Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR HJEMMELAGET PASTA MED SJØKREPS

HJEMMELAGET PASTA MED SJØKREPS

av Espen Nersveen
Hvis det er en ting som er opplest utallige ganger og vedtatt enda flere ganger så er det at sjøkreps er totally awesome. Ja, for det er det bare. Aberet med ting som er totally awesome er jo at det ofte er dyrt, så også krepsedyret. Men et kort liv føles fort langt om det kun spises kjedelig mat, så derfor spiser vi sjøkreps. Sammen med pasta, type hjemmelaget.

Det er levende sjøkreps som gjelder, først da får du fullt utbytte for prisen. En kokt sjøkreps forsvarer dessverre ikke prisen sin, selv om det også er godt. Jo flere levende ting på kjøkkenet jo bedre.

INGREDIENSER

  • 1 sjøkreps pr. pers
  • 2 sjøkreps til sausen
  • kviteseidsmør
  • fersk salvie
  • sjalottløk
  • hvitløk
  • sitron
  • flaksalt
  • hjemmelaget pasta

SLIK GJØR DU DET

– Vi begynner med å forvelle sjøkrepsen, og da benytter du deg av et triks jeg har lært av Even Ramsvik, via D2. Bind opp halen som på bildet ovenfor så forhindrer du at sjøkrepsen krøller seg når den kommer i kontakt med det kokende vannet.

– Ha en stor kjele med kokende vann, og en stor bolle med isvann tilgjengelig. Legg sjøkrepsen ned i det kokende vannet med hodet først og forvell i et knapt minutt. Legg så sjøkrepsen over i det iskalde vannet for å stoppe kokeprosessen. Vi forveller for å ta livet av sjøkrepsen, samt at det blir lettere å få kjøttet ut av skallet i etterkant.

– Når sjøkrepsen er helt nedkjølt river vi av halen, knekker opp «ribbeina» og tar ut sjøkrepshalen. Skallet fryser du ned til du skal koke skalldyrkraft en søndag du har litt ekstra tid. Snitt forsiktig opp langs den ikke-eksisterende ryggraden til sjøkrepsen og ta ut forsiktig ut tarmen.

sjokrepspasta03

– Jeg pleier også å renskjære halen, hvertfall hvis vi har gjester, så den ser så fin ut som overhodet mulig.

– Så finhakker du 1-2 sjalottløk, 1 hvitløksfedd og en stor bunt fersk salvie.

– Smelt en god porsjon smør i en kasserolle, typ 150 gram. NAM! På medium varme har du sjalottløk og hvitløk i smøret og lar det surre i noen minutter. Hiv oppi avskjæret fra sjøkrepshalene samt 1-2 finhakkete sjøkrepshaler. Dette vil gi en nydelig smak til smøret, som igjen vil gi nydelig smak til pastaen. Skvis over saften av en halv sitron og smak til du har en fin balanse mellom syre og sødme. Når smaken er perfekt blander du inn salvien.

sjokrepspasta04

– Samtidig med at du lager sausen så koker du pastaen. Enten som anvist på pakken eller endel kortere om du lager den fersk. Ta pastaen av varmen like før den er ferdig, sil av vannet og legg pastaen tilbake i kjelen. Dryss over litt olje og litt flaksalt.

– Hell så smørsausen over pastaen og bland det hele godt sammen.

– Sjøkrepshalene tar ekstremt kort tid. Salte de forsiktig og stek de i en varm panne med masse smør. Sjøkrepsen skal nesten være rå i midten, såvidt gjennomvarmet.

– Legg opp pastaen i dype tallerkener og legg en sjøkrepshale over. Spis. Nyt. Lev. Totally awesome ikke sant? Og prisen er jo glemt for lengst.

– God mat fortjener god vin. Vi drakk en flaske av Francois Mikulski, en Bourgogne Chardonnay fra 2011, som dessverre er utsolgt på polet, men samme produsent har en Mersault som er enda vassere, og som prismessig matcher sjøkrepsen enda bedre.

Videre fint liv.

Mer snacks

4 kommentarer

Frui september 23, 2013 - 17:11

Godt altså.

Francois Mikulski Bourgogne Chardonnay 2011 | Heia Mat september 29, 2013 - 10:16

[…] en aromatisk hvit burgunder med sødmefull aromaprofil og god, syrlig lengde. Vi drakk den til en smørrik pastarett med sjøkreps, og føler at vi traff blink med matchen. Kan også nytes til faste […]

Vegard oktober 1, 2013 - 08:51

Mmmmm, deilig!

DETTE HAR DU ALDRI SMAKT FØR – Heia Mat juni 13, 2019 - 16:57

[…] kjøpe inn denne flasken og drikke den til pasta med lysing eller pasta med sjøkreps? Legg gjerne litt løyrom på toppen for å matche den salte, mineralske smaken som også finnes i […]

Det går ikke å kommentere