Hjem VIN TIL MATENMUSSERENDE VIN EPISK EPLESIDER FRA ALDE

EPISK EPLESIDER FRA ALDE

av Espen Nersveen

I sommer klarte man for første gang å modne vindruer av arten vitis vinifera i Kristiansand, men det er nok fortsatt en stund til vi får noen stor vinproduksjon her til lands. En ting vi derimot er gode på er epler, og når man kan lage en sider av så høy kvalitet som Alde Sider gjør her så minskes savnet etter vindruer betraktelig. 

Hvis man skal si noe veldig generelt om hva som gir god kvalitet i både drue- og fruktdyrking så er det at et marginalt klima er det som egner seg best. Da får frukten en lang vekstsesong og samtidig en fantastisk frisk smak. Det er nettopp derfor norske epler og jordbær er så godt. Marginalt vekstklima og lang modning.

Dette produktet er også et glimrende eksempel på hva litt sukker gjør for å skape balanse i et syrlig produkt. Alkoholen er ikke mer enn 6,5% og sukkernivået er på 25 gram. Altså noe tilsvarende en halvtørr/feinherb riesling. Det gjør på ingen måte at sideren smaker søtt, men det gir flott balanse og en større fylde. Den samme sideren i en helt tørr utgave hadde sannsynligvis fremstått mer spinkel og sur. 

Vinmonopolet viser til en voldsom vekst på håndverksider, og jeg tror den veksten bare vil fortsette. Norge og da særlig Hardanger har et strålende utgangspunkt for å lage fremragende sider, og jeg drikker dette over Prosecco any day of the week. Les mer om produsenten på deres egne sider(sic) – Alde Sider.

Alde Eplesider
Pris: 149,90
Varenummer: 5895501
Bestillingsutvalget – på lager i 20 butikker

Laget på Aroma, Discovery og Gravenstein. Tiltalende på duft med epler, litt gjær og urter som fremtredende aromaer. Ren og forfriskende sider med smak av godt modne epler og litt sitrusfrukt. Lett perlende med fyldig og delikat munnfølelse. Veldig godt, og ekstremt lettdrikkelig. Lekker bittersnert i utgangen. Et strålende kjøp og veldig egnet som aperitif.

Smaksnotat

Mer snacks