Hjem MINE OPPSKRIFTER HJEMMELAGET PASTA

HJEMMELAGET PASTA

av Espen Nersveen
Hver eneste dag sitter det tusenvis av nordmenn rundt spisebordet, og på menyen er det en eller annen form for pasta. Spaghetti, ravioli, tortellini, lasagne osv. Pasta er en kjær hverdagsfavoritt da det er billig, raskt og enkelt. Sånn folk vil ha det. Men hvor mange av pastaspiserne lager sin egen? Jeg vil anta at det er svært få. Det må vi gjøre noe med.

Pasta er jo uhyre enkelt. Ja, noe av det enkleste man kan lage på sitt eget kjøkken. Du trenger kun to ingredienser, egg og mel, noe de aller fleste har tilgjengelig til enhver tid. Jeg har i det siste laget endel pasta, og har bestemt meg for at pasta er noe man lager, ikke noe man kjøper. Så fra og med i dag så skal all pastaen vi spiser lages for hånd. Beklager Sopps, beklager Barilla, men jeg lager faktisk bedre pasta enn begge dere til sammen. (Ok, det kan hende at det en sjelden gang vil bli kjøpt inn litt tørket pasta av høy kvalitet, men det snakker vi ikke om).

Dersom du syntes ingredienslisten er litt lang så skriv den for Guds skyld ned, kjedelig å dra i butikken også komme hjem med bare egg for eksempel. 100 gram hvetemel og 1 egg er passe til 1 person så sant det er litt tilbehør til pastaen.

pasta03

INGREDIENSER

  • 100 g hvetemel
  • 1 egg

SLIK GJØR DU DET

– Vei opp melet og legg det i en stor haug på benkeplaten.

– Lag en liten grop midt i melet, og knekk i eggene.

– Visp eggene sammen med en gaffel også gradvis ta med deg litt og litt mel i vispingen.

– Etterhvert så går du over til å bruke hendene og knar det hele godt sammen. Om blandingen blir for våt så sper du på med litt mel, om blandingen blir for tørr så kan du knekke inn et egg til også eventuelt litt mel.

– Deigen skal bli fast og smidig. Kna deigen godt i en 10 minutters tid. Pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskap i minst 30 minutter. Gjerne over natta om du vil.

– Så finner du frem pastamaskinen din, alt du trenger er en enkel manuell sak som du får kjøpt en rekke steder for en bilig penge. Et must-have.

pasta02

– Begynn på størst mulig åpning og sveiv pastadeigen gjennom et par ganger. Så tar du gradvis smalere åpning til du er fornøyd med tykkelsen, til spaghetti avslutter jeg med åpning nummer 6. Om du skal lage lasagne eller ravioli f.eks så vil du jo ha disse pastaplatene. Men dersom du vil lage spaghetti så setter du på tilbehøret for det og sveiver pastaen en runde til.

– Ha litt mel på benkeplaten og vend den ferdige pastaen i melet. Kast litt rundt på det slik at du får melet jevnt spredt utover. Dette forhindrer at pastaen klebrer seg sammen.

pasta04

– Sånn, da var pastaen ferdig laget. Nå gjenstår kun kokingen.

– Kok opp en stor kjele med godt saltet vann, legg i pastaen og rør litt rundt i kjelen. Etter noen få minutter er pastaen ferdig. Sil av vannet og bland inn litt olje og kanskje litt salt.

– Server pastaen med det du måtte ønske, være seg en ragu, tomatsaus, bolognese eller noe annet kreativt. Føl deg som en italiener og nyt livet.

– Grattis med hjemmelaget pasta.

– I dag hadde jeg braiserte svinekjaker til pastaen, det var farlig godt og kommer i et eget innlegg. I glasset hadde jeg en Langhe Nebbiolo fra Vajra, smaksnotat på denne kommer også. Mye å glede seg til med andre ord.

pasta05

Mer snacks

22 kommentarer

Lovelyliller.com mars 19, 2013 - 21:36

Er vanskelig å få den tynn og fin uten pastamaskin da,men hjemmelaget fersk pasta er nice en gang i blandt. 🙂

Espen Nersveen mars 20, 2013 - 11:13

Ja, så da er det bare å kjøpe en pastamaskin da vettu. 😉

Fredrik mars 20, 2013 - 21:41

Hei! Vi du si at pastadeig kan vakuumpakkes og fryses til senere bruk?

Espen Nersveen mars 20, 2013 - 22:55

Det kan jeg ikke si med sikkerhet da jeg ikke har prøvd det selv, men jeg ser ikke helt hvorfor det ikke skal gå? Man kan jo fint fryse ned pizzadeig. Er jo kun mel og egg.

Ami mars 20, 2013 - 22:10

Farsken, da blir jeg vel nødt til å lage pasta selv da etter å ha prøvd ut en del av dine tidligere oppskrifter;-) – Hvilken pastamaskin anbefales?

Espen Nersveen mars 20, 2013 - 22:56

Jeg anbefaler en sånn som på bilde, husker faktisk ikke hva den heter, men det er en klassisk, enkel sak. Den får du tak i i de fleste butikker med litt kjøkkenutstyr.

Morten Båtbukt mars 23, 2013 - 02:07

Du får den faktisk til og med på Clas Ohlsson 🙂

Henning Vestskogen april 6, 2013 - 08:31

Vi har laget vår egen pasta et par års tid nå, både «vanlig» spaghetti og som pastaplater til f.eks. lasagne. Smaken er bare så mye bedre en den ferdikjøpte tørre typen. Og ja vi kjøpte vår på Claes Ohlsson. Fungerer perfekt. Også så lettvint. Et must på kjøkkenet. Husk og bruke romtempererte egg og la deigen vile en time i plastfolie kjøleskaps kaldt før bruk.

Maj-Britt Aagaard april 9, 2013 - 10:59

Okei. Da skal det – takket være deg og din penn – endelig skje: Hjemmelaget pasta! Har ventet og grudd meg helt liv. Vil ha hjemmelaget ravioli, NÅ!

Espen Nersveen april 11, 2013 - 11:37

Hurra.
Hvordan gikk det?

Ole Tommy Lid-Strand april 22, 2013 - 07:06

Etter at jeg kjøpt en pastamaskin for noen år siden har det aldri vært noen vei tilbake. Et lite tips for å gjøre prosessen enda raskere er å putte mel og egg i en foodprosessor(typen med knivblad,altså ikke en blender). Kjør deigen til den begynner å danne smål kuler som samler seg (ca 20 sek). Så er det bare å ta deigen ut og kna den litt med hendene og kjøre den igjennom pastamaskinen

Personlig pleier jeg ikke å pakke pastaen i plast og legge den i kjøleskap, har aldri følt at det har gjort noen forskjell. Om noen kan forklare meg hva som er hensikten/forkjellen så hadde det vært flott.

Det er viktig å ha riktig konsistensen på pastadeigen, hvis ikke kan man få litt trøbbel med å få den igjennom maskinen. Min erfaring er at jeg ofte lagde deigen for tørr enn for våt. Dette er fordi eggene ofte varierer i størrelse. Derfor pleier jeg nå å starte med litt mindre mel, ca 85g og 1 egg. for deretter å blande inn mer mel om det trengs. Synes det er lettere å gjøre deigen tørrere enn våtere.

Det flotte er jo at hjemmelaget pasta fakktisk kan lages på kortere tid en vanlig tørket pasta, pga av den korte koketiden. Jeg bruker ca 10 min fra start til ferdig kokt pasta, litt avhengig av hvor mye «kjøkkenhjelp» jeg får :D.

PS. Det er en barnevennlig matlagingsaktivitet. Har en 3-åring som har blitt en racer til å sveive pasta.

Espen Nersveen april 22, 2013 - 11:55

Gode innspill, hjemmelaget pasta ass. Ble sulten jeg nå.

Elin april 29, 2013 - 18:17

Pastamaskin står på handlelisten! 🙂

Veronica mai 8, 2013 - 18:54

Har vurdert å investere i en pastamaskin lenge, men har trodd at det å lage pasta fra bunn av er en komplisert sak, men nå er jeg overbevist om det motsatte 🙂
Men lurer på, trenger man en spesiell form for hvetemel, eller funker helt vanlig mel fint? Og går det ann å bruke sammalt/fullkorn hvetemel for å lage fullkornspasta? Foretrekker det for lengre metthetsfølelse 🙂

Ida mai 11, 2013 - 20:52

Pasta til folket!

Jeg har en Kitchen Aid, og til den får en elektrisk sveiver – super julepresang! Men når en først lager hjemmelaget er det jo veldig gøy å eksprimentere med selve pastaen. Synes speltmel fungerer supert. Men den gangen jeg var litt for opptatt av alt mulig annet og tok grovkvernet ble den litt hmm.. tja ikke helt topp.

Jeg bruker forøvrig en slump olje oppi også. Dermed lett å sette til en ekstra piff med litt chiliolje 😉

Oh the joy – kom egentlig inn på siden din for å lese om Sous Vide! Og har du Spuma (?) maskin, ny kokebok hvor den blir brukt hyppig, men tror ikke den er over SousVide maskin på must have lista mi fordeom…

God helg!

Svinekjaker | Heia Mat mai 27, 2013 - 19:24

[…] men bør være mulig å få tak i via en god kjøttdisk/slakter. Jeg valgte å nyte kjøttet med hjemmelaget pasta, men spis det med noen gode grønnsaker og en smaksrik potetpos eller lag verdens beste […]

hildeG august 23, 2013 - 10:30

Blir veldig sulten av å lese bloggen din. Skal ta ned pastamaskinen fra skapet. Har kjøpt durumhvetemel tilogmed. Mat er godt.

Vidunderlig vegetarmiddag | hildegoghagen august 27, 2013 - 17:37

[…] ønsket seg vegetarmat. Jeg hadde lyst på fersk pasta, etter å ha lest denne inspirerende bloggen. Jeg kjøpte meg akkurat en sånn pastamaskin for mange Herrens år siden, men ble aldri fornøyd […]

Hjemmelaget pasta med sjøkreps | Heia Mat september 23, 2013 - 14:43

[…] hjemmelaget pasta […]

Pannestekt lysing med pasta | Heia Mat oktober 30, 2013 - 08:46

[…] – Samtidig med at du steker fisken så koker du pastaen etter anvisning på pakken i godt saltet vann. Du kan selvfølgelig også bruke hjemmelaget pasta. […]

Martine oktober 15, 2014 - 21:23

Hvordan får jeg den hard sånn som den er når du kjøper den i butikken?

Espen Nersveen oktober 18, 2014 - 21:42

Den pastaen er tørket, og det er ikke noe jeg har prøvd selv. Det er sikkert mulig, men da er det like kurant å kjøpe i butikk. Hjemmelaget lager jeg fordi jeg ønsker den fersk.

Det går ikke å kommentere