Hjem VIN TIL MATENHVITVIN DETTE HAR DU ALDRI SMAKT FØR

DETTE HAR DU ALDRI SMAKT FØR

av Espen Nersveen

At du aldri har smakt dette før kan jeg faktisk si med ganske så stor sikkerhet. Vin fra Sør-Afrika har du sikkert vært borti tidligere, og druen chenin blanc har du garantert fått i deg, kanskje til og med chenin blanc fra Sør-Afrika. Men en lett oksidert og florpreget chenin blanc fra Swartland, solera-lagret med en blanding av flere årganger, det er ikke noe man kommer over hver dag. Heldigvis er innholdet i denne flasken så mye mer enn en kuriositet, dette er en kompleks, matvennlig, interessant og strålende vin.

Produsenten av denne vinen heter Avant Garde Wines, og navnet indikerer jo ganske tydelig at de ikke ønsker å lage vin det allerede er tretten av på dusinet. De holder til i Swartland, og produserte sin første årgang så sent som i 2014. Årgang blir allikevel noe upresist når man omtaler vinene i Smiley-serien, da de lages som utgaver framfor årganger, og fargen på etiketten indikerer hvilken utgave man har kjøpt. En lys blå som denne betyr også at utgaven har en frisk og kjølig stil, mens en rød etikett vil indikere en varmere og rikere vin.

De har enda ikke noen egne vinmarker, men kjøper inn druer fra andre dyrkere i Swartland. Innholdet i denne flasken er 100% chenin blanc og stammer fra 2014, 2015 og 2016. Ved å holde igjen deler av årgangene får de økt modning på vinen før tapping, salg og konsumering. Noen fat lagrer de under flor, noen fat får både skallkontakt og lett oksidering og noen fat vil kun ha fersk og ren druejuice. Moro.

Jeg drakk denne til en av restaurant-Oslos mest legendariske retter, nemlig Arakataka sin pasta med smør og løyrom. En innertier av en matrett, og en strålende match til vinen.

Kanskje kjøpe inn denne flasken og drikke den til pasta med lysing eller pasta med sjøkreps? Legg gjerne litt løyrom på toppen for å matche den salte, mineralske smaken som også finnes i vinen.

Avant Garde Smiley Chenin Blanc
Pris: 219,90
Varenummer: 5483301
Bestillingsutvalget

Karismatisk, men allikevel noe avstemt duft av gule frukter, sitrus, nøtter og litt røkt kjøtt. Fyldig, frisk og solmoden aprikos, appelsin og gule epler på smak. Vinen er kompleks og har en delikat munnfølelse. Florpreget kommer snikende mot slutten og vinen rundes av med en salt mineralitet og en frisk og syrlig ettersmak.

Smaksnotat

Mer snacks