Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR LAKS MED LOFF, ROTMOS OG SOYANØTTESMØR

LAKS MED LOFF, ROTMOS OG SOYANØTTESMØR

av Espen Nersveen

Jeg er veldig svak for ting med sprø tekstur. Knaser det, så vil jeg ha det. Sprø svor, potetgull, rista brød. Alt blir bedre om det inneholder et element av knas. Det er også hemmeligheten i denne lakse-retten. Et saftig fiskestykke dekket med en knasende sprø og smørstekt loffskive. En himmelsk kombinasjon.

Til hverdags så serverer jeg veldig ofte en rotmos av noe slag til fisken. Det varierer hva jeg lager det av, men pastinakk, persillerot, sellerirot, potet, kålrot. Alt er godt. Også soyanøttesmør da, denne magiske smørsausen som løfter ethvert fiskestykke opp et nivå eller to. Enda mer knas i form av finkuttede grønnsaker på toppen også var middagen klar.

LAKS MED LOFF OG SOYASMØR

Jeg er veldig svak for ting med sprø tekstur. Knaser det, så vil jeg ha det. Sprø svor, potetgull, rista brød. Alt blir bedre om det inneholder et element av knas. Det er også hemmeligheten i denne lakse-retten. Et saftig fiskestykke dekket med en knasende sprø og smørstekt loffskive. En himmelsk kombinasjon. FISK OG SKALLDYR LAKS MED LOFF, ROTMOS OG SOYANØTTESMØR European Print oppskriften
Nok til: 4 Forarbeid: Koketid:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hva synes du? 4.8/5
( 4 vurderinger )

Ingredienser

 • 150 g fisk pr pers
 • loffskiver uten skorpe
 • pastinakk
 • sellerirot
 • melk
 • 100 g usaltet smør
 • 2 ss soyasaus
 • 2 ts ingefær
 • 2 ts hvitløk
 • 2 ts sjalottløk
 • 2 ts bladpersille
 • vårløk
 • sukkererter

Sånn gjør du det

- Smelt 100 gram smør på litt over middels varme til fargen er blitt nøttebrun og det dufter delikat av ristede hasselnøtter. Om du lager sausen til gjester kan du gjerne sile den, men om det kun er til nærmeste familie så heller du forsiktig ut fire spiseskjeer med det smeltede nøttesmøret.

- Finsnitt et par vårløk og en håndfull sukkererter. Legg de i en bolle med kaldt vann frem til servering.

- Skrell og kutt utvalgte rotgrønnsaker til like store biter. Kok disse møre i vann. Hell ut vannet, mos grønnsakene og spe med melk til ønsket konsistens. Har du litt smeltet smør igjen fra sausen så hiv deg gjerne i rotmosen. Smak til med salt og hold varmt.

- Mens smøret smelter så finhakker du omtrent 2 teskjeer med ingefær, sjalottløk, hvitløk og bladpersille. Finn frem soyasausen.

- Kutt opp laksen i serveringstykker og skjær til en supertynn loffskive til hver laksebit. Uten skorpen. Salte og pepre fisken og legg loffen på fiskens skinnside.

- Ha litt smør og olje i en varm panne og stek laksen med loffskiven ned, når du ser at fisken begynner å bli stekt opp mot midten av fiskestykket så snur du den. Slå av varmen og la den hvile seg ferdig. Jeg liker laksen min ganske så rosa i midten.

- Nå hviler laksen, og da gjør vi ferdig sausen. Ha 4 spiseskjeer nøttesmør og 2 spiseskjeer soyasaus i en panne. Tilsett garnityret og la det bli varmt, men sausen skal ikke koke. Så gjør dette på under middels varme.

- Etter et par minutter nå så er både fisken, rotmosen og sausen ferdig. Legg de finsnittede grønnsakene over på litt tørkepapir og dander det hele pent på en tallerken. Velbekomme. Dette er en av mine absolutte smakskombinasjons-favoritter. O lykke.

- Kanskje krone måltidet med en sexylubben chenin blanc fra Savennieres eller en rik Alsace-riesling med litt moden fruktkarakter?

Mer snacks