Hjem MINE OPPSKRIFTER RISOTTO MED BRATWURST OG KANTARELL

RISOTTO MED BRATWURST OG KANTARELL

av Espen Nersveen

Helt nord i Italia, på Pô-sletten, så dyrkes dette vidunderet. Risotto-risen. Det være seg Arborio eller Carnaroli, begge typene egner seg svært godt. De holder formen og tyggemotstanden intakt samtidig som de blir kremete og møre. Tar til seg masse smak gjør de også, en gave til kokken rett og slett.

Jeg lager risotto jevnlig året rundt, og alt som endrer seg er hvordan den blir servert. I dag var det med deilig bratwurst fra Grøstad Gris, kantareller fra nærbutikken, rosmarin fra hagen og parmesan. Parma som denne fabelaktige osten har fått sitt navn fra ligger jo også midt i den store og frodige Pô-sletten. Så da er det kanskje ikke så rart at risotto og parmesan sitter som hånd i hanske, sleng med litt parmaskinke også så har du et måltid. Men i dag så var det altså grisepølse og sopp som havnet i risen.

Denne mengden passer fint til 2 voksne.

risotto02

INGREDIENSER

  • 160 gram risottoris
  • 8 dl kyllingkraft/buljong
  • 2 sjalottløk
  • 2 hvitløksfedd
  • et par kvaster rosmarin
  • saften av en halv sitron
  • en neve med revet parmesan
  • salt og pepper
  • bratwurst
  • kantarell

SLIK GJØR DU DET

– Kok opp kraften, og la den stå og småputre i en passende kjele.

– Sjalottløk og hvitløk finhakkes og freses raskt i en dyp stekepanne/sauteuse. Det skal bli blankt, men ikke få farge.

– Tilsett risen og la den frese med i et par minutter.

– Hell så over en øse eller to med kraft, og la risen stå og småputre til kraften er kokt nesten helt inn, så tilsetter du en øse til. Dette gjøres kontinuerlig til risen er lett al dente. Den skal være kremete og mør, men fortsatt med et lite bitt. Stort sett tar det i underkant av 20 minutter.

– Samtidig som at risen putrer så renser du soppen for jord og urenheter, før du steker den hardt i en panne med godt med smør. Vær raus med salt og pepperbørsa.

– Rosmarinen grovhakkes, bratwursten stekes i en panne, og kuttes opp i mindre serveringsklare biter.

– Når risen har oppnådd perfekt konsistens så tar du panna vekk fra varmen, slenger oppi et par klætter med smør, en liten neve grovhakket rosmarin, noen klunker med god olivenolje, en neve revet parmesan og saften av en halv sitron. La dette stå i et par minutter så smakene får satt seg. Smak deg så til perfeksjon med salt, pepper og kanskje litt mer sitron.

– Risottorisen legges utover en tallerken, legg over noen biter med bratwurst og litt sopp, og riv over litt mer parmesan.

– Server gjerne med noe godt i glasset, og når vi først er såpass langt nord i Piemonte hvorfor ikke drikke en Gattinara fra Nervi eller Travaglini?

– God middag.

risotto01

 

LagreLagre

Mer snacks

4 kommentarer

Heia Mat – TOPP DUO FRA NORD-PIEMONTE november 7, 2016 - 20:03

[…] og tilgjengelig rett fra flaske. En leken og delikat nord-piemonteser. Denne i glasset, og en sopp-risotto i en halvdyp tallerken. […]

Vibeke september 3, 2017 - 20:26

Ikke noe vin eller vermut?

Espen Nersveen september 4, 2017 - 07:58

Dersom jeg har noe hvitvin tilgjengelig så bruker jeg gjerne det før jeg har i kraften, men jeg bruker ofte bare litt sitron på slutten i stedet for å få inn litt syre. Begge deler funker fint.

Espen Nersveen september 4, 2017 - 07:57

Dersom jeg har noe hvitvin tilgjengelig så bruker jeg gjerne det før jeg har i kraften, men jeg bruker ofte bare litt sitron på slutten i stedet for å få inn litt syre. Begge deler funker fint.

Det går ikke å kommentere