Hjem VIN TIL MATEN AU REVOIR BEAUJOLAIS!

AU REVOIR BEAUJOLAIS!

av Espen Nersveen

Etter et fremragende frokostbesøk hos Marie Lapierre etterfulgt av strålende viner hos Thillardon og en episk lunsj hos David Beaupere var dagen allerede huket av som legendarisk i kalenderen. At dagen knapt var begynt og at både Antoine Sunier og Chateau Thivin stod på agendaen gjorde den ikke mindre episk.

ANTOINE SUNIER

Det er kanskje først og fremst storebror Julien Sunier som har hentet inn de fleste overskriftene og superlativene så langt, men at Antoine lusker like bak er det ingen tvil om. Antoine sin første årgang var så nylig som i 2014, men han har allerede rukket å gjøre seg bemerket på vinelskernes radar. Han har opparbeidet seg litt over 5 hektar innleide vinmarker hvorav 4 i Regnie og resten i Morgon. Han jobber økologisk med stedegen gjær, hele klaser, spontanfermentering og semi-karbonisk maserasjon. Dette er jo blitt oppskriften på kvalitets-Beaujolais fra den yngre garde.

Han produserer kun to cuvéer og har på bare et par sesonger fått ordentlig sving på sakene. Han lager en strukturert, jordlig og mørk Regnie med duft av sopp, pepper og mørk frukt. En kjøttfull og ganske stram vin med masse stofflighet for Beaujolais å være. En vin som bare vil utvikle seg positivt om du lar den ligge et par år. Hans Morgon har en mer ungdommelig, floral og parfymert duft. En forfriskende, bærpreget og saftig vin som drikker strålende nå.

Vi satt og smakte på gårdsplassen til Antoine med vinmarken en armlengdes avstand unna og landsbyen Regnie i bakgrunnen. Det skal vanskelig gjøres å smake vin nærmere sin opprinnelse. En fortreffelig fyr som også snakket godt engelsk, langtfra en selvfølgelighet i disse kretser. Vi skulle gjerne blitt lengre, men vi hadde en avtale i et av de få slottene i området, nærmere bestemt Chateau Thivin i Cote de Brouilly.

Når man snakker om Beaujolais i dag så er det som regel de nye, unge og fremadstormende produsentene som får oppmerksomhet, gjerne sammen med firerbanden Marcel Lapierre, Guy Breton, Jean Foillard og Jean-Paul Thevenet. Men la oss for all del ikke glemme Chateau Thivin da.

CHATEAU THIVIN

Chateau Thivin er et av de ytterst få «slottene» i regionen og eiendommen som ligger like under Mont Brouilly kan dateres helt tilbake til 1383. Nåværende familie har drevet vingården siden 1877. Et ærverdig sted med 25 hektar vinmark i de to sydligste Cru-appelasjonene i Beaujolais, Cote de Brouilly og Brouilly. De arbeider etter den noe diffuse metoden lutte raisonnée, men for deres vedkommende betyr det at de jobber i all hovedsak økologisk, men de er ikke fremmed for å spraye vinmarken skulle det være ytterst nødvendig. De produserer i overkant av 100.000 flasker i året.

 

Besøket hos Thivin var intet mindre enn minneverdig. Vi tok først turen i kjelleren som delvis stammer fra eiendommens opprinnelse i 1383, det er mer eller mindre ufattelig lenge siden. En lang rekke store, gamle eikefat med deres varierte og strålende cuvéer, samt et knippe nye og brukte barrique til deres toppvin Zaccharie, en vin som er oppkalt etter første generasjon Thivin. Vi tok en tur ut i vinmarkene før vi tredde inn i smakerommet. Et lokale som vil passe perfekt som innspillingslokasjon for neste episode av Poirot. Både fornemt og hjemmekoselig.

Nesten hele 2016-årgangen ble presentert og de fremstod som solide viner med ryggrad og lagringspotensiale. Kjøttfull og dyp frukt, bærende struktur og ganske faste tanniner. Vi fikk også smake La Chapelle fra 2009, og den bekreftet bare følelsen av at dette er viner som tåler mange år på langs. Selv om den var tiltalende og noe utviklet både på duft og smak så var den fortsatt såpass fast i fisken at den kunne gjerne ha blitt spart på i flere år til.

Etter fire fortreffelige og svært unike besøk i Beaujolais hadde vi ikke bare blitt kjent med et knippe strålende vinmakere, men også fått et innblikk i hvor stor variasjon det er i vinene laget på gamay. Det er ikke bare rettfrem, leskende og fruktdrevne go’saker. Det er også masse stofflighet, struktur og konsentrasjon. Det er superjuicy, bærfokuserte og transparente viner som gjør en mo i knærne og småforelsket, og det er viner med kirsebær, pepper og lakris, viner med ryggrad som kan minne litt om sin nabo syrah litt lenger sør. En ting er uansett sikkert, jeg er ikke ferdig med Beaujolais, og vinene vil bli drukket i lang tid fremover.

Men nå må jeg løpe, vi har en restaurantbooking i Arbois i Jura om bare et par timer. Sees der!

SMAKSNOTATER

Antoine Sunier Regnie 2017 | (fatprøve)
Sammensatt duft med urter, pepper samt en frisk og ungdommelig frukt i retning kirsebær og morell. Saftig og sødmefull på smak med fast utgang. Juicy, men strukturert. Mer fruktdreven enn 2016.

Antoine Sunier Regnie 2016 | 229,90
Mørk, jordlig og dyp duft av kirsebær, lakris, sopp, pepper og urter. Kjøttfull og fyldig frukt på smak med stram og syrlig struktur. Fast, tørr og ganske trang utgang. Vil ha godt av videre lagring.

Antoine Sunier Morgon 2016 | 245,90
Ungdommelig, parfymert, floral og delikat duft. Forfriskende og pent balansert med fin fylde og sursøte kirsebær på smak. Drikker flott nå, med en tiltalende friskhet også i ettersmaken.

Chateau Thivin Beaujolais Blanc Clos de Rochebonne 2016 | 214,90
100% Chardonnay. Lagres på barriques, hvorav 5-10% er nye fat. Dufter av modne gule frukter som aprikos, fersken, epler og sitrus med fint mineralsk preg. Middels fyldig i munn med flott friskhet. Sitruspreget, tørr og mineralsk utgang. En digg vin som setter spyttkjertlene i arbeid og klargjør de for videre smaking.

Chateau Thivin Cote de Brouilly Les Sept Vignes 2016 | 209,90,-
Druer fra syv forskjellige parseller. Sammensatt duft av røde bær, krydder, kjøtt og salt lakris. Saftig, ren og noe søtlig bærfrukt på smak med god konsentrasjon og fin stofflighet. Syrlig snert i utgangen. En flott vin til en gunstig pris.

Chateau Thivin Cote de Brouilly Clos Bertrand 2016 | 217,90,-
Sursøte kirsebær, skogsbær og bjørnebær, krydder og lakris på duft. Saftig, leskende og sødmefull frukt på smak med flott balanserende friskhet, slepne tanniner i utgangen og god ettersmak. Fruktdreven og digg.

Chateau Thivin Cote de Brouilly Les Griottes 2016 | 227,90,-
Noe mørkere frukt på duft med en dyp, mineralsk karakter. Sødmefull, men frisk frukt på smak med søte moreller, kirsebær og plommer. Strukturert hele veien med faste og tørrende tanniner i utgangen.

Chateau Thivin Cote de Brouilly Cuvée Zaccharie 2016 | 299,90
Kompleks duft av rik frukt, blomster, urter og litt fatkrydder. Sødmefulle, overmodne jordbær, lakris og krydder på smak. Veldig saftig med solid struktur, fin fylde, god konsentrasjon og fast utgang med definerte tanniner. Husets toppcuvée gjør ingen skam på familiens grunnlegger. En flott vin.

Chateau Thivin Cote de Brouilly La Chapelle 2009
Dyp, mørk, sødmefull og kjøttfull frukt på duft med kirsebær, morell og oliven. Frukten oppleves sødmefull og saftig også på smak med innslag av lakris, urter, skogbunn og pepper. Fast struktur og fortsatt noe trang utgang så vil fint tåle lengre lagring.

Mer snacks

2 kommentarer

Heia Mat – INSPIRERT VINMAKING I BEAUJOLAIS januar 17, 2018 - 12:07

[…] I neste reisebrev fra onkel reisende blogger kan du lese om besøket vårt hos Antoine Sunier og Cha…. Med andre ord enda en utgave av fremtidens vinmaker møter historisk domene. Reisen var heller ikke over i Beaujolais, og turen går videre mot Arbois i Jura. Det er bare å glede seg til neste kapittel. […]

JURA RULER – Heia Mat mars 3, 2019 - 10:48

[…] Pierre Gonon, og fra minst like gode opplevelser i Beaujolais med besøk hos Lapierre, Thillardon, Antoine Sunier og Chateau Thivin. Vi hadde allerede spist og drukket godt i mange dager, men vi var langt fra mette, verken på mat, […]

Det går ikke å kommentere