Hjem VIN TIL MATENITALIENSK VIN BRUNO GIACOSA DOLCETTO D’ALBA 2012

BRUNO GIACOSA DOLCETTO D’ALBA 2012

av Espen Nersveen
Viner basert på barbera og nebbiolo hamstres av både folket og kjennere, samtidig seiler viner basert på dolcetto litt under radaren. For selv om viner på denne druen ikke er utpreget lagringsviner så kan de gi nydelige drikke-opplevelser, hvertfall når mannen bak er sjølvaste Bruno Giacosa.

Dolcetto er hverdagsvinen i Piemonte, og det de lokale vinbøndene ofte koser seg med. Som oftest preget av mørke bær med fin syre og lett tanninsk avslutning. Den drikkes best ung og er samtidig en nydelig matvin. Drikker godt til klassisk italiensk mat som pizza, pasta, skinker og lyst kjøtt.

Dagens flaske er produsert av Bruno Giacosa, en mann som ikke trenger en nærmere introduksjon. En legende i Piemonte som har tilbragt hele sitt liv i vinkjelleren. Ekstremt detaljfokusert og kvalitetsbevisst. Han produserer nærmere 400.000 flasker i året, og disse kommer både fra egne vinmarker og fra vinbønder han vet at kan levere hans kvalitet. Bruno Giacosa er en tradisjonalist og setter pris på det samme som meg i en vin, elegante viner med en frisk og ren fruktkarakter.

FAKTABOKS

  • Produsent: Bruno Giacosa
  • Land: Italia, Piemonte
  • Drue: 100% Dolcetto
  • Årgang: 2012
  • Alkohol: 12,5%
  • Utvalg: Bestilling
  • Varenummer: 4017501
  • Pris: 215,-
  • Poeng: 88

SMAKSNOTATER

Vinen har en dyp, mørk rødfarge. Den har en syrlig, frisk, energisk og vital rødbærsfrukt på nesa med kirsebær og bringebær som står mest ut.

I munnen oppleves den som middels fyldig med ferske bær i anslaget som så utvikler seg til en noe dypere og mer sødmefull fruktkarakter. Vinen har en fin konsentrasjon og er saftig, syrlig og slepen. I avslutningen får den en nesten kremete tekstur med tydelige tanniner. En fast, lang og karakterfull avslutning setter prikken over i’en for en svært bra dolcetto.

Masse deilig, saftig og sublim frukt med en fast, konsentrert kjerne og dolcetto-tanniner som vet å bite litt ifra seg. Skikkelig nam. Bruno Giacosa sine viner er aldri billige, men du får det du betaler for.

Denne vinen drikker nydelig til en rekke smaksrike kjøttretter med hovedråvarer som lam, kalv, svin og kylling. En super matvin. Kanskje du skal prøve den til helstekt kylling, lammelår eller den lokale klassikeren vitello tonnato?

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

Mer snacks