Hjem VIN TIL MATENFRANSK VIN DANIEL-ETIENNE DEFAIX CHABLIS VIEILLE VIGNES 2007

DANIEL-ETIENNE DEFAIX CHABLIS VIEILLE VIGNES 2007

av Espen Nersveen
Jeg minnes et foto-opptak for mange år siden, en kjent syngedame på 40+ skulle portretteres og jeg spurte henne ved ankomst om det var noe hun ønsket. «Har du et glass iskald Chablis?», var responsen hennes. Klokka 09.00. «Ehh, nei, men det kan vi fikse». Hadde dette skjedd i dag så skal du ikke se bort i fra at det hadde vært nettopp denne flasken som hadde blitt handlet inn.

Dagens flaske er produsert av Daniel-Etienne Defaix, imponerende nok 14.-generasjons vindyrker. En mann og familie som kjenner Chablis meget godt med andre ord. Han har et svært moderne vinanlegg, og bruker kun ståltanker, ingen fat. Vieille Vignes som står påført denne flasken står for gamle vinstokker, og til denne vinen er druene hentet fra vinstokker som er tett opptil femti år gamle. Eldre vinstokker gir ofte bedre konsentrasjon i vinen.

Så noen tekniske fakta som er interessante i forhold til vinstilen hans. Vinene ligger nemlig hele 18 måneder på bunnfallet(døde gjærceller), og det blir utført bâttonage regelmessig, noe som vil si at det røres i dette bunnfallet. Resultatet av denne lange perioden på tank i kontakt med bunnfall er at vinen får en rik, fet og kremete stil, gjerne med innslag av nøtter på smak. Kort fortalt gjør det at Defaix sin Chablis har en noe fyldigere munnfølelse enn det som er standard for appelasjonen.

Han holder også gjerne tilbake årganger til han selv synes de er drikkemodne. Og denne flasken i 2008-utgave er nå tilgjengelig på polet.

FAKTABOKS

  • Produsent: Daniel-Etienne Defaix
  • Land: Frankrike, Chablis
  • Drue: 100% Chardonnay
  • Årgang: 2007
  • Alkohol: 12,5%
  • Utvalg: Basis
  • Varenummer: 3004701
  • Pris: 215,-
  • Poeng: 89

SMAKSNOTATER

Vinen strålet i glasset med en gyllen og klar gulfarge. På nesa er den noe anonym like etter åpning, men med litt luft så strømmer det på med deilige aromaer ledet an av lys stenfrukt, høstepler og mineralitet. En tørr fornemmelse av sjø ligger og lurer langt bak i aromaspekteret.

Vinen har ganske høy viskositet, ref. teksten ovenfor, middels pluss fyldighet der altså, tenderer mot en kremete munnfølelse. Mineraliteten henger med i smaksbildet og fylles opp av nøtter, sitrusfrukt og en lett bitterhet fra sitronskall. Stenfrukt som hvit fersken og aprikos, samt litt honningmelon runder av frukt-kartoteket.

En kjølig, frisk, dyp, rik og fyldig munnfølelse klappes av scenen med en fin lengde, med syrlig og mineralsk ettersmak. God vin, god pris og i basisutvalget. Lett tilgjengelig der altså.

En vin som bør matches opp mot retter bestående av fisk og skalldyr. Vi drakk den til en suppe laget på strandkrabber, og beskjeden som jeg er så vil jeg faktisk påstå at maten løftet vinen, og motsatt. Om du ikke har eget strandkrabbe-basseng så vil en suppe på andre skalldyr også gjøre susen. Og når vi først kommer med mat og vin-matcher så er nok ikke en pasta med sjøkreps, eller denne laks og sopp-kombinasjonen feil heller.

Og dersom syngedame på 40+ leser dette, kanskje du skal gi Defaix et forsøk? Men ikke drikk den iskald, godt nedkjølt (10-12 grader) holder i massevis.

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

Mer snacks

3 kommentarer

Strandkrabbesuppe | Heia Mat oktober 15, 2013 - 08:40

[…] Til denne suppa drakk vi en nydelig Chablis av Daniel-Etienne Defaix fra 2007. En, til Chablis å være, kremete og fyldig vin med masse mineralitet, stenfrukt og syre. En meget […]

Defaix Daniel-Etienne oktober 16, 2013 - 11:06

Waaaaaoooouuuhhhhhh !
Thank’s a lot dear Ambassadors !
it’s Great !
Be welcome also to Chablis in my millenium cellars to discover my historical Chablis Premier Cru !
Cheers ! Santé !
http://www.chablisdefaix.com

Espen Nersveen oktober 16, 2013 - 12:05

It’s a great wine, so no problem.
I’d love to travel to Chablis and Burgundy, and when so I’ll let you know.

Cheers

Det går ikke å kommentere