Hjem MINE OPPSKRIFTERGRILL & BBQ PIZZA PÅ GRILLEN

PIZZA PÅ GRILLEN

av Espen Nersveen
Pizza er noe alle elsker. En sprø bunn, en smaksrik saus og noen gode ingredienser på toppen er alt som trengs for å sette et smil om munnen på alle familiens medlemmer. Og det er ingen tvil om hvilken pizza som er den beste. Det er den italienske varianten med tynn, sprø bunn som er stekt i stenovn. Med en keramisk kullgrill så oppnår man et resultat som er skremmende likt.

Det var på tide å fyre opp min trofaste Primo Oval XL. Frue og barn hadde bestilt pizza til middag og far satte seg ikke akkurat på bakbena. Vi tok turen til vår faste matsjappe Maschmanns og tok med oss et supert pizzamel, et utvalg salami, bøffelmozzerella, taleggio og nyplukket ramsløk. Dette kunne ikke gå feil.

pizza01

Grillen fyrer jeg alltid opp i god tid før maten skal på, dette er viktig for å få fyr i alt kullet og varme opp det keramiske godset. Hvertfall en times tid anbefales for å få en stabil og jevn temperatur. Når kullet var grått og rødglødende så la jeg på grillristene og pizzastenen og lot den få ligge en halvtimes tid til den var god og varm. Mens kullet brant så lagde jeg pizzaene.

Denne mengden var nok til å lage fire italienske porsjonspizzaer.

INGREDIENSER

 • PIZZADEIG
 • 400 gram tipo 00 pizzamel
 • 20 gram fersk gjær
 • 1,5 dl lunkent vann
 • 0,5 dl olivenolje
 • 1 teskje salt
 • TOMATSAUS
 • 1 boks hermetiske tomater
 • 1-2 ss tomatpure
 • sjalottløk
 • hvitløk
 • 1-2 stjerneanis
 • 2-3 laurbærblad
 • god olivenolje
 • sitron
 • salt og pepper
 • en neve basilikum
 • 1 ts sukker
 • salt og pepper
 • TOPPING
 • 250 gram fersk bøffelmozzarella
 • tallegio
 • et utvalg salami og skinke
 • rødløk
 • ramsløk

SLIK GJØR DU DET

– Dette er min faste oppskrift på både pizzadeig og tomatsaus, men her fins det jo uendelige varianter så bruk gjerne deres egne oppskrifter her.

– Pizzadeigen skal helst heve en liten time så vi lager den først. Gjæren løses ut i lunkent vann og blandes med de resterende ingrediensene i en arbeidsbolle. Samle alt sammen til en deig og kna den manuelt i en 10 minutters tid. Jo mer knaing jo bedre sluttresultat.

– Dekk bollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle og la stå i en liten time. Det skal helst ikke være trekk i rommet når deigen heves.

– Tomatsaus er enkelt, og sjukt mye diggere enn å kjøpe ferdige varianter. Jeg elsker løk, og bruker ganske mye i min saus. Sjalottløk og hvitløk kuttes opp og freses i en dyp panne/sauteuse i litt olje til blankt. Tilsett stjerneanis, laurbærblad og tomatpure og la frese i et lite minutt til.

– Så heller du over boksen med hermetiserte tomater, og lar sausen småputre i 15-20 minutter til mye av væsken har fordampet.

pizza02

– Skru ned varmen, dryss over litt sukker, noen gode klunker med god olivenolje og saften av en halv sitron. Grovkutt en neve med basilikum og tilsett i sausen. Så kommer det viktigste, smaken. Litt salt og pepper trengs hvertfall, kanskje litt mer sukker? Noe mer sitron? Smak deg frem til perfekt balanse.

– Når deigen er hevet deler du den i fire like store stykker. Noe rundt 125 gram deig pr. pizza er passe til en italiensk variant.

– Om du klarer å «dra» pizzaen ut till riktig størrelse så er det fint, hvis ikke bruker du en kjevle. Smør på et par spiseskjeer med tomatsaus og dander med resten av ingrediensene. Jeg bruker alltid mozzarella, helst bøffel, og noen litt spicy salamiskiver. Vi hadde også noen revne biter talleggio og det var helt nydelig. Litt finskåret rødløk er også godt.

– Jeg har prøvd mange forskjellige temperaturer på grillen vedrørende pizza, men denne gangen hadde jeg den noe lavere og dette var mitt beste resultat så langt. Temperaturen på grillen viste 230-250 grader, og pizzastenen var glodvarm.

– Jeg valgte å ha pizzaen på bakepapir for å få den lettere på og av grillen, og det fungerte utmerket. Jeg valgte å klippe til papiret slik at det ikke stakk noe utover selve pizzaen. I verste fall kan dette papiret ta fyr og brenne opp pizzaen.

– Jeg stekte pizzaene i nøyaktig 4 minutter, og da var bunnen perfekt sprø samtidig som osten var smeltet fint utover.

– Prikken over i’en denne gangen var allikevel den finhakkete ramsløken vi drysset over til slutt. Herregud så godt. En knasende tekstur med smak av ruccola og hvitløk, noe pepret og krydret. Nydelig. Og ekstremt sesongrelatert.

– Dette ble den beste pizzaen jeg har laget, og siden jeg er ydmyk av natur, en av de beste pizzaene jeg har spist. Til pizzaen drakk vi en flaske Barbera d’Alba fra OMA (Ole Martin Alfsen), og jeg ble svært positivt overrasket. En topp vin som får et eget innlegg siden.

– Så nå er det bare å fyre opp grillen, og grille pizza året rundt. Heia grillet pizza.

pizza03

 

Mer snacks

3 kommentarer

Thor Øyvind Syvertsen juni 3, 2014 - 22:35

Hei. Har denne våren selv eksperimentert mye med pizza på grillen. Jeg bruker gassgrill( Weber Genesis S-330) med weber sin pizzastein. Det funker veldig bra. Ser at du bruker bakepapir å steke pizza’n på, anbefaler å kjøpe en pizzaspade, den jeg bruker er fra weber, funker veldig bra. Et tips er å bake ut pizza’n med semolina mel, da henger den ikke fast på pizzaspaden når man skal ha den over på pizzasteinen.

Skal prøve meg på pizza med ramsløk. Det så skikkelig snadder ut.

Liker forresten godt bloggen din, mye bra tips.

Magnus mai 13, 2016 - 18:14

Hvordan går det å lage denne pizzadeigen kvelden i forveien? Noe innspill på det?

Espen Nersveen mai 15, 2016 - 20:24

Halla
Det er jeg usikker på. Kanskje det er litt for mye gjær slik at den vil overheve noe? Prøv gjerne. 🙂

Det går ikke å kommentere