks. Intens konsentrasjon og tiltalende oksidert frukt. Kremete munnfølelse med en energisk og sitrusdrevet karakter. Salt, syrlig og mineralsk ettersmak som sitter lenge.

Ganevat Côtes du Jura Chardonnay Chalasses VV 2011
Dyp, moden, rik og edel gul frukt på duft. Høy konsentrasjon med smak av aprikos, fersken og saftige, søte sitroner. Intens, men balansert og med en fantastisk smakfull og svært lang ettersmak. Fremragende flaske.

Stephane Tissot Patchwork Chardonnay 2016 | 284,90,-
En intens vin med lett oksidert frukt og kremet munnfølelse. Dufter av gul frukt, litt smør og krydder. Tydelig sitruspreget med syrlig og lang ettersmak.

Stephane Tissot Les Bruyères Chardonnay 2015 | 389,90,-
En aromatisk rik vin med dyp, gul frukt og hint av fat. Masse konsentrasjon og intens munnfølelse med smak av nøtter, voks, aprikos og sitrus. Stram og syrlig utgang med mineralsk preg.

Stephane Tissot La Mailloche Chardonnay 2015 | 429,90,-
En mer subtil, elegant og delikat utgave. Noe lukket aromatisk, men presise dufter og smaker. Kjøligere frukt og med en stram og fast utgang. Trenger litt tid, men veldig flott vin.

Stephane Tissot Poulsard VV 2016
Ungdommelig og frisk bærfrukt på duft. Markjordbær, bringebær samt litt jordlig skogbunn. Slank og transparent frukt på smak med fasthet i utgangen. Noe volatil syre i ettersmaken, men veldig fresh vin.

Stephane Tissot Singular Trousseau 2016 | 334,90,-
Parfymert duft av røde blomster og friske bær. Noe toner av jord, lakris og sopp. I munn er den saftig og frukten fremstår bløt og rund, men utgangen er stram og tørrende. God konsentrasjon og lengde.

Stephane Tissot Vin Jaune En Spois 2010 | 759,60,-
Intens, kompleks og elegant vin. Svært aromatisk med dufter av nøtter, marsipan, tørket gul frukt og eim av røyk. Fyldig munnfølelse med kraftig og rik smak av nevnte aromaer samt litt skogbunn og oksiderte epler. Velbalansert med flott syre. Delikat utgang med litt varme i ettersmaken.

Bruyere Houillon Chardonnay 2015 | flaske
Frisk og fruktig aromatisk med grønne epler, urter og stikkelsbær. Elegant, forfriskende og ren frukt med fin fylde på smak. Syrlig struktur bærer vinen og strammer seg til mot utgangen. En energisk og særs diggbar vin.

Bruyere Houillon Savagnin 2014 | flaske
Parfymert duft av lett oksiderte gule epler og blomstereng. En særs mineralsk vin saftig og pent modnet gul frukt på smak. Energisk, strukturert og flott limeaktig syrlighet. Mineralsk, knasende og sitrende ettersmak.

Bruyere Couillon Chardonnay Savagnin 2016 | fatprøve
80% chardonnay. Friske grønne epler, sitrus og mineralitet på duft. Vibrerende og energisk med lett kremet munnfølelse. Eple, sitrus og hvit stenfrukt på smak. Knasende, stram og mineralsk utgang.

Bruyere Houillon Chardonnay Savagnin 2011 | flaske
Parfymert, tiltalende og lett utviklet duft av moden gul og hvit stenfrukt. Sødmefull, men forfriskende og presis frukt på smak. Høy syre, med en presis, mineralsk og spisset ettersmak.

Bruyere Houillon Chardonnay Savagnin 2015 | fatprøve
50/50 drueblend. Rik aromatisk med duft av aprikos, eucalyptus, mynte, røyk og mineralitet. Slepen, elegant og myk i munn med frisk frukt og rik smakskonsentrasjon. Smaker av aprikos, fersken og syltet sitrus. Flott ettersmak og en særs interessant vin.

Bruyere Houillon Poulsard 2016 | flaske
Intens duft av røde bær, markjordbær, blodappelsin og skogbunn. Frisk og konsentrert bærfrukt på smak. Vinen er ren, presis, lett og slank. Ikke voldsomt kompleks, men særdeles drikkevennlig. Nam.

Bruyere Houillon Poulsard 2017 | fatprøve
Nesten gjennomsiktig på farge. Litt reduktiv og ganske funky aromatisk med duft av røde bær, skogsbær, høstløv og mynte. Kjølig, saftig og ren smak av røde bær. Syrlig ryggrad bærer vinen. Ganske fast og tørr utgang. Blodfersk.

Bruyere Houillon Trousseau 2015 Rest In Peace | flaske
Vinmark han har leid av Tissot i 3 år, dette var siste årgang. Dyp, fullmoden og konsentrert mørkrød frukt på duft ispedd aromaer av lakris, skogbunn og hengt kjøtt. En strukturert vin som fortsatt oppfattes bløt med saftig, ren og delikat smak av hagebær. Flott ettersmak.

Jean Bourdy Côtes du Jura Rouge 2015 | 269,-
Laget på like mengder pinot noir, poulsard og trousseau. Delikat og parfymert duft av røde bær som kirsebær, rips og bringebær. Litt lakris og skogbunn i bakkant. Søtlig og ren fruktsmak med fast syrlig struktur og integrert stramhet i utgangen.

Jean Bourdy Côtes du Jura Chardonnay 2012 | 239,90
Moden gul frukt, litt tørket frukt, nøtter og krydder på duft. Litt chubby munnfølelse og en noe rustikk stil. Rik på smak med innslag av aprikos, fersken, smør og krydder. Myk utgang med forfriskende syrlighet.

Jean Bourdy Côtes du Jura Savagnin 2013
Tiltalende preg av flor på duft med innslag av nøtter, voks, røyk, lakris, tørket gul frukt og oksiderte epler. Rik og moden gul frukt på smak med kjøttfull aprikos og fersken som mest fremtredene. Bredskuldret vin, med syrlig ryggrad. Tørr og stram utgang.

Jean Bourdy Vin Jaune 2008
Kompleks og intens duft av tørket gul frukt, krydder, kanel, nøtter, skogbunn, røyk og oksidert frukt. Toner av sopp er det og. Skikkelig feit og rik munnfølelse med stram syre. Intens vin med tight utgang. Vin for viderekommende.

Jean Bourdy Château-Chalon 2008 | 679,-
Kompleks og intens duft av flor, sopp, oksiderte epler, lakris, røyk og mynte. Rik på smak, men slepen munnfølelse og en fin kjølighet og friskhet i frukten. Mineralsk karakter, stram utgang og en energisk, syrlig ettersmak. Digge greier.

Domaine Macle Château-Chalon 2009
Lett florpreg med flott gul frukt og en persisent syrlig karakter. Den mest elegante Vin Jaune på turen. Pent nøttepreg med innslag av voks. Rik og sødmefull gul frukt på smak med pen fedme. En nydelig, syrlig og rik ettersmak. Laaaang lengde.

Mer snacks