Hjem VIN TIL MATENFRANSK VIN TØYSETE DIGG HYTTECHAMPAGNE

TØYSETE DIGG HYTTECHAMPAGNE

av Espen Nersveen

Jeg er alene på hytta for å finne meg sjæl, men hvorvidt jeg har klart det enda lar vi ligge til et annet innlegg. En ting som er helt sikkert er at jeg har en klarere tanke om hva denne bloggen skal bli. Og det er kult. Men mer om det også siden, nå skal det drikkes champagne!

Når det kommer til alkoholholdig drikke så er det svært få ting som overgår champagne for mitt vedkommende. Jeg var forøvrig nylig en rundtur i regionen, og noen ord fra den turen kan du lese her. Men tilbake til alkoholen. Hvor var jeg? Jo, en vellaget utgave med knasende syrlig tekstur, delikat munnfølelse og med fint preg av autolyse fra lagring på bunnfall får meg i humør hver eneste gang. Jeg blir glad og feststemt. Akkurat som jeg er nå, etter noen glass Agrapart.

Agrapart er en produsent som holder til i landsbyen Avize i Côte des Blancs i Champagne. Et område som innehar mye kalk og kritt i jordsmonnet sitt og er dermed særlig egnet for dyrking av druen chardonnay. De har ca. 10 hektar vinmark som alle er plassert i Grand Cru-landsbyer. De driver biodynamisk og pløyer vinmarkene sine med hest. Klapp på skuldra for det!

Flasken jeg er ca. halvveis nede i er dermed ikke så overraskende en blanc des blancs, altså en vin laget utelukkende på hvite druer, i dette tilfelle chardonnay. Vinen heter «Terroirs» og det er ikke så vanskelig å skjønne hva det fokuseres på her. Den har fått en dosage på 5 gram så faller dermed innunder kategorien extra brut. Vinen har fått ca. 3 års lagring på bunnfall på flaske som gir et klart, men integrert innslag av autolyse. Du vet den smaken av kjeks, gjærbakst og krydder som er så uimotståelig. Her er den perfekt akkompagnert av syrlige, friske, grønne epler og sitrus. Kremete munnfølelse med litt fasthet i utgangen. En episk flaske som drakk særs godt 1000 meter over havet (og hverdagen) med Håkan Hellstrøm og peis i bakgrunnen. Sannsynligvis også god under andre omstendigheter.

Agrapart Terroirs Grand Cru Blanc de Blancs Extra Brut 
Pris: 499,90
Varenummer: 4655701
Bestillingsutvalget

Gyllengul farge. Dufter tiltalende av friske, norske epler. Litt honning, noe gul stenfrukt og blomstertoner. Klart innslag av autolyse mot kjeks og gjærbakst. Slank og lett på tå i munn med utrolig delikate bobler. Krisp syre, fast utgang og lang ettersmak.

Smaksnotat

Mer snacks

3 kommentarer

Ida oktober 20, 2018 - 20:26

Inspirerende 🍾

Gro desember 5, 2018 - 13:06

Hei
Det nærmer seg jul og jeg måtte friske opp husken på ribbeoppskrifta, tenkte når han har pønska ut den oppskrifter har han sikkert noe fornuftig å si om champagne. Du hadde meg ved blanc des blancs ekstra brut, leste videre og tenkte denne må jeg prøve, ble sittende å se på bilde og tenkte hm det er noe kjent med etiketten. Kan det være, nei ikke mulig. Var i Paris og havna helt tilfeldig inn i en liten vinbutikk i rue Monge. Eieren av Merci Vigneron er sommelier og snakka så varmt om denne spesielle lille produsenten. Vi var innom flere ganger for å slå av en prat, avreise dagen hentet vi noen skatter herfra og tok med hjem.Gjett hva som ligger i klar til jul?
Tusen takk for dette skattekammeret av gode oppskrifter og tips

Espen Nersveen desember 6, 2018 - 12:04

Så gøy da. Og takk for hyggelige ord. 😉

Det går ikke å kommentere