Hjem VIN TIL MATEN INSPIRERT VINMAKING I BEAUJOLAIS

INSPIRERT VINMAKING I BEAUJOLAIS

av Espen Nersveen

Etter at besøket vårt i Nord-Rhone var over så satte vi stø kurs mot Beaujolais, knappe to timer lengre nord. Der Nord-Rhone fremstår rakrygget og seriøs med lang og tradisjonsrik historie så oppleves Beaujolais som en region med lavere skuldre, mer fokus på nuet, men allikevel med fremragende vin og topp folk.

Beaujolais var i lang tid mest kjent for sin Beaujolais Nouveau, en vin som i over 60 år har blitt lansert den tredje torsdagen i november og som er laget på årets avling. Topp for produsentene å hente inn litt sårt tiltrengt cash så raskt etter innhøsting, men ikke en vin som setter regionen på kvalitets-kartet. Heldigvis for konsumentene så har det skjedd enorme endringer på forholdsvis kort tid og nivået på de beste vinene og produsentene er nå blitt skyhøyt, og Beaujolais regnes i dag som et av de områdene der man får mest vin for pengene. Nesten alle benytter seg av en teknikk som heter maceration carbonique som går ut på at druejuicen fermenterer som hele druer. Siden juicen blir lite eksponert for skall og stilk så får vinen en veldig fruktig, delikat og saftig stil uten så mye tanniner. Det gjør vinene strålende til tidlig konsum, men ikke like egnet for lang lagring.

MARCEL LAPIERRE

Vi begynte dagen vår med et besøk hos Marcel Lapierre, en av de store legendene i regionen og som sammen med Jean Foillard, Jean-Paul Thevenet og Guy Breton var en foregangsfigur for det kvalitetsspranget Beaujolais har vært gjennom siden 80-tallet og frem til i dag. De kuttet bruk av gjødsel og sprøytemidler, de gikk tilbake til gamle vinifikasjons-teknikker og satte fokus på drue og vinmark. Etter Marcel sin bortgang i 2010 drives domenet nå av sønn og datter; Camille og Mathieu. Vi derimot skulle møte hans ekskone Marie Lapierre, og det var gjort klart et langbord inne i kjelleren til Chateau Cambon som hun har jobbet med i mange år nå. De vet å sette stemningen disse franskmennene.

Det jeg liker så godt med vinene til Marcel Lapierre er at de kombinerer den saftige og kjøttfulle frukten Beaujolais er så kjent for med mer jordlige aromaer og en dyp og flott konsentrasjon på smak. I standard-sortimentet til Vinmonopolet er det kun hans Morgon som er tilgjengelig, men den er det virkelig verdt å prøve å få kloa i. Hans to topp-cuveer er kun tilgjengelig i spesialutvalget (de må dermed bestilles via importør, send en mail til Liz i Blend Wines), men de representerer noe av det beste Beaujolais har å by på. Domenet sitter i dag på ca. 13 hektar vinmark, hvorav mesteparten ligger i Morgon. Cuvee Marcel Lapierre MMXVI lages ikke hvert år, og her brukes kun de beste druene fra de eldste vinstokkene som er fra 85 til 100 år. Dette gir en Beaujolais med så mye kraft og konsentrasjon at man kan ikke annet enn å bli imponert. Cuvee Camille er laget på druer fra 50-75 år gamle vinstokker og fremstår mer fruktdreven og legger sin innsats i å sjarmere med sødmefull og elegant bærfrukt, syrlig struktur og mineralsk utgang. Det hersker liten tvil om at Marcel var flink til å videreformidle sin kunnskap til neste generasjon.

THILLARDON

Etter et lærerikt og stemningsfullt frokostbesøk hos Lapierre satte vi kurs mot landsbyen Chenas og Paul-Henri Thillardon. En kjekk og sjarmerende herremann som startet domenet som 22-åring i 2008, og som siden den gang mest sannsynlig har vunnet over både kvinnehjerter og vinøse sjeler. Han startet opp økologisk, og gikk over til biodynamisk drift i 2012, men sertifisering er ikke viktig for han. 12 hektar vinmark pløyes med hest, vinen fermenteres i sementtanker, lagres på gamle eikefat og rustfritt stål og det tilsettes kun minimalt med svovel ved flasking. Naturlig vinmaking. Paul-Henri er en del av den neste generasjonen vinmakere i Beaujolais som sammen med hans kamerater og kollegaer Julien Sunier, Antoine Sunier og Yann Bertrand, for å nevne noen, sørger for at regionen er i trygge hender også i årene som kommer.

Vi ankom et par måneder etter at 2017-avlingen var høstet inn, og han ble, som så mange andre, brutalt angrepet av hagl tidlig i sesongen. Så mye som 85% av druene forsvant til moder jord, og han ender nok opp med å produsere rundt 15.000 flasker fra årgangen mot et normalt potensiale på 40.000. Thillardon sine viner er ikke de rimeligste i Beaujolais, men oppleves korrekt priset kvaliteten tatt i betraktning. I tillegg til de tre cuveene som er tilgjengelig på polet så åpnet han blant annet en overraskende mineralsk og forfriskende chardonnay samt en jordbærpreget, lettdrikkelig og digg Pet’Nat. De to sistnevnte lages det få flasker av og en stor andel blir konsumert i sosiale lag når de er blitt lei av rødvin.

Vinene hans har en lett på tå, saftig og delikat fruktstil som domineres av røde bær som jordbær, bringebær og kirsebær. De er tiltalende aromatiske og de har alle en tydelig mineralitet. 2016-årgangen hadde også en syrlig og ganske fast utgang. Så selv om disse drikker fint nå vil de også ha potensiale til å ligge noen år i kjelleren. Les Vibrations var kanskje den vinen som fikk smaksløkene mine til å vibrere kraftigst i ekstase, mens Chassignol med sin noe mørkere, dypere og mer konsentrerte frukt nok vil gi mest for de tålmodige blant oss. Les Blemonts sjarmerte også kraftig med sin kjøttfulle og bløte fruktstil. Med tanke på hvor lite det blir av 2017-årgangen så kan man nok gjøre lurt i å kjøpe inn litt ekstra fra 2016 når dette lanseres på nyåret.

Etter besøket hos Thillardon ble vi med på det som skulle være en rask matbit før dagens to neste besøk. Det var i hvertfall sånn de solgte det inn til oss. Hadde nordmenn vært like flinke på raske matbiter så kanskje jeg kunne lagt bort de våte drømmene mine om å flytte sørover i Europa. På den fantastiske eiendommen til vinmaker David-Beaupere satt vi ute i 20 varmegrader med et bord dekket opp til fest. Det bugnet med utallige varianter av skinke, salami, terrine, paté, ost og baguette. Vinen fløt, det var latter og selv om det ikke var sang, så var det ikke langt unna. Vi overspiste alle mann, smilet satt løst og vi ble nok noe misunnelige på livet til disse unge, sjarmerende vinmakerene i Beaujolais. De vet å nyte det.

I neste reisebrev fra onkel reisende blogger kan du lese om besøket vårt hos Antoine Sunier og Chateau Thivin. Med andre ord enda en utgave av fremtidens vinmaker møter historisk domene. Reisen var heller ikke over i Beaujolais, og turen går videre mot Arbois i Jura. Det er bare å glede seg til neste kapittel.

SMAKSNOTATER

Marcel Lapierre Morgon 2016 Sans Soufre
Tappet helt uten svovel. Frukten er mørkerød med både bringebær og moreller på duft, men også jordlige aromaer som sopp og løv er tilstede. Fin konsentrasjon og flott balanse med bløt og tilgjengelig frukt på smak om enn noe rustikk i stilen. Flott ettersmak og god lengde med litt tørrhet i utgangen. En flott flaske vin.

Marcel Lapierre Morgon 2016 | 243,90,-
Samme vin som over, men med litt svovel ved tapping. Vinen er mer fruktdreven, og fremstår noe renere og mer elegant. Kjøttfull, saftig og solmoden frukt på smak og veldig delikat.  En typeriktig og flott Morgon, og jeg holder den et par knepp over den samme vinen uten svovel.

Marcel Lapierre Vin de France 2016
En deklassifisert Morgon laget på de yngste vinstokkene. Floral og parfymert duft med jordbær, bringebær og salt lakris. Saftig, frisk og transparent frukt på smak med flott syrlighet og en fast og lett tørrende utgang. En skikkelig lettdrikkelig go’bit.

Marcel Lapierre Cuvée Marcel MMXVI 2016
Dyp fruktkarakter, lakris og urter på duft. Strålende konsentrasjon, ren og mørkerød frukt, masse kraft og potens. Salt, mineralsk og fast utgang. Mektig vin.

Marcel Lapierre Cuvée Camille 2016
Kjøttfull, bløt og sødmefull frukt i retning bringebær, morell og plomme. Karakterrik duft som også inneholder lær og lakris. Saftig, forfriskende og elegant frukt på smak med flott konsentrasjon. Salt, mineralsk og syrlig utgang. Nydelig.

Thillardon Chenas Les Carrieres 2016
Lysrød frukt med jordbær, rips, krydder og urter på duft. Tiltalende lett på tå, saftig, transparent og elegant rødbærsfrukt på smak. Mineralsk og myk utgang med nydelig ettersmak. Lettdrikkelig og digg.

Thillardon Chenas Les Vibrations 2016 | 264,90,-
Bringebær, sødmefulle jordbær, lakris og krydder på duft. Saftig og søtlig bærfrukt på smak med mineralitet og jordlige elementer. En kompleks vin med strålende konsentrasjon og en mineralsk og fast utgang. Denne falt jeg for.

Thillardon Chenas Les Blemonts 2016 | 269,90,-
En fruktdreven, bløt og søtlig bærfrukt på duft med bringebær, moreller og krydder. Kjøttfull, fyldig og mineralsk frukt på smak med god balanse og konsentrasjon. Stram utgang, og vil nok bli enda bedre etter noen år på langs.

Thillardon Chenas Chassignol 2016 | 329,90,-
Særdeles tiltalende aromatisk med en kompleks og druetypisk duft. Noe mørkere bær som kirsebær og bjørnebær, lakris og krydder. Mineralsk, jordlig og konsentrert frukt på smak med bærende struktur og fast og tørr utgang. Stor kvalitet og velegnet for videre lagring.

Thillardon Moulin-a-Vent 2016
Noe reduktiv med en lys fruktstil, krydder og lakris på duft. En noe rå, vilter og jordlig smak av jordbær, rips og bringebær. En salt, mineralsk og noe fast utgang. Den mest naturvinspregede vinen hans.

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

Mer snacks

3 kommentarer

Heia Mat – RAKRYGGET I NORD-RHONE desember 1, 2017 - 15:53

[…] Vi drakk go’saker til lunsj og middag, vi dro på med litt sightseeing på toppen av Hermitage og vi rakk også et fascinerende besøk hos naturvinsprodusenten Daniel Sage. En eksperimentell rakker som gjorde sin helt egen greie, og jeg lot meg sjarmere av en rødvinsblend som han laget nesten uten skallkontakt. En utrolig transparent, forfriskende og ungdommelig vin laget på pinot noir, gamay, cinsault og carignan. Nord-Rhone leverte til forventningene, men reisen endte ikke her og kursen ble satt mot Beaujolais og hotellet vårt i Villie-Morgon. Reisen fortsetter i neste kapittel. […]

Heia Mat – AU REVOIR BEAUJOLAIS! desember 2, 2017 - 10:36

[…] Etter et fremragende frokostbesøk hos Marie Lapierre etterfulgt av strålende viner hos Thillardon og en episk lunsj hos… var dagen allerede huket av som legendarisk i kalenderen. At dagen knapt var begynt og at både […]

JURA RULER – Heia Mat mars 3, 2019 - 10:48

[…] fra Nord-Rhone med besøk hos Vincent Paris og Pierre Gonon, og fra minst like gode opplevelser i Beaujolais med besøk hos Lapierre, Thillardon, Antoine Sunier og Chateau Thivin. Vi hadde allerede spist og […]

Det går ikke å kommentere