Hjem VIN TIL MATEN RAKRYGGET I NORD-RHONE

RAKRYGGET I NORD-RHONE

av Espen Nersveen

Jeg var nylig på en fem dagers hedonistisk vinreise i regionene Nord-Rhone, Beaujolais og Jura. Vi inntok Rhonedalen først, og med elven som har navngitt dalen på den ene siden og tidvis stupbratte vinmarker på den andre siden var det en fornøyelig biltur i vår innleide Peugeout ned til hotellet i Tournon-sur-Rhone. Med utsikt til det mektige Hermitage-fjellet som lå rett over elven og en plassering mer eller mindre midt i regionen var dette et perfekt utgangspunkt for videre oppdagelser.

Nord-Rhone er først og fremst kjent for sine røde viner laget på syrah og er et av de mest ærverdige vindistriktene i hele Frankrike. Jeg prøvde å tenke på et ord eller et begrep for å definere disse vinene og kom frem til at de alle fremstår som rakrygget. Dette er stolte viner med solid struktur, velkomponerte og balanserte. Det finnes selvfølgelig bløte, søtladne viner uten ryggrad her som alle andre steder, men de kvalitativt beste er oppdratt godt, med et fast håndtrykk og god holdning. Ikke nødvendigvis de mest sosiale, vennlige og omgjengelige ved første møte, men blir du kjent med de så snakker vi livslange vennskap som bare vil forbedres med alderen. Dette er viner som kan lagres i generasjoner.

VINCENT PARIS

Vi starter dagen vår i Cornas hos vinmaker Vincent Paris. Tradisjonelt har viner fra Cornas først og fremst fokusert på struktur og stofflighet, og de kan kreve årevis med lagring før de åpner seg og byr opp til dans. Vincent Paris lager også viner med solid ryggrad og muskler, men han ønsker å omkranse dette med raffinert og kjøttfull frukt for at vinene skal nytes vel så bra unge. En balanse som krever nennsomhet og en solid og detaljfokusert innsats i vinmarken.

Vincent har i dag 8 hektar vinmark, hvorav 6 av de ligger i Cornas og 2 i Saint-Joseph. Han bearbeider markene økologisk, men benytter seg av hjelpemidler skulle det vise seg helt nødvendig. Lutte raisonnée som det heter på godt norsk. Jeg synes vinene hans har en gjennomgående høy kvalitet, og hans trio med rød Cornas har jeg drukket med glede i flere årganger. Vi smakte blant annet 2016-årgangen til Cornas Granit 60 og La Geynale fra fat, og de var helt fremragende. En uimotståelig kombinasjon av elegant og parfymert frukt, bærende struktur og lang og god ettersmak. Komplette smaksnotater finner du i slutten av artikkelen.

Vi takket høflig for oss, satte oss i bilen og gjorde oss klar for dagens andre besøk. Knappe 10 kilometer lengre nord skulle vi besøke produsenten Pierre Gonon. I denne søvnige lille samlingen med hus som utgjør landsbyen Mauves finner vi også legender som Jean-Louis Chave og Bernard Gripa. Det er ikke bare vinene herfra som er rakrygget, man retter automatisk opp sin egen rygg i disse omgivelsene. Er det ærefrykt det heter?

PIERRE GONON

Pierre Gonon overlot virksomheten til sine to sønner Pierre og Jean helt på slutten av 80-tallet, og domenet har siden den tid tatt turen helt til topps i appellasjonen, man kan nesten gå så langt som å si at man ikke har smakt Saint Joseph før man har smakt Pierre Gonon. Dessverre blir vinen hans utsolgt nesten umiddelbart etter lansering, så det gjelder å følge med.

Det var en energisk, blid og shortskledd Jean Gonon som tok imot oss med åpne armer og Zalto-glass når vi banket på døren. Vi tok en snarvisitt gjennom produksjonslokalene og smakte både rød og hvit Saint Joseph fra 2017-årgangen som var høstet knappe 6 uker før vår ankomst. Vi ble så geleidet ned en trapp og overgangen fra moderne produksjonslokaler til dunkelt belyst, fuktig og rå vinkjeller fra 1845 var stor. Taket var dekket av et tett lag med mugg og det duftet sopp og brøddeig. Fra fat fikk vi smake 2016-årgangen som skal bli tappet på flaske om et par uker, vi fikk smake rød og hvit utgave fra 2015 fra flaske og en slående vakker rød Saint Joseph fra 2009. Jean Gonon var en nydelig fyr som satte av halvannen time og delte villig av både vin og kunnskap til oss. Tre helt tilfeldige karer fra Norge. Jeg lar meg stadig forbløffe av gjestfriheten som blir utøvd på produsentbesøk. Fine folk disse vinbøndene ass.

Vi drakk go’saker til lunsj og middag, vi dro på med litt sightseeing på toppen av Hermitage og vi rakk også et fascinerende besøk hos naturvinsprodusenten Daniel Sage. En eksperimentell rakker som gjorde sin helt egen greie, og jeg lot meg sjarmere av en rødvinsblend som han laget nesten uten skallkontakt. En utrolig transparent, forfriskende og ungdommelig vin laget på pinot noir, gamay, cinsault og carignan. Nord-Rhone leverte til forventningene, men reisen endte ikke her og kursen ble satt mot Beaujolais og hotellet vårt i Villie-Morgon. Reisen fortsetter i neste kapittel.

SMAKSNOTATER

Vincent Paris Granit Blanc 2016 (flaske)
Laget på to tredjedeler viognier og en tredjedel roussanne fra forskjellige plotter i Cornas. Tiltalende og kjølig duft av blomster, epler, stikkelsbær og urter. Den er rik på smak med hvit stenfrukt, sitrus og mynte. Fyldig munnfølelse med flott struktur, stram utgang og rik og lang ettersmak.

Vincent Paris Saint Joseph 2015 (flaske)
Ekspressiv og ungdommelig frukt på duft med kirsebær, morell, lær og lakris. Delikat frukt på smak med en syrlig og myk utgang. Litt tørrende, men integrerte tanniner. En elegant og fruktdreven Saint Joseph.

Vincent Paris Granit 30 2015 | 309,90,- | (flaske)
Druene er fra eldre vinstokker fra forskjellige plotter i Cornas. Navnet kommer av at vinmarkene ligger med 30 graders helling og at snittalder på vinstokkene er 30 år. Aromatisk forførende med druetypisk duft av kirsebær, bjørnebær, nykvernet pepper og lakris. Flott dybde, konsentrasjon og presisjon i frukten med ryggrad og struktur hele veien. Tørr, fast utgang med deilig ettersmak.

Vincent Paris Granit 60 2016 | 399,90,- | (fatprøve)
Druene er fra eldre vinstokker fra forskjellige plotter i Cornas. Navnet kommer av at vinmarkene ligger med 60 graders helling og at snittalder på vinstokkene er 60 år. Kompleks, innbydende og parfymert duft av kirsebær, morell, plomme, mynte, lær og tjære. Saftig og delikat frukt med stor konsentrasjon. Nydelig balanse, lang ettersmak og tørr, fast utgang. Fantastisk bra Cornas.

Vincent Paris Cornas La Geynale 2016 | 439,90,- | (fatprøve)
Dyp, mørk og kjøttfull frukt, pepper og lær på duft. Vinen fremstår uhyre elegant, ren og overraskende slank i munn, med forfriskende og lett søtlige røde bær på smak. Strammer seg opp med en syrlig og mineralsk karakter, finvevde tanniner og flott lengde. En nydelig vin som det bare er å huke tak i når den blir gjort tilgjengelig. Inntil videre fremstår 2011-utgaven som er på polet nå som et kupp til litt over 400 kroner.

Pierre Gonon Saint Joseph 2016 (Hvit, fatprøve)
Laget på 80% marsanne og 20% rousanne, kun 6000 flasker. Aromatisk og tiltalende duft av moden gul frukt, pære, voks, nøtter, urter og smør. Flott kropp, rik og moden smak av hvit og gul stenfrukt, sitrus og pære. Knasende mineralitet i ettersmaken med en noe stram utgang. En kompleks og flott vin som dessverre ikke er tilgjengelig i Norge.

Pierre Gonon Saint Joseph 2016 | 419,90,- | (Rød, fatprøve)
Elegant og kompleks duft av roser, skogsbær, stjerneanis og pepper. Dyp konsentrasjon, stofflighet hele veien og mørk frukt, urter og oliven på smak. Salt, mineralsk og fast utgang med definerte tanniner. Denne blir strålende etter et par på flaske.

Pierre Gonon Saint Joseph 2015 (Hvit, flaske)
Mineralsk, floral, spicy og kompleks duft. Kremete og bløt munnfølelse med hvit stenfrukt, appelsin, sitronzest, voks og hvit pepper på smak. Mineralsk og noe varm utgang med lett bitterhet i ettersmaken.

Pierre Gonon Saint Joseph 2015 | 419,90,- | (Rød, flaske)
Delikat, rå og mørk frukt, lakris, tjære og moreller på duft. Saftig, frisk og ren frukt på smak med streif av oliven og rått kjøtt. Syrlig og stram stil med faste tanniner, tørr utgang og flott mineralsk ettersmak. Dette er godt på så mange plan.

Pierre Gonon Saint Joseph 2009 (Rød, flaske)
Åpen, tilgjengelig og parfymert. Den fremstår pent utviklet aromatisk med blomster, skogbunn, nøtter, lakris og litt tørket frukt på duft. På smak er den utrolig forfriskende med presis og solmoden mørkrød frukt, syrlig ettersmak med en fast utgang. Strålende kompleks og balansert. En vin som minner meg på hvor godt syrah blir bare med noen få år på langs.

Auguste Clape Cotes du Rhone 2012 (Restaurant)
Dyp, sødmefull og mørk frukt i retning solbærsirup på duft. Saftig frukt med smak av sursøte kirsebær og kjøttfulle moreller, urter og lakris. Noe varme i ettersmaken med en fast, lett tørrende utgang. Noe skuffende til å være Clape.

David Reynaud Saint Joseph 350m 2015 | 279,90,- | (Restaurant)
Dyp og kompleks duft av lakris, pepper, urter, fioler, mørke bær og kjøtt. Saftig og frisk frukt i munn med delikat og syrlig struktur og ettersmak. Juicy, lettdrikkelig og digg. En flott Saint Joseph som drikker flott ungt og rett fra flaske.

Domaine du Coulet Cornas Brise Cailloux 2015 | 389,90,- | (Restaurant)
Bløt, rund og sødmefull mørk frukt, kaffe, vanilje og sjokolade på duft. Konsentrert og fyldig, men allikevel forfriskende og elegant frukt på smak. Delikat fast utgang. En kul produsent og dette var veldig godt til å være på den fyldige og rike siden av Cornas.

Domaine des Lises Crozes Hermitage 2015 | 278,- | (Restaurant)
Ungdommelig, frisk og kjøttfull mørk frukt og krydder på duft. Fyldig bærfrukt på smak med en myk og syrlig utgang med god ettersmak. En saftig og fruktdreven syrah, og en personlig favoritt fra appellasjonen.

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

Mer snacks

3 kommentarer

Heia Mat – INSPIRERT VINMAKING I BEAUJOLAIS november 19, 2017 - 16:08

[…] Etter besøket vårt i Nord-Rhone var over så satte vi stø kurs mot Beaujolais, knappe to timer lengre nord. Der Nord-Rhone […]

JURA RULER – Heia Mat mars 3, 2019 - 12:29

[…] er det over 1 år siden jeg var i Jura, og tilsvarende lenge siden jeg la ut reisebrev fra Nord-Rhone med besøk hos Vincent Paris og Pierre Gonon, og fra minst like gode opplevelser i Beaujolais med […]

Petter februar 12, 2021 - 12:00

Bra innlegg

Det går ikke å kommentere