Hjem MINE OPPSKRIFTERFUGL HELSTEKT STANGEKYLLING

HELSTEKT STANGEKYLLING

av Espen Nersveen

Om jeg skulle hatt en signatur-rett, sånn som de så ofte snakker om på tv’n så ville nok det vært denne. Ikke fordi den er noe komplisert eller fænsi, men fordi det var en av de første rettene jeg lagde post-kankeannetennåstekegrandiosa-epoken som jo varte helt frem til et par år siden. Jeg husker hvor stolt jeg var etter å ha forandret et stort, rått kyllingskrog til noe som kunne spises og som i tillegg var digg. Siden den gang har jeg prøvd å perfeksjonere dette beistet og har hvertfall kommet dithen at den smaker fantastisk.
Jeg serverer denne med en saus laget på creme fraiche og stekte rotgrønnsaker og beregner ca. 3 sultne personer på en 1,8 kilos kylling, ingen skal måtte gå sultne fra casa Nersveen/Rui.

INGREDIENSER

 • hel stangekylling
 • rosmarin
 • timian
 • sitron
 • smør
 • hvitløk
 • salt og pepper
 • hyssing for å binde den
 • ROTGRØNNSAKER
 • potet
 • pastinakk
 • gulrot
 • hvitløk
 • sitron
 • olje
 • rosmarin
 • timian
 • salt og pepper
 • SAUS
 • 1 boks creme fraiche
 • 1 kylling buljongterning
 • sennep
 • hvitløk
 • sitron
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

KYLLING
– Begynn med å rense og skylle kyllingen godt, lag så et lite snitt på framsida av kyllingen, mellom filetene og fjern v-beinet som sitter der. Grunnen til at man gjør dette er for at det skal være lettere å få skåret ut perfekte fileter i etterkant.

– Bland finhakkete urter med romtemperert smør, bland med hendene. Det blir fantastisk mye søl, men sånn skal det være. Skyv store biter av urtesmøret inn under skinnet på kyllingen, i alle kriker og kroker. Dette er vesentlig for både smak og saftighet. Gni så hele kyllingen godt inn med salt og pepper. Lag et lite snitt ved hvert av lårene, plasser en tykk sitronskive ved hvert lår, dette bidrar til at hele kyllingen blir stekt jevnt. Er som regel der det tar lengst tid å få den helt gjennomstekt.

– Sett på ovnen på varmluft på 180 grader. Sett på litt kokende vann og kok en sitron og en 4-5 hvitløksfedd i 12 minutter.

– Knyt enden av en hyssing rundt enden på det ene låret, legg så de kokte hvitløksfeddene inn i buken sammen med litt ferske urter. Ta en skarp kniv og lag små hull over hele sitronen, en 10-12 hull holder. Pass på at du ikke brenner deg på en glovarme sitronsaften. Putt sitronen inn i buken og bind opp kyllingen. Sitronen bidrar både med smak, men også ved å tilføre væske fra innsiden så kyllingen blir jevnere stekt.

– Nå er det bare å plassere kyllingen på en rist i ovnen over rotgrønnsakene som vi kommer til straks. Hos meg pleier den å bli ferdig på ca. 1 time på 180 grader. Lag et lite snitt på innsiden av låret, om væsken som kommer ut er rosafarget så må den stå litt til, det skal være klar saft når den er ferdig. La også kyllingen hvile helst i 20 minutter før du deler den opp og serverer.

ROTGRØNNSAKER
– Skyll alt av grønnsaker godt, skrell pastinakk og gulrot. Hvorvidt du skreller potetene er opp til deg, jeg pleier ikke å gjøre det. Dette er selvfølgelig også avhengig av hvilke poteter du bruker. Del opp alt i jevne biter, ikke for små.

– Kok opp en stor kjele med vann, ha i potetene og gulroten og la dette koke i 5 minutter. Ha så oppi pastinakken, la det koke opp igjen for så å koke videre i 4 minutter til. Sil av vannet, rist litt på grønnsakene i kjelen og ha det over i en stor form e.l.

– Ha over mye olje, salt og pepper, blandes godt. Sleng over noen hele hvitløksfedd og litt urter. Sett formen i ovnen, med kyllingen på rist over. Da vil all den gode smaken fra kyllingen renne ned i grønnsakene, nam nam nam.

SAUS
– Verdens enkleste, men smaker fantastisk. Ha en boks creme fraiche over i en kjele sammen med en stor skje sennep og en stor skje finhakket hvitløk. Gi det et lite oppkok, smuldre så over en buljongterning og skvis inn litt sitronsaft. Salte og pepre. La sausen småkoke i en 10 minutters tid, smak til med sitron, salt og pepper.

– Bon appetit. Detta er nydelig og det metter.

Mer snacks

19 kommentarer

kKk august 23, 2010 - 17:36

Fritert kulturmelk-kylling | Heia Mat mars 6, 2011 - 10:38

[…] Gratulerer, du har nå et fat dekket med fantastisk smakfull og sprø kylling. Fordel litt friterte urter over og server med det du måtte ønske, jeg gjorde det enkelt med noen ovnsstekte poteter og tomater samt at jeg hadde sausen herfra ved siden av. […]

RagnaK juni 20, 2011 - 09:43

Kan ikke fatte at du har hatt en kankeannetennåstekegrandiosa-epoke!

Stange kylling er godkjent som Spesialitet Norge så jeg tipset videre om denne signaturretten på den nyopprettede Facebook-siden til Spesialitet-merkeordningen: http://www.facebook.com/pages/Unike-Smaksopplevelser/227080333972204.

Espen Nersveen juni 20, 2011 - 13:19

Kan 25 år kalles en epoke? hehe.
Jeg kunne overhodet ingenting, så jeg er en fin talsmann for de som virkelig er blanke, men som har lyst til å lære. Det er mulig. 🙂
En kamerat foreslo tittelen på min eventuelle kokebok – «fra svidd til sous vide» – liker den.

RagnaK juni 20, 2011 - 13:32

Du burde ikke bare lage en trad. kokebok, men en rekke dagboklignende kapitler over milepælene på din ferd. Det er for lite kunnskapsutveksling om basic kunnskap man har tilegnet seg på veien.

Jan Erik Johansen januar 16, 2012 - 12:22

Lagde denne med hell på lørdag. Kjøttet trengte litt mer salt ved servering, naturlig nok når man helsteker noe på denne måten.

Kokte ikke grønnsakene på forhånd, synes de ble perfekte, litt svidde i kantene, delvis sprø og møre inni.

Sausen tok jeg litt søt soyasaus og flytende buljong i, pluss sukkerkulør for å få den brunaktig (for å lure ungene til å tro at det var brun saus). De gikk ikke på den, for å si det sånn.

Takk for inspirasjon!

Espen Nersveen januar 17, 2012 - 10:14

Så bra da.
Helstekt kylling er en av mine all-time favoritter, blir alltid digg og funker i mange settinger.
Grunnen til at jeg koker de litt på forhånd er av flere grunner, en er at jeg syntes de blir litt saftigere, men kanskje den viktigste er at man får «fluffet» opp kantene litt som gjør de enda mer crispy under stekingen.
Sausen hørtes digg ut, ungene dine vet ikke hva de går glipp av. 😉

G.D. Vajra Langhe Rosso 2009 | Heia Mat april 10, 2012 - 12:46

[…] du skal gi den et forsøk nesten gang du skal serverehelstekt kylling? Print […]

Ine september 30, 2012 - 20:13

Laget denne her i dag med kylling fra Holte gård, med en liten vri. Brukte bladpersille i stedet for rosmarin og timian. Rotgrønnsakene var potetbåter, gulrøtter og persillerot. Tusen takk for inspirasjonen. Det ble dødsgodt. Og var etter forholdene ganske så enkelt.

Solveig januar 1, 2013 - 10:14

Godt nytt år! Har vært leser av bloggen din lenge nå, men fikk først i går prøvd ut en av oppskriftene dine – og det ble helt utrolig nydelig! Første forsøk på helstekt kylling, og 10 av 10 poeng 🙂 Takk!

Bård Gunnar august 8, 2013 - 12:52

Hei,

Kom over oppskriften din her, bruker den til helga, spesielt måten å steke kyllingen på. Hvordan var safrigheten i kyllingen etter stekingen? Hadde du vin til denne maten? Isåfall, hvilken type og område? Hvit eller rød? (Jeg har røde og hvite burgundere som jeg vil prøve, men hvis røde; da tror jeg at jeg skal bytte garintyr til sopprisotto)

Espen Nersveen august 8, 2013 - 13:27

Kyllingen blir alltid saftig og smaksrik, bare følg med underveis slik at du ikke steker den lengre enn nødvendig. Litt hviletid er også bra. Litt avhengig av tilbehør så høres rød burgund fint ut, selv liker jeg også litt enkle og saftige nebbiolo-viner til denne retten.
Lykke til. 🙂

Bruno Giacosa Dolcetto d’Alba 2012 | Heia Mat oktober 16, 2013 - 18:59

[…] med hovedråvarer som lam, kalv, svin og kylling. En super matvin. Kanskje du skal prøve den til helstekt kylling, lammelår eller den lokale klassikeren vitello […]

Kjell M. Vårum mai 15, 2014 - 09:40

Dette var en ny matopplevelse! Jeg har tilberedt lammelår ved å steke det over oppskårede poteter I langpanna (som også smaker utmerket),
og dette var en ide over same lest men med helt andre smaker. Og jeg syntes pastinakken smakte spesielt godt! – Kjell

Camilla desember 22, 2014 - 12:25

Tusen takk for deling av denne – ble prøvd på familien i helgen, med stort hell. Selv mini satt og uttrykte saftige gloser over hvor godt det var, og det skjer ikke ofte. Litt mer spesifikk på mengde hadde vært alright, men det gikk seg til!

Espen Nersveen desember 22, 2014 - 13:43

Så bra da. 🙂

Karianne januar 20, 2015 - 09:12

Oh la la, så god den kyllingen ble! Tusen takk for supert oppskrift.

Espen Nersveen januar 26, 2015 - 09:01

Så bra. Dette er en evig favoritt hos meg og. 🙂

Jan Kirknes november 1, 2020 - 00:27

Hei. Et fantastisk produkt, kjøpt på Rema Stjørdal. Prøvd dette produktet, flere ganger. Alltid like bra råvarer. Jeg gjør min egen vri. Bruker ei spiseskje og kjører den mellom skinn og kjøtt. Peiser inn med hvitløksmør, og kryddersmør. Fyller skroget med løk, sitron og det jeg kan pakke inn. PS! i oppskrifter…. står det ca. 1,2 kg nok til 4 pers. FEIL. Vi var 4 moderate spisere i kveld. 2,2 kg kylling. Om jeg ikke hadde laget mye forskjellige tilbehør… hadde det ikke vært nok. Renskåret skroget, nesten ikke nokk til ei kylling gryte for 2 derpå. Hel kylling… 4 pers= minimum 2,3 kg. hel hylling:-)

Det går ikke å kommentere