Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT LAMMESKANK MED RØDVIN OG OKSEKRAFT

LAMMESKANK MED RØDVIN OG OKSEKRAFT

av Espen Nersveen

Vi har som nevnt tidligere på bloggen her, nylig flyttet til Jar. Vi har også omtrent samtidig fått oss en fantastisk søtnos av en datter, som forøvrig nå er blitt 11 uker gammel. Helt sjukt hvor kjapt tida går gitt. Vi tok altså over mine besteforeldre sitt hus og havnet da ved siden av mine foreldre og mitt barndomshjem. Vi har det utrolig koselig som liten familie i et rolig miljø og jeg tror nok verken min bedre halvdel eller jeg forstod hvor mye hjelp det lå i det å ha barnevakt vegg i vegg. De har allerede vært svært behjelpelige mang en gang og da var det på tide å gi noe tilbake. Og hva er vel mer naturlig da enn å servere de et måltid med litt tilhørende vin og øl.

skank02

Søndagsmiddag. Et begrep jeg gjerne vil at skal bety noe i mitt hjem, det skal være noe man ser frem til, et familiemåltid, gjerne ispedd noen gode venner. Det skal være god mat, uten noen som helst følelse av stress og mas. En verdig avslutning på uken og samtidig en bra start på neste. Uten noen inngående kjennskap på området så ser jeg for meg hvordan en livlig sør-europeisk familie feirer hviledagen.

Det er den formfulle bestemoren med fyldige rødmussete kinn og sjarmerende smilehull som står ved gryta. En skokk med viltre unger løper rundt etter naboens bikkje som har fått tak i noen kraftbein. Det putrer i kjelen og himmelsk duft siger ut i rommet, det skåles i rødvin og det tjuvsmakes på sausen i forventet utålmodig stil. Kjøkkenbenken bugner over av ildrøde tomater, urter i alle former og fasonger, sitroner og hvitløk. Nybakt brød er skåret i tykke skiver og plassert sammen med hjemmelaget urtesmør på det tykke eikebordet som har overlevd flere generasjoner, undersiden dekket av amorøse kjærlighetserklæringer risset inn oppgjennom årene. Middagen ringes inn med ei diger kubjelle og…… Heisann, ble visst litt carried away her, hmm, uansett, søndagsmiddagen, familiemåltidet, en tradisjon å ta til seg.

Selv om jeg ikke hadde en smålubben bestemor tilstede, ei heller bikkje eller unger som kan løpe. Så hadde jeg hvertfall god drikke, og en liten, men hyggelig familie. En stor gryte, nydelig lammekjøtt, en hel masse grønnsaker og god tid. Mer enn nok ingredienser til å skape en trivelig søndagsmiddag, og det ble det også, trivelig.

Oppskriften er beregnet på fire personer.

INGREDIENSER

 • 4 lammeskank (1,5 kg)
 • 1/2 sellerirot
 • 2 gulrøtter
 • 1 løk
 • 1/2 fennikel
 • 1 purre
 • 2 kinesiske hvitløk
 • 1 persillerot
 • 2 dl oksekraft
 • 2 dl rødvin
 • 2 ss tomatpure
 • skallet fra 1 sitron
 • skallet fra 1 appelsin
 • 1 kvist rosmarin
 • 3 laurbærblad
 • 1 stjerneanis
 • 1 ss hvetemel
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Sett ovnen på 175 grader.

– Sett en større kjele på plata, fyr opp varmen og ha i godt med olje. Salte og pepre kjøttet godt, som regel er det mer enn du tror er nok. Når det er ordentlig varmt så har du i skankene, gjerne en og en og gir de en god bruning på alle sider. Settes så tilside.

– For å få frem den gode smaken er det viktig med en god bruning av kjøttet, og da bør man, av erfaring, ikke bruke kjele/panne med teflonbelegg. Etter litt testing på eget kjøkken er det helt ekstremt hvor stor forskjell det er på teflon, kontra vanlig rustfritt stål i forhold til hvor fort det blir varmt og hvor varmt det faktisk blir. Det er også viktig at kjøttet er romtemperert.

skank03

– Skyll, skrell og grovhakk alle grønnsakene. Ha de så over i kjelen du stekte skankene i, freses i et par minutter.

– Med et rivjern så river du skallet fra en sitron og en appelsin over i kjelen, pass på at du ikke får med noe av det hvite, det er bare bittert.

– Bland inn to store spiseskjeer med tomatpuré og en spiseskje hvetemel. Ha laurbærblader, stjerneanis og rosmarin i kjelen og legg så skankene tilbake i kjelen. Hell over oksekraft og rødvin, ta gjerne mer både kraft og vin om du føler at det trengs.

– Dekk så kjelen med to lag aluminiumsfolie og sett kjelen inn i ovnen. Gjør som læreren skriver på tavla, la stå. Min gryte stod i ca. 3 og en halv time. Siste timen skrudde jeg opp til 200 grader.

skank04

– Nå skal kjøttet være svært mørt, men resultatet vil alltid variere noe i forhold til størrelse på skankene, kvaliteten på kjøttet og ovnen. Men etter 3 timer så skal du være ekstremt uheldig om resultatet ikke er perfekt.

– Ta skankene ut av gryta og legg i en ildfast form. Settes inn i ovnen på 60 grader, dette er kun for å holde de varme til servering.

– Sil kraften gjennom en finsiktet sil og ha grønnsakene tilbake i gryta, så de også holdes varme. Smak til sausen med salt, pepper og sitronsaft. Du må gjerne også koke den inn noe og montere inn litt smør.

– Skjær kjøttet av bena og ha det i en serveringsbolle, ha grønnsaker og saus i hver sin bolle og sett alt på bordet. Serveres med en god, usunn og luftig potetmos. Her skal maten settes på bordet også forsyner man seg selv, det viktigste er at det smaker fortreffelig og ikke minst at det er mer enn nok både mat og drikke. Kos dere, sett pris på familien dere er blitt gitt/har skapt og se frem til en ny uke med spennende hverdagsretter.

skank05

LagreLagre

Mer snacks

33 kommentarer

ina mars 6, 2011 - 21:59

Fantastiske bilder og herlig oppskrift.
Ser så absolut ut som en ordentlig søndagsmiddag!

Espen Nersveen mars 6, 2011 - 22:01

Tusen takk du, funket knallbra den. 🙂
Nå som jeg har blitt familiemann så er det jo min tur til å starte nye tradisjoner og kanskje dette er en av dem…..

Anniken mars 7, 2011 - 14:54

Du kan gjerne fortsette å være den «formfulle bestemora» som inviterer til søndagsmiddag, og så kan «nabomora» heller bidra med vin/øl/cash eller barnevaktbidrag. 🙂
Maten var i alle fall helt nydelig!!!!!

Magne D. Antonsen mars 8, 2011 - 17:10

Hei Espen, Magne fra VG Nett her. Dette ser godt ut! Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

Espen Nersveen mars 8, 2011 - 23:56

Så fint da Magne. 🙂

For å få tak i lammeskank så må man nok på en Meny, Ultra, Centra osv. som har en god ferskvaredisk, eventuelt på en slakter som Strøm-Larsen på Torshov i Oslo. Det er oftere at de har lammelår og da kan du be de om å kutte av den nederste delen på låret, for det er nettopp det som er selve skanken.
I verste fall får du kjøpe de frosne, da skal det ikke være like vanskelig å få tak i.

Romeo99 mars 8, 2011 - 23:25

Hei
Meget vanskelig å få tak i lammeskank, noen anbefalinger?

Signe mars 9, 2011 - 09:29

Tusen takk, denne oppskriften skal testes. Du skriver veldig godt, og jeg har vært med deg en tur til sør-europa nå :-))
Super side, den er herved lagt inn som bokmerke så jeg kommer nok innom igjen.

Espen Nersveen mars 9, 2011 - 09:32

Så hyggelig å høre da. 🙂
Til tider skulle jeg ønske at jeg levde noen breddegrader lengre sør, men når det ikke er tilfelle så får man hvertfall drømme seg bort litt.

Du er hjertelig velkommen tilbake.

sirigunn mars 9, 2011 - 11:45

Hei! Nydelig oppskrift, men hvor får jeg fatt i lammeskanker?

Espen Nersveen mars 9, 2011 - 12:00

Hei Siri

Svarte akkurat en annen på det, så ta en titt i kommentarfeltet like ovenfor her. 🙂
Håper du får tak i det slik at du kan få prøvd oppskriften.

Tore T juni 15, 2011 - 16:23

Har du prøvd lammeskank i sous vide maskinen din?

Hanna Lovinda september 23, 2011 - 14:24

Hei! Nå har jeg lett igjennom utallige oppskrifter på lammeskanker på nett, og havnet til slutt på denne – som jeg skal prøve ikveld 🙂 Likte fremgangsmåten og hvor enkelt du beskriver tingene. Gleder meg til å smake ikveld. Må si at du har en veldig fin måte å skrive på, spesielt godt likte jeg den lille historien om den smålubne bestemora 😉
God helg, og takk for oppskriften!

Espen Nersveen september 25, 2011 - 19:35

Hvordan gikk det? Falt det i smak?
Og tusen takk for fine ord forresten. 🙂

Monica september 27, 2011 - 13:37

Jeg lagde denne på fredag, og den falt veeeeeldig i smak :)Blir helt klart å lage igjen, og da be flere på middag. Perfekt søndagsmiddag når man ikke har tid/lyst til å henge over grytene hele dagen 🙂 Og sitron/appelsinskallet gav den perfekte lille twisten som skiller oppskriften fra andre.

Line september 15, 2012 - 09:15

Dette er noe av det beste jeg har smakt! Tusen takk for oppskriften. Måtte bruke leirgryten i ovnen- og det fungerte utmerket:)

Espen Nersveen september 16, 2012 - 15:16

Så bra, er bare å nyte lammet nå som det er i sesong.

Vilde september 30, 2012 - 17:43

Er det meningen at grønnsakene skal være i gryta helt fra starten av? Jeg synes grønnsakene ble ihjelkokte og mistet det meste av smaken. Alt smakte litt «likt». Ellers var kjøttet og sausen veldig god!

Espen Nersveen september 30, 2012 - 18:11

Det er riktig at grønnsakene blir litt ihjelkokte da de er der i hovedsak for å gi smak til sausen. Dersom du ønsker noen grønnsaker med litt mer konsistens så kan du legge noen tilside og legge de i gryta så de får vært med siste halvtimen/trekvarter.

Også vi når det blir krevet … | Livet leker november 18, 2012 - 15:38

[…] har laga mat før, og burde skjønt at dette ovnsstuntet måtte gå galt. Oppskriften forteller om fire skanker i en ovn. Når du pakker sammen ti av slaget, blir det en gigantisk kladd med kaldt kjøtt, og ovnen trenger […]

Hege november 18, 2012 - 15:43

Takk for flott oppskrift. Mannen hadde vinklubb på torsdag, og jeg fulgte oppskriften din. To endringer ble gjort, – den ene vellykket, den andre vil ikke bli gjentatt. Jeg brukte flere typer rotgrønnsaker, blant annet pasternakk. Det smakte bra. For at grønnsakene skulle framtå friskere og mer fargerike, kokte jeg de fleste for seg i buljong. Det var ikke lurt. De grønnsakene som hadde fått bli med i gryta, smakte enormt mye bedre enn dem jeg kokte for seg. Så lærte jeg det.

Men det holdt også på å gå galt. Jeg hadde elleve skanker, – og det er mye kaldt kjøtt å sette i ovnen. Etter to timer hadde lite skjedd, og dette kunne gått ille. Heldigvis tok vinsmakinga tid, og da gutta skulle spise klokka halv ti var maten ferdig.

Takk igjen.

http://livetleker.wordpress.com/2012/11/16/og-sa-vi-nar-det-blir-krevet/

Espen Nersveen november 18, 2012 - 21:25

Hei du
Bra du greide å redde det inn igjen da hvertfall. Det er alltid en liten utfordring å mangedoble størrelsen på maten i et privat kjøkken. Skjønner at det tok litt tid med 10 relativt store skanker i en vanlig stekeovn ja.
Når det gjelder grønnsaker så ville jeg heller lagt til litt flere grønnsaker i kjelen den siste timen, da får du både de supermøre som har vært med hele veien, samt de med litt mer krønsj fra den siste timen.

Men så lenge resultatet ble bra så er jo det det viktigste. Og dersom spyttebakken ikke ble brukt så altfor flittig så ville nok det meste smakt bra for den brisne vingjengen. 😉

Therese oktober 2, 2015 - 15:45

Hei!
Jeg skal lage dette i morgen, håper på svar! 🙂
Lurer på om jeg kan bruke oksefond i stedet for oksekraft som du har skrevet i oppskriften? Jeg har nemlig oksefond på glass i kjøleskapet. Skal jeg i så fall bruke like mye?

Espen Nersveen oktober 2, 2015 - 19:13

Heisann
Lammeskank, og braisert kjøtt generelt, er veldig rause hva gjelder væske man bruker. Så om du har fond kan du gjerne bruke det, eventuelt kun vin også og da funker både rød og hvit. En blanding av hermetiske tomater, vann og vin vil også funke fint. Godt blir det nok uansett. 🙂

Gabrielle desember 28, 2015 - 23:47

Hei!

Spennende oppskrift!

Tror du det i det hele tatt er mulig å tilberede 14 skanker i en vanlig ovn? Fikk plutselig flere gjester til nyttår enn planlagt. Tenker å brune i panne, men ha de på langpanne med aluminiumsfolie over i ovnen. Mulig jeg bare må endre planene mine 😉

God jul!

Sirius mars 19, 2016 - 19:18

Denne skal jeg jammen prøve i morgen; er alene hjemme og har gooood tid mens malerkosten svinges! Kjempespent på smakene ettersom dine beskrivelser hensatte meg til mange år i utlendighet på sydligere breddegrader. Vokst opp på Jar forresten og det er gledelig at området fortsatt duger til trygg og hyggelig oppvekst.

Espen Nersveen mars 23, 2016 - 09:35

Kult. Lammeskank er jo sjukt godt. Forørig enda sjukere at du har vokst opp på Jar, men at du ikke bor her nå. Jar er jo paradis på jord. Flytt tilbake. Sporenstreks.

Sirius april 6, 2016 - 09:37

Bor på Snarøya isteden, så stadig vekk forbi Jar fortsatt. Retten ble kjempevellykket, og skal definitivt gjentas!

Lindis oktober 8, 2016 - 12:14

Hei!
Forenklet oppskriften din litt…hadde skanker og grønnsaker i ovn og serverte rett fra gryta,ble bra det og 🙂

Espen Nersveen oktober 9, 2016 - 07:43

Det pleier jeg også å gjøre. 😉

Heia Mat – KJØTTFULL OG SOLMODEN BORDVIN oktober 19, 2016 - 12:43

[…] som sjarmerer og som nok vil passe fint til flere av høstens lammeretter, men mer i retning braisert lammeskank enn […]

Heia Mat – SÆRS SOLID NEBBIOLO FRA SANDRONE september 14, 2017 - 17:39

[…] to med luft før åpning. Den tåler også fint noen år i kjelleren. Drikk den til oksehaleragu, lammeskank eller gryte med høyrygg. For […]

Heia Mat – LAMMEOPPSKRIFTER TIL PÅSKEN oktober 5, 2017 - 08:24

[…] BRAISERT LAMMESKANK Lammeskank er muligens min favoritt-stykningsdel på lammet. Alt som er tilberedt på ben blir jo godt, og en skank som har fått småputre i kraft eller vin i et par timer blir helt ellevilt godt. Mørt, saftig og smaksrikt. Det er også blant de rimeligere stykningsdelene selv om også skanken har blitt i overkant kostbar ettersom populariteten har økt. Men det blir ikke skikkelig påske uten et måltid med lammeskank. […]

Trine-Lise januar 30, 2020 - 22:41

Har tilberedt lammeskank i flere år, men trengte å forandre oppskrift. Denne slo an! Allerede laget 2x, blir flere😊

Det går ikke å kommentere