Hjem VIN TIL MATENGODE KJØP SOLID NORD-PIEMONTESISK NEBBIOLO

SOLID NORD-PIEMONTESISK NEBBIOLO

av Espen Nersveen

Midtuke-vinen. Det er en flaske jeg setter stor pris på, den lille gevinsten man unner seg uten noen annen grunn enn at man har lyst på litt vin til maten. Som Piemonte-frelst så er det ikke sjeldent at vinen kommer fra akkurat denne regionen nord i Italia, så også i dag. En flott vin fra Gattinara helt nord i Piemonte, og fra produsenten Travaglini. Finfin hverdagsvin.

Travaglini har produsert vin i Gattinara siden 1950-tallet, og deres nå berømte og unike flaske ble introdusert i 1959. Det er jo en fiffig gimmick, men må vel innrømme at jeg personlig foretrekker et vanlig flaskedesign. Druene til denne flasken plukkes for hånd og innholdet kommer fra tre forskjellige vinmarker i 3-400 meters høyde over havet. Vinen vinifiseres som en tradisjonell Barbaresco, og får to års lagring i store botte, og ett års lagring på flaske før salg.

Travaglini Gattinara 2008
Pris: 198,-
Varenummer: 4766401
Basisutvalget

Vinen fremstår noe lukket, og trenger noen timer i åpnet flaske før den begynner å frigi aromaer. På nesa gir den litt mørke sursøte kirsebær, og lett solmodne jordbær. Mørkere aromaer som anis og tjære er også tilstede, det samme er litt tørkede blomster og roseblader. Noe fatpreg. I munnen er det særlig syren som gjør seg gjeldende i starten. Den følger fra anslaget til svelget. Vinen oppleves intens i munnen med bittersøt fruktkarakter i retning kirsebær og bjørnebær. Saftig og leskende. Noe grovkornet med en fast og solid kjernestruktur. Krydret og spicy finish med moderate lett tørrende tanniner og stram syre. Fin lengde og behagelig ettersmak.

Med luft så drikker vinen godt nå, men jeg vil anbefale å la den ligge videre i en fem års tid for full uttelling av vinens kvaliteter. Når den først skal nytes så vil jeg anbefale den til lam, viltkjøtt, risotto eller pasta. Topp matvin.

Mer snacks

1 kommentarer

Heia Mat – BRAISERT HØYRYGG MED POTETMOS september 30, 2016 - 08:14

[…] I glasset kan du gjerne ha noe godt fra Piemonte eller noe snacks fra […]

Det går ikke å kommentere