Hjem VIN TIL MATENITALIENSK VIN TOPP DUO FRA NORD-PIEMONTE

TOPP DUO FRA NORD-PIEMONTE

av Espen Nersveen
Helt nord i Piemonte er det to appelasjoner som får lite oppmerksomhet, men som også har flinke folk, gode druer og digg vin. Det er Boca og Ghemme, historisk sett ble det produsert store volum, men også fantastisk kvalitet herfra. I dag er volumet betydelig mindre, men kvaliteten er så absolutt tilstede. Her er to finfine eksempler på dette, og det til kun en 200-lapp pr. flaske. Viner som definerer vinkos i hverdagen.

Le Piane i Boca drives av en entusiastisk sveitser ved navn Christoph Künzli, som jeg var så heldig å få besøke for noen år tilbake. En mann som nærmest egenhendig har fått navnet Boca tilbake på kartet. Hans toppvin som også heter Le Piane er virkelig strålende, laget på 90% nebbiolo er dette en vin som kan matche mye av det gode fra Langhe, hvertfall tatt prisen i betraktning. Dagens flaskeanbefaling er allikevel hans Vino Rosso La Maggiorina, en blanding av ørten forskjellige druer, med overvekt av nebbiolo, fra en rekke viltvoksende plotter. Vinplantene er bundet sammen med en eldre metode som heter maggiorina og dermed var også vinen døpt.

Antichi Vigneti di Cantalupo er nok mest kjent i Norge for deres særdeles hypede rosé Il Mimo. Det mange ikke vet er at denne ikke når deres andre viner til knærne engang. De produserer topp nebbiolo og er en klar foregangsfigur i Ghemme med hele 100 hektar vinmark å plukke druer fra. Vinene fra deres enkeltmarker Collis Breclemae og Collis Carellae er landbruksprodukter av høy klasse. Dagens flaskeanbefaling herfra er en deklassifisert Ghemme laget på 100% nebbiolo og er et strålende eksempel på hvor mye vin man kan få for pengene nord i Piemonte.

Begge disse vinene passer ypperlig til klassisk piemontesisk kost som kalvekjøtt, spekemat og pasta.

Le Piane La Maggiorina Vino Rosso 2014 | 200,-
Duften er tiltalende og aromatisk med friske røde bær, urter og litt krydder. Ren på smak med kjølig og saftig frukt. Strammer seg opp mot slutten med delikat stofflighet, faste tanniner og flott lengde. En lekker vin med mye glede til 200 kroner. En vin som ikke krever mat, men som trives på spisebordet i lag med pasta, pizza, kalvekjøtt og lammekjøtt.

Antichi Vigneti di Cantalupo Agamium Colline Novaresi 2010 | 200,-
Nebbiolo med noen år på langs for 200 kroner. Det kan man like. Aromatisk er den pent utviklet med moden duft av krydder, lær og skogbunn, men samtidig lyse, friske og delikate bær. Den er pent fyldig og karakterrik, saftig og syrlig, ja rett og slett nydelig. Pent integrert fasthet i avslutningen, men åpen og tilgjengelig rett fra flaske. En leken og delikat nord-piemonteser. Denne i glasset, og en sopp-risotto i en halvdyp tallerken. Amorøst.

Mer snacks

2 kommentarer

Heia Mat – NOEN LAMMEOPPSKRIFTER TIL PÅSKEN april 6, 2017 - 18:22

[…] VIN TIL LAMMET God mat krever god vin. Lam er heldigvis ganske så tilgivende hva gjelder vin, det er mye som passer. Og selv om det er stor variasjon i tilberedningsteknikker på rettene ovenfor her så vil du komme veldig langt med en av disse to go’bitene. Rundt en 200-lapp pr. flaske gir deg her mye nytelse for penga, og begge vil drikke strålende ved siden av både stekt og braisert lam. […]

DIN NYE HVERDAGS-NEBBIOLO? – Heia Mat november 1, 2018 - 22:25

[…] Har du forresten prøvd disse to go’bitene som også er fra nord i Piemonte? […]

Det går ikke å kommentere