Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT LAMMEOPPSKRIFTER TIL PÅSKEN

LAMMEOPPSKRIFTER TIL PÅSKEN

av Espen Nersveen
Selv om lam egentlig hører høsten til så går nordmenn mann av huse (stort antall går ut i samme ærend) for å hamstre inn dette noble pattedyret også nå i påsken. Det er jo sabla godt da. Her har jeg samlet et lite knippe oppskrifter som forhåpentligvis kan bistå om du skal helsteke et lår, braisere en skank eller rosasteke en carré. Et par vinforslag har jeg slengt inn også.

Velbekomme. Og god påske!

 

HELSTEKT LAMMELÅR
Helstekt lår er kanskje det mest klassiske, og fremstår som det mest forseggjorte. Det er alltid stas å sette frem et helt lår, og transjere frem perfekt rosa skiver foran gjestene. Her har jeg fremgangsmåte på låret samt oppskriften på en deilig saus ved siden av. Noen poteter og rotgrønnsaker og måltidet er i boks.

 

 

BRAISERT LAMMESKANK
Lammeskank er muligens min favoritt-stykningsdel på lammet. Alt som er tilberedt på ben blir jo godt, og en skank som har fått småputre i kraft eller vin i et par timer blir helt ellevilt godt. Mørt, saftig og smaksrikt. Det er også blant de rimeligere stykningsdelene selv om også skanken har blitt i overkant kostbar ettersom populariteten har økt. Men det blir ikke skikkelig påske uten et måltid med lammeskank.

 

 

LAMMECARRÉ MED RØDVINSSAUS
Om du skal være litt jålete så er carré det eneste alternativet. En utrolig delikat stykningsdel som du må være veldig forsiktig med så den ikke overstekes. Gjør du det riktig, og får perfekt rosa kjøtt så er det lite som slår carré. Det er mørt, det ser fænsi ut og det smaker digg. Det optimale valget dersom dette skal være en av flere i retter i ett storslått måltid.

 

 

LAMMEBOG SOUS VIDE
Bogen er et fantastisk stykke kjøtt med masse smak. Det er ikke mørt i utgangspunktet, men med litt tid så smelter det på tungen. Det er nydelig å langtidssteke og braisere, eller tilberedt sous vide som her. Denne varianten tar hele 30 timer i vannbadet, så det er greit å være litt tidlig ut med planleggingen. Men er det noe man har litt ekstra av i påsken så er det vel tid, er det ikke?

 

 

VIN TIL LAMMET
God mat krever god vin. Lam er heldigvis ganske så tilgivende hva gjelder vin, det er mye som passer. Og selv om det er stor variasjon i tilberedningsteknikker på rettene ovenfor her så vil du komme veldig langt med en av disse to go’bitene. Rundt en 200-lapp pr. flaske gir deg her mye nytelse for penga, og begge vil drikke strålende ved siden av både stekt og braisert lam.

 

 

 

 

LagreLagre

Mer snacks