Hjem VIN TIL MATENGODE KJØP DIN NYE HVERDAGS-NEBBIOLO?

DIN NYE HVERDAGS-NEBBIOLO?

av Espen Nersveen

For at en vin skal kunne få en plass blant hverdags-klassikerne så er det et par punkter som må hukes av. Prisen må være nøktern, den må smake godt rett fra flasken uten tidkrevende lufting og den bør være fleksibel i forhold til mat-matching. Druer som barbera fra rødvinsfamilien og riesling fra hvitvinsfamilien leverer bra på disse punktene, nebbiolo derimot er ikke noe man umiddelbart vurderer. Kanskje denne flasken kan få deg på andre tanker?

En nebbiolo til 150 kroner med skrukork. Hmm. Det er lett å bli skeptisk. Dette er ikke akkurat den mest samarbeidsvillige druen, og den er kjent for sin solide struktur med tanniner som kan tørke ut munnhulen på sekunder. Det man ønsker til pastaen en helt vanlig onsdag er jo en saftig, fruktdreven vin uten for kraftig bitt i avslutningen. Her synes jeg produsenten Ioppa klarer å balansere de druetypiske egenskapene med de kvaliteter man ønsker i en hverdagsvin på en god måte. Det er ingen tvil om at det er nebbiolo du har i glasset, men den har en fersk og pent syrlig frukt som gjør den lett å drikke og flott til mat, samtidig er tanninene moderate og pent integrert.

Druene til denne vinen kommer fra den mindre kjente appelasjonen Colline Novaresi, helt nordvest i Piemonte, som grenser til blant annet Boca og Ghemme.

Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo 2014
Pris: 150,-
Varenummer: 3665001
Bestillingsutvalget: På lager i 17 butikker

Druetypisk duft med fersk frukt i retning kirsebær, roseblader, lakris og lær. Frisk stil med høy syre og milde tanniner. Lett snerpete, men god ettersmak som sitter lenge. En fersk, delikat, tilgjengelig og særs prisgunstig nebbiolo. Strålende til høstens hverdagsretter med risotto, pasta og sopp.

Kanskje drikke denne neste gang du skal lage en risotto med salsiccia eller bare en høst-sandwich med kantarell?

Har du forresten prøvd disse to go’bitene som også er fra nord i Piemonte?

Mer snacks