Hjem VIN TIL MATENGODE KJØP G.D. VAJRA LANGHE ROSSO 2009

G.D. VAJRA LANGHE ROSSO 2009

av Espen Nersveen

Før jeg begynte å gå mer i dybden på det jeg drikker så var etikettene en kjærkommen venn. Jeg hadde en liten håndfull etiketter memorert etter gode opplevelser uten egentlig å vite noe særlig mer om hva jeg drakk. Og dagens vin er en av de som har blitt handlet inn mang en gang, men det er først nå jeg faktisk vet hva det er. Og smaken er like innbydende som de finfine plantene på etiketten.

Vi skal til et område som jeg bare blir mer og mer nysgjerrig på, nemlig Piemonte, nordvest i Italia. I Piemonte ligger den svært så vinproduserende regionen Langhe med sin hovedstad Alba. Vi skal til produsenten Azienda Agricola G.D. Vajra som holder til i Barolo. Men det var ikke en Barolo jeg hadde kjøpt, men hans enkleste og rimeligste vin, Langhe Rosso. Denne vinen er som regel basert på dolcetto, så også denne årgangen med 80% dolcetto, 15% barbera og de siste 5% en blanding av freisa, nebbiolo og pinot nero. Vinen er lagret på ståltanker for å bevare det maksimale av druens fruktighet.

Vajra Langhe Rosso 2009
Pris: 132,-
Varenummer: 3123601
Basisutvalget

På duft er den preget av røde bær, som kirsebær, moreller og jordbær, med hint av urter og krydder. Middels fyldig, frisk og fruktig på smak. Særlig jordbær kom tydelig frem hos meg, og fikk meg til å glede meg over månedene som nå kommer foran oss.

Fruktsødmen balanseres med frisk syre. Den har litt tanniner så den vil nok for noen oppfattes som litt for skarp til å drikke alene, men den passer veldig fint til mat som kylling og svin, samt enkle pasta- og pizzaretter. Vinen bør drikkes ung og helst ganske nedkjølt, maks 16 grader. Kanskje du skal gi den et forsøk nesten gang du skal servere helstekt kylling?

Mer snacks

6 kommentarer

@dagmf april 10, 2012 - 14:13

Dette har vært standard vin hjemme hos meg i mange år . Alltid ett godt kjøp år ut og år inn. Jeg har med stort hell anbefalt denne vinen til mang en fest og bryllup, alltid med gode tilbake meldinger.

Denne vinen førte også til at jeg prøvet flere av de andre vinene til G.D Vajra, noen som er veldig intressant og morsomt, selvom om prisen på disse er tildels mye dyrere.

Vinguide hos dn.no kalte denne vinen for «pølse-vin» for noen år siden, i betydningen at vinen gikk til alt, og særlig til tapas/antipasti med spekepøleser og skinker.

Espen Nersveen april 10, 2012 - 17:59

Pølsevin ja, får ikke akkurat positive assosiasjoner av det men. 🙂
Ser definitivt poenget.

Flere av Vajra sine er på to-do lista, bl.a. Nebbiolo og Riesling.

Stein Meisingseth desember 1, 2012 - 23:57

Vinen Langhe Rosso har fulgt meg i flere år. Og alle som smaker denne til rette maten hos oss er like imponert. Passer godt til kylling og svineretter med litt fett i. Her får du mye for pengene. Og se etter de andre og dyrere 🙂

Espen Nersveen desember 2, 2012 - 18:06

Vajra er en superprodusent, har begge baroloene hans i kjelleren også. Kvalitet over hele linja, fra Lange Rosso til Bricco del viole.

Pasta med salsiccia | Heia Mat februar 25, 2013 - 15:22

[…] da? Skal du virkelig slå ut håret så kan du jo drekke en flaske vin til […]

Tre nasjonaliteter. En drue. Riesling 2012. | Heia Mat november 4, 2013 - 13:33

[…] hus i Barolo i Piemonte, og er nok mest kjent for sine røde viner. Være seg den slanke og saftige Langhe Rosso, druetypiske Langhe Nebbiolo eller hans kraftigere Baroloer. At han også lager riesling er nok […]

Det går ikke å kommentere