Hjem VIN TIL MATENGODE KJØP DR. BÜRKLIN-WOLF WACHENHEIMER RIESLING 2011

DR. BÜRKLIN-WOLF WACHENHEIMER RIESLING 2011

av Espen Nersveen

Jula nærmer seg med stormskritt, og det er på tide å planlegge måltidet. Jeg har tidligere skrevet om hvordan man lager den perfekte ribba, og jeg har også oppskrift på saftige og smaksrike medisterkaker og medisterpølser. Her kommer en vin du kan drikke til juletallerkenen.

Hvorvidt det var en doktor som etablerte denne eiendommen så langt tilbake som på 1500-tallet vites ikke, ei heller hvorvidt doktoren kom inn i bildet når de på slutten av 1800-tallet ekspanderte kraftig til den størrelsen de har i dag. Men det jeg vet er at i dag har de den største familieeide vineiendommen i hele Tyskland, med hele 110 hektar under produksjon. Samtlige vinmarker ligger i Mittelhaardt, i kjernen av Pfalz.

Da Bettina Bürklin von Guradze og hennes daværende ektemann tok over i 1990 så stod det ikke så veldig bra til med eiendommen. De gjorde en kraftig opprydning, og gikk over til en eldgammel klassifikasjon og en mer fransk måte for å vurdere de forskjellige vinmarkene. I dag produseres det kun 1 vin fra hver enkeltvinmark, og den er alltid tørr selv om de i de beste årganger også produserer noen eksepsjonelle søte viner. Denne ordningen har vært en stor suksess, og i dag har de 8 (tilsvarende) grand cru og 6 (tilsvarende) premier cru viner på markedet. Og Dr. Bürklin-Wolf er regnet for å ha noen av de beste og mest interessante vinene i hele Tyskland.

Hele produksjonen er biodynamisk, noe som vil si at de ønsker minst mulig inngrep ifra vinstokken spirer og til druesaften er på flaske. Kun organisk gjødsel, ingen sprøytemidler og all pløyingen foregår med hest.

Dagens vin er inngangsvinen til denne produsenten. En tørr riesling med druemateriale fra de forskjellige vinmarkene i Wachenheimer. Druene håndplukkes og gjæres ved lav temperatur i ståltank. Vinen tappes så i mars/april, året etter innhøsting.

Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling 2011
Pris: 167,-
Varenummer: 4657401
Basisutvalget

Vinen er lys med en strågul farge. På duft er den aromatisk og sødmefull med innslag av mineralitet og grønngul, moden frukt. Jeg fikk veldig assosiasjoner til Granny Smith-epler. Vinen har en fin og rund munnfølelse med en slank fyldighet. Den har litt krydder-aromaer og et lite innslag av litt hvit pepper i avslutningen. Det er en lett syre som treffer tunga før den modne frukten tar over smaksbildet. Vinen oppleves som frisk, konsentrert og behagelig. Fin balanse mellom syrlighet og fruktighet. Den har en lang og syrlig avslutning med noen lette grapefruktaktige bitre toner på siden av tunga.

Vinen har en fruktighet og syrlighet som vil funke veldig fint til den fettrike juletallerkenen med ribbe, medisterpølser, surkål og den slags. Kanskje holde den litt borte fra rosenkålen da denne er kinkig mot de fleste viner. Dersom du vil drikke den til noe annet enn julemat så blir det ikke feil med annet lyst kjøtt som kylling og kalv. Og fiskeretter, gjerne da med litt krydret og smaksrikt tilbehør funker også bra.

Mer snacks

3 kommentarer

Langtidsstekt tynnribbe | Heia Mat desember 20, 2012 - 11:43

[…] ribbe til jul og ønsker noe godt i glasset, så vil jeg anbefale en fruktig og syrlig riesling. Kanskje denne? Print […]

Eirik Sand Johnsen desember 20, 2012 - 12:16

La meg fylle inn når det gjelder ovennevnte doktortittel.

Det er Bürklin-familien som har tidligst dokumentert vinvirksomhet i Wachenheim på 1580-tallet. Wolf-familien dukker opp i dokumenter i vinsammenheng rundt 200 år senere. De to familiene møtes i giftemålet mellom Luise Wolf og (senere) visepresident i den tyske riksdagen, Dr. Albert Bürklin i 1875.

Eirik

Dr. Bürklin-Wolf Pechstein 2008 | Heia Mat desember 15, 2013 - 10:26

[…] av de aller første vinene jeg skrev om her på bloggen var faktisk inngangsvinen til denne produsenten, en nydelig flaske til knappe 170 kroner. Enkeltvinmarksvinen Böhlig til 260 […]

Det går ikke å kommentere