Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT HØSTENS FÅRIKÅL

HØSTENS FÅRIKÅL

av Espen Nersveen
Fårikål må stå på menyen minst én gang i løpet av høsten. Det er obligatorisk. Retten har til og med sin egen dag, fårikålens dag er såvidt meg bekjent den 29 september. Denne varianten er erkeklassisk og helt uten noe som helst finurligheter eller kokketriks. Dette er fårikål sånn som jeg alltid har fått den servert. Og jeg elsker det.

farikal02

Dette er enkel og rimelig norsk husmannskost. Jeg valgte å matche maten med en ganske så knallgod flaske Champagne. Ikke bare er det en fin kontrast, men også en strålende match. Kokt sau og edle dråper. Mange oppskrifter anbefaler å brune kjøttet før du hiver det i gryta, og jeg er helt enig i at det er godt, men jeg synes det er veldig godt uten også. Gjør det du er vant til eller synes er best. Kok noen poteter til og server nyrørte tyttebær på si så er måltidet komplett.

farikal03

INGREDIENSER

  • 4-500 g får pr. person
  • 4-500 g kål pr. person
  • hel pepper
  • hvetemel
  • poteter
  • rørte tyttebær
  • kruspersille
  • salt

SLIK GJØR DU DET

– Først salter du kjøttet godt på alle sider. Så vender du kjøttbitene i hvetemel og rister av det overflødige. Jeg vet at dette kan oppfattes noe kontroversielt hos noen, men det bidrar med litt fylde i kraften.

– Kålen deles i båter. Jeg deler en hel kål i ca. 12-16 båter avhengig av størrelsen på kålen.

– Bruk den største kjelen du har. Legg kjøtt nederst i kjelen og så lagvis med kål og kjøtt. Jeg er ganske raus med pepperet og legger også dette innimellom lagene.  Fyll så på med vann til det akkurat dekker.

farikal04

– Gi det et oppkok og la det småkoke under lokk i minst 2 timer. Det er viktig at kjøttet er helt mørt og nesten faller av benet. Du kan fint koke fårikålen tidligere på dagen også bare varme det opp til servering. Mindre stress og bedre smak. Og lag mye, fårikål er knallbra som restemat dagen etter også.

– Fårikål serveres med kokte poteter og rørte tyttebær. Dryss over litt kruspersille for farge og smak. Litt havsalt er heller ikke dumt å sette på bordet. Da var det mat da.

– Så nå er det bare å poppe Champagnen, skåle, skråle og hive innpå. Velbekomme. Bæææææ.

farikal05

Mer snacks

3 kommentarer

Heia Mat – STRØKEN CHAMPAGNE oktober 12, 2016 - 14:15

[…] stod fårikål på menyen til storfamilien og jeg tenkte at det kunne være kult å matche det mot Champagne. En […]

Oddvar september 16, 2020 - 13:43

Hei!
Fårekål er fantastisk mat – enten den kombineres med champagne, hardangersider, øl og akevitt, hvitvin eller rødvin. Hvis man ønsker kraftigere lammesmak på retten, kan man erstatte vannet- eller i alle fall noe va vannet – med lammekraft. Har man ikke egenkokt lammekraft tilgjengelig, kan man gjerne kjøpe ferdiglaget kraft (f.eks. Jacobs produkt). Husk også at kålen avgir mye væske, så det er ikke nødvendig å ha i så mye lammekraft/ vann at det nesten dekker kjøtt og kål. Hilsen Oddvar

Vin & fårikål | Flaaten september 23, 2020 - 14:33

[…] HØSTENS FÅRIKÅL […]

Det går ikke å kommentere