Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR OVNSBAKT KVEITE MED LINSER OG SOYASMØR

OVNSBAKT KVEITE MED LINSER OG SOYASMØR

av Espen Nersveen
Hvorfor spises det ikke mer linser? Tilnærmet gratis, og ved hjelp av litt kraft og krydder gir det masse smak. Konsistensen gjør også behovet for kjøtt langt mindre prekært. Full forståelse for at dette er en vinner blant de som aldri spiser kjøtt. Og selv om man helt fint kan lage en nydelig grønnsaksrett med linser så hadde jeg allerede bestemt meg for at jeg ville spise fisk og drikke riesling. Så da ble det sånn.

Du kan egentlig bruke hvilken fisk som helst til denne retten, og både torsk og steinbit er tilgjengelige stort sett hvorhen man bor. Jeg derimot gikk for luksusvarianten kveite. Satan for en fisk. Teksturen på den rakkern er virkelig helt strålende. Også egner den seg veldig for baking i ovn, skånsomt. Linsene ble kokt i hønsebuljong også helte jeg over litt soyasmør helt til slutt. I glasset hadde jeg en riesling fra Mosel og Julian Haart. Digg det ass, men en lettpåtå rødvin vil også funke fint. En slank barbera fra Piemonte eller kanskje en frisk go’bit fra Beaujolais?

kveitelinser02

 

Denne mengden er fin til 2 store og 1 liten.

INGREDIENSER

 • 500 g fisk
 • 200 g linser
 • 4 dl kraft/vin
 • olivenolje
 • 1 gulrot
 • 1 sjalottløk
 • 2 fedd hvitløk
 • timian
 • 100 g smør
 • 2 ss soyasaus
 • vårløk
 • hvitløk
 • ingefær
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Linsene skylles godt i vann. Finhakk sjalottløk, hvitløk og gulrot. Fres dette i litt olje, hell over linsene, en kvast timian og hell over 4 dl med kyllingkraft. Bruk gjerne en annen kraft/buljong eller vin, både rød og hvit kan funke.

– Kok opp og la det såvidt putre i ca. 20 minutter. Det skal være tyggemotstand, ikke puré.

– Sett ovnen på 170 grader, salt fisken på alle sider og legg den i en ildfast form. Hell over litt olivenolje. Fisken skal så steke i ca. 15 minutter, men dette avhenger av både hvilken fisk og størrelse på stykkene. Et stykke hvit fisk på 200 g er stort sett fint etter 15 min. Sjekk gjerne kjernetemperatur, når den er på 50 grader er fisken ferdig.

kveitelinser03

 

– Smelt smøret på lav varme til det er nøttebrunt. Ta det så vekk fra varmen og ha i noen skjeer med f.eks. finhakket vårløk, hvitløk, ingefær. Alt som er godt. Tilsett 2 spiseskjeer soyasaus og sausen er ferdig.

– Når linsene er kokt så smaker du til med salt og pepper og god olivenolje. Fjern timiankvasten, og legg linsene opp på tallerken. Legg et fiskestykke over linsene og så et par spiseskjeer med saus. Til sist kan du drysse over noen finhakkede urter, gressløk i mitt tilfelle.

– Digg da? Linser er helt nydelig, og kveite likeså. Soyasmør er jo alltid en vinner, og riesling er sjeldent feil. Bare å kose seg da.

kveitelinser01

 

Mer snacks

1 kommentarer

SIDESALAT PÅ MINUTTET – Heia Mat november 12, 2018 - 16:49

[…] så kan du i teorien spise deg mett på dette, men det er også nydelig ved siden av ovnsbakt kveite, helstekt kylling eller grilla entrêcoté. Så enkelt. Så fresht. Så fine farger. Så godt. Mat […]

Det går ikke å kommentere