Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT SVINEKNOKESUPPE

SVINEKNOKESUPPE

av Espen Nersveen
Grisen er en finfin skapning. Jeg elsker ribba på grisen, jeg storkoser meg med nakken og nå har jeg jaggu gomla opp knoka hans også. Grisen skuffer aldri, alt går i grisen, og all gris går i meg. En lettsaltet svineknoke smaker fantastisk, og enda mer imponerende er prisen, på min lokale Meny betalte jeg 49,- kroner for kiloen. Smågodt koster 169,- kroner kiloen. Nøff said.

svineknoke02

I dag ble det suppe, og det ble også mitt første forsøk med trykkoker. Men kok for all del på vanlig vis om ikke trykket er tilstede i deres hjem. Jeg kjørte på med et lass av grønnsaker samt hele byggryn som lå i bløt over natta. Kokte det hele under trykk i halvannen time også koste vi oss glugg med litt riesling i glasset. Oink.

svineknoke06

INGREDIENSER

 • 2-300 gram svineknoke pr pers
 • gulrot
 • sellerirot
 • persillerot
 • løk
 • purre
 • kruspersille
 • 2 dl byggryn (til 4 pers)
 • laurbærblad
 • 10 hele pepperkorn
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Dagen i forkant må du legge byggryn i bløt, 1 del byggryn og 2 deler vann. Siles av før du har det i gryta dagen etterpå.

– Legg svineknoka i en kjele eller trykkoker. Hiv oppi et par laurbærblader, noen hele pepperkorn og gjerne noen grovkutta kraftgrønnsaker. Siden du her allerede har kjøpt inn endel til suppa så ville jeg brukt avskjær og eventuelle rester til kraften.

– Fyll så på med kaldt vann til det dekker. Kok opp, og la småkoke i en tre timers tid til kjøttet faller av beinet. Om du har trykkoker så setter du på lokket, og koker det ferdig på en tredjedel av tiden.

svineknoke03

– Samtidig som kjøttet kokes mørt så kutter du gulrot, sellerirot, persillerot og løk i små terninger/skiver i lik størrelse. Det viktigste her er at alt blir ferdigkokt omtrent samtidig. Hvor mye du vil ha av de forskjellige grønnsakene er helt opp til deg. Bruk gjerne andre grønnsaker istedet om ønskelig.

– Når kjøttet er kokt helt mørt og praktisk talt faller av benet så løfter du det ut og siler kraften. Riv kjøttet i mindre biter og hiv skinnet, overflødig fett og ben. Hiv byggrynet oppi kraften og la dette koke i 15 minutter. Hiv så oppi alle grønnsakene og kjøttbitene og kok i ytterligere 15 minutter. Sjekk om grønnsakene er møre og smak til med salt og pepper.

– Server suppen i dype skåler, dryss over litt finhakket kruspersille og server suppa med et godt brød.

svineknoke04

– Vi drakk en riesling til suppa, og det anbefaler jeg gjerne. Du kan jo f.eks. prøve en Wittmann, Keller eller Bürklin-Wolf. Om du er mer på øl-kjøret så vil en India Pale Ale av bedre kvalitet passe utmerket.

– Et grisegodt grønnsakskick av en suppe. Mat som går utallige generasjoner tilbake. Husmannskost. Nammemat.

svineknoke05

Mer snacks

4 kommentarer

Elin mars 11, 2013 - 21:11

Lekkert! 🙂

Vegard mars 20, 2013 - 11:10

Skal vannet dekke over grønnsakene, og opp til bunnen av kjøttstykket når man bruker trykkoker? Mengde vann i en 4,5 l koker?

Espen Nersveen mars 20, 2013 - 11:14

Vannet skal dekke alt, kjøttet også. Så hvor mye vann avhenger helt av størrelsen på knoken.

Heia Mat – INTENS KRAFTPAKKE FRA JURA oktober 2, 2017 - 12:30

[…] til røkt og salt spekemat, smaksrike, halvfaste oster og høstens soppretter. Jeg drakk den til suppe med svineknoke og synes den matchen var ganske så […]

Det går ikke å kommentere