Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT HØYRYGG MED POTETMOS

HØYRYGG MED POTETMOS

av Espen Nersveen
Noe av det beste jeg vet er kjøtt som har fått godgjøre seg i gryta i flere timer til både mørhet og smak er blitt perfekt. Høyrygg er en av mange stykningsdeler som er velegnet til nettopp dette. Når kjøttet er ferdig så legger du det over en fløyelsmyk potetmos og spiser deg stappmett.

hoyrygg01

 

Til gryter som denne kan du egentlig bruke hva slags væske du ønsker. Være seg øl, rødvin, hvitvin, kraft, vann eller en kombinasjon av disse. Til denne gryta brukte jeg 1 flaske rødvin og fylte så på med vann til det såvidt dekket kjøttet. Gryta kan enten stå og småputre på stekeplaten eller du kan sette den inn i en ovn som holder rundt 150 grader. Tidsbruken blir ganske lik.

hoyrygg02

 

Denne mengden er fin til en familie på 4.

INGREDIENSER

  • 1 kg høyrygg
  • 1 flaske rødvin
  • 2 stk stjerneanis
  • et par laurbærblader
  • 4-5 sjalottløk
  • 1 gulrot
  • 1 fennikel
  • litt timian
  • potetmos

SLIK GJØR DU DET

– Høyryggen kuttes i mindre biter og saltes godt. Kjøttet bruner du så godt i en god og solid kjele, gjør det i flere omganger så du ikke ender opp med å koke kjøttet. Legg det tilside etterhvert som det er brunet på alle sider.

– Når kjøttet er brunet så har du stjerneanis, laurbærblad og 2-3 sjalottløk i grove biter i kjelen. Fres dette i et par minutter. Tilsett så en klunk av rødvinen og kok ut gryta. Skrap godt i bunnen. Legg kjøttet tilbake i kjelen og hell over resten av vinen. Fyll så på med vann til det akkurat dekker kjøttet.

– Legg på lokk og skru ned varmen til det småputrer, eventuelt putt hele kjelen med lokk i forvarmet ovn som holder ca. 150 grader. Nå skal kjøttet få putre i fred i en 3 timers tid til det er ekstremt mørt. Tiden kan variere i forhold til grad av putring, størrelse på kjøttbitene osv. La det heller putre en time ekstra enn en time for lite. Dette er god-tid-mat.

hoyrygg04

 

– Mens kjøttet putrer så mekker du en episk potetmos med masse hel-melk og smør, salt og pepper. Nam. Poteter er så digg ass.

– Når kjøttet er så og si ferdig så kan du hive litt finhakkede grønnsaker i gryta. Jeg liker å bruke litt løk, gulrot og fennikel. La det småputre i 15-20 minutter til dette også er mørt også er maten klar.

– Legg en solid porsjon potetmos i en dyp tallerken. Fyll på med kjøtt og hell over litt av kraften fra gryta. Strø over litt Maldonsalt og litt finhakket timian. Maten er klar.

– I glasset kan du gjerne ha noe godt fra Piemonte eller noe snacks fra Sicilia.

hoyrygg05

 

LagreLagre

Mer snacks

3 kommentarer

Marius Løften oktober 4, 2017 - 10:02

Hei!

Hvor mye sånn ca er en klunk rødvin og hvilken klunk med rødvin anbefaler dere å bruke? :p

Espen Nersveen oktober 4, 2017 - 20:01

Har du ikke klunk-enheter i litermålet ditt? Nei da så. En klunk i dette tilfelle er vel rundt 1 dl kanskje. Det viktigste er å få kokt opp det som har satt seg fast i gryta under bruningen. Mengden har så og si ingenting å si. Og når det gjelder kvaliteten på vinen så trenger ikke den være all verdens. Bare pass på at du ikke bruker en rødvin med for mye restsukker, så en frisk og syrlig billig-vin er helt topp.

SÆRS SOLID NEBBIOLO FRA SANDRONE – Heia Mat november 2, 2018 - 00:10

[…] åpning. Den tåler også fint noen år i kjelleren. Drikk den til oksehaleragu, lammeskank eller gryte med høyrygg. For […]

Det går ikke å kommentere