Hjem VIN TIL MATENFRANSK VIN INTENS KRAFTPAKKE FRA JURA

INTENS KRAFTPAKKE FRA JURA

av Espen Nersveen
Det er ikke så mange viner som kommer med en advarsel ved prisskiltet, og som blir fulgt opp med spørsmål fra betjeningen om man vet hva man er i ferd med å kjøpe. Det kommer nemlig ikke så tydelig frem på selve flasken at det er en riktig så intens og florpreget go’bit man er i ferd med å ta med seg hjem.

Domaine Rolet holder hus i Arbois i Jura og regnes for å være en av de fremste produsentene i området. De dyrker alle de fem druene som er tillatt, så pinot noir, chardonnay og de lokale heltene savagnin, poulsard, trousseau. De har alltid svært lavt utbytte i vinmarkene og alt er dyrket økologisk.

Jura får i dag masse oppmerksomhet blant vinelskere og vinkelnere verden over, og det med rette, det kommer usedvanlig mye spennende vin herfra og prisene er inntil videre overkommelige sammenlignet med Burgund lengre vest. Viner som ofte viser et tydelig terroirpreg med en klar adresse, noe som kjennetegner kvalitetsvin uansett hvor i verden man finner de.

Grunnen til at denne flasken hadde en advarsel ved seg i hylla på vinmonopolet er at den har en oksidert stil. En produksjonsmåte som er ganske så vanlig i Jura, og gjort kjent med deres særegne Vin Jaune. En teknikk som også benyttes til produksjon av sherry av typen fino og manzanilla. Kort fortalt så ligger vinen lenge på små fat, vinen fordamper og det danner seg et gjærlag (flor) på toppen av vinen som gir den distinkte aromaen og smaken. Duften blir rik og kompleks, smaken sammensatt og intens og ettersmaken evig lang.

Denne flasken vil drikke strålende til røkt og salt spekemat, smaksrike, halvfaste oster og høstens soppretter. Jeg drakk den til suppe med svineknoke og synes den matchen var ganske så upåklagelig.

Domaine Rolet Cotes du Jura Expression du Terroir 2010
Pris: 220,-
Varenummer: 1725601
Bestillingsutvalget: På lager i fire butikker (2011-årgangen)
Druer: 55% chardonnay og 45% savagnin

Aromatisk hopper den ut av glasset. Oksidert preg med intense dufter av nøtter, honning, voks og moden gul frukt. Slank og frisk i anslaget med konsentrert og smålubben frukt, nøtter og gjærbakst på smak. Florpreget er distinkt og vinen har en kompleks, røkt og salt mineralitet. Syrlig finish med lett bittert touch og smakene blir sittende lenge. En kraftpakke av en hvitvin, flott balansert og jæskla godt.

Mer snacks

1 kommentarer

Mette oktober 4, 2017 - 20:14

Utrolig god vin!
Også til fårikål!

Det går ikke å kommentere