De var rett og slett litt for innbydene der de kravlet rundt blant østers, kamskjell, kråkeboller og annet snacks. De prøvde sannsynligvis å finne et gjemmested, men jeg tolket det dithen at de var travle etter å komme hjem til meg, og min gryte. Jeg fylte opp handlekurven med noen essensielle grønnsaker, litt reker og et godt brød. Middagen var i boks, og min lille nyresten, nei, unnskyld, edelsten på nesten 3 år synes det var riktig så festlig når jeg lot krabbene traske fritt rundt på kjøkkenbenken før de havnet i gryta.
Dette var nok suppe til 3 voksne og en liten.
INGREDIENSER
- 1 kg strandkrabbe
- 400 g reker
- 1,5 liter vann
- 2 dl hvitvin
- 1,5 dl fløte
- 2 gulrot
- 1 sellerirot
- 2 fennikel
- 1 løk
- 2 hvitløksfedd
- 2 ss ingefær
- fersk timian
- 2 stjerneanis
- 2 ss tomatpure
- 3-4 laurbærblad
- salt og pepper
SLIK GJØR DU DET
– Vi begynner med grønnsakene. Grovhakk 1/2 sellerirot, 1 gulrot og 1 fennikel som skal gi smak til gryta. Så finhakker du tilsvarende mengde som du skal tilsette suppen etter den er silt.
– Grovhakk 1 løk, 2 hvitløksfedd og litt ingefær.
– I en romslig kjele så freser du løk, hvitløk og ingefær i litt olje. Når dette er blankt tilsetter du stjerneanis, laurbærblad og tomatpure. Bland dette sammen.
– Legg så krabbene i kjelen, ta f.eks. tre om gangen. Legg de opp ned og finn frem et maskulint redskap og deng livskiten ut av de. Virkelig, klin til og ta livet av de så raskt som mulig. Dette er langt enklere når de ligger opp ned da topplokket ofte er steinhardt.
(Ja, jeg lærte dette «the hard way» og de første tre krabbene ble nok lettere torturert, unnskyld.)
– Når alle krabbene ligger brutalt ihjelsmadret i gryta så tilsetter du hvitvinen og koker denne nesten helt inn.
– Hiv oppi de grovkuttete grønnsakene og fyll opp med vann til det såvidt dekker. Det var 1,5 liter i min gryte. Legg oppi en god kvast med timian også.
– Så skal dette koke i en 20-30 minutter. Du må gjerne skumme av kraften idet den koker opp, det er ikke nødvendig, men suppa blir noe klarere.
– Så skal kraften siles før du har den tilbake i gryta. Tilsett fløten og gi den et lite oppkok. Sett kjelen tilside og tilsett de finkuttete grønnsakene. La så trekke i en 10 minutters tid til grønnsakene er ferdige.
– Legg opp noen ferdig rensete reker i hver skål, og hell varm suppe over. Dryss over litt finhakket timian og server umiddelbart.
– Jeg er brødfantast og må alltid ha det til suppe, gjerne med litt god olivenolje og salt, eller bare til dypping.
– Til denne suppa drakk vi en nydelig Chablis av Daniel-Etienne Defaix fra 2007. En, til Chablis å være, kremete og fyldig vin med masse mineralitet, stenfrukt og syre. En meget god match og alle de überkritiske gourmetene (mamma, pappa og Iben) rundt bordet var skjønt enige om at jeg hadde gjort det igjen. Touchdown baby!
13 kommentarer
Vedder på suppa smaker smashing med denne kraften og krydderne! 🙂
Det gjorde den faktisk. Deilig suppe på rimelige råvarer.
Fjerner du ikke paven/magesekken på strandkrabbene? Er det ikke nødvendig å gjøre det ?
Nei, det er ikke nødvendig på strandkrabbe. Du spiser jo heller ikke krabben, det er kun grunnlaget for en nydelig kraft/suppe.
Øy.. Det her hørtes jo ut som dyreplageri..
Tetteste bloggen/matoppskriften jeg har lest noen gang.
Språket er nok noe beriket. Krabbene dør momentant og er ikke noe mer plageri enn all annen sjømat som lever før tilberedning som østers, kamskjell, sjøkreps, blåskjell osv.
Jeg synes det er veldig respektløst og smakløst å omtale levende vesner på denne måten.
«Banke livskiten ut av dem» Dette er ikke kult, ville du skrevet slikt om det om du slaktet lam også?
Artig å sammenligne en liten strandkrabbe med et lam.
Blir nok å lage denne suppen. Det er jo nok av strandkrabber å ta av 🙂
Tror det blir deilig kraft av det her med deilig smak. Gleder meg.
Hei. Tenkte å lage denne i dag. Når putter man oppi tomat pureen?
Fant det 🙂
Bra. Håper det blir digg. 😉
👍👏
Det går ikke å kommentere