Hjem VIN TIL MATENHVITVIN DÆVEN, HAR VI DRUKKET OPP ALT?

DÆVEN, HAR VI DRUKKET OPP ALT?

av Espen Nersveen

Noen viner bare drikkes opp raskere enn andre. Noen viner har den friskheten og den juicy kvaliteten som gjør at flasken er tømt før man rekker og enes om brettanomyces er en vinfeil eller et karaktertrekk. Dette er en slik vin. For noen er den kanskje litt for funky og spesiell, men for meg var den bare lettdrikkelig og digg. Uten å være kjedelig. Bra kombo.

Jeg drikker vellagede naturviner med like stor selvfølgelighet som jeg drikker vellagede viner innen alle andre kategorier. Og dersom jeg skulle skjemmet alle vellagede naturviner med en og samme hårkam så vil jeg si at de innehar en lettdrikkelig kvalitet. Vinene er gjerne fruktige, friske og juicy. Tanniner er ofte ganske fraværende, og den litt bitre syrligheten gir de bare litt ekstra karakter. Merk dere dog at jeg skriver vellagede naturviner. Det krever nemlig en nøysomhet, en renslighet og et fokus på detaljer som endel dessverre ikke er så nøye på. Da går vi fort fra lettdrikkelig til udrikkelig.

Kanskje du kan prøve den til ovnsbakt gresskar med sopp og blåmuggost?

Domaine Ganevat holder til i Jura i Frankrike, og har en slags kultstatus blant vinkjennere og en høy stjerne i naturvinmiljøet. Han lager en laaaaang rekke cuveér, noen av egne druer og en hel haug med innkjøpte druer. Han besitter 9 hektar vinmark i Jura som familien har produsert vin fra i flere hundre år. De eldste vinstokkene hans er utrolig nok fra starten av 1900-tallet. De innkjøpte druene kommer særlig fra Beaujolais og Alsace og selges som Vin de France. Denne flasken er en særdeles artig kombinasjon av 30% savagnin fra Jura og 70% muscat fra Alsace. Meget mulig den eneste vinen i hele verden som består av den blandingen. To aromatiske druetyper som i tillegg får litt skallkontakt. Det må jo bli moro.

Vinen er dessverre kun tilgjengelig i et lite utvalg butikker, men den finnes også på vinlisten til en rekke av byens gode spisesteder og vinbarer.

Ganevat La Peró
Pris: 289,90
Varenummer: 8236301
Bestillingsutvalget

Herlig aromatisk duft av overmodne gule epler, blomster og sitron. Smaker av kjøttfull og søt steinfrukt mot eple og fersken. Delikat struktur, lett bitter snert og frisk syrlighet. Tiltalende ettersmak. Man får lyst på et glass til umiddelbart. Drikk den som aperitif, til sjømat eller til smaksrike vegetarretter.

Smaksnotat

Mer snacks

1 kommentarer

grete bratvold august 16, 2019 - 08:34

Vil gjerne abonnere på bloggen.

Det går ikke å kommentere