Hjem VIN TIL MATENFRANSK VIN FRANCOIS MIKULSKI BOURGOGNE CHARDONNAY 2011

FRANCOIS MIKULSKI BOURGOGNE CHARDONNAY 2011

av Espen Nersveen
En spørreundersøkelse jeg skulle likt å se gjennomført er en som tar plass idet vinmonopolkunden plukker en flaske ned fra hyllen. «Hvorfor akkurat denne om jeg tør spørre?» At en god prosjon av de spurte ville gitt et svar med hashtag #etikett er jeg helt overbevist om.

De som handler vin basert på etiketten er det mange av, og de kan man plassere i en rekke kategorier. Du har de med litt for mye penger som kun handler de riktige og de mest ekslusive etikettene. Du har en enorm gruppering som handler etiketter de kjenner igjen fra tidligere fredagskvelder, den med blomster, de på vespaen, eselvinen osv. Jeg har selv overhørt folk på polet som uttaler; «det var en fin etikett, den tar vi». Også har du sånne som meg, skeptikeren som lett kan utelukke en vin basert på etiketten, da gjerne hvis det visuelle er litt for «sønnen vår har grafisk design som hobby, og vi har latt han ta seg av estetikken». Dagens flaske er en vin jeg lett hadde latt bli i hyllen, hadde det ikke vært for at den var blitt anbefalt. En visuelt hippere hvit burgunder skal du jaggu lete lenge etter.

Francois Mikulski begynte å jobbe under sin onkel, men har siden 1992 stått på egne ben. Han holder til i Mersault og driver sammen med sin kone, men det var først i 2005 at denne nye designen ble innført. Her er fokuset på økologi stort, med hjemmeprodusert kompost, miljøvennlige produkter og et ønske om biologisk balanse i jordsmonnet.

Vinbloggen Bergman’s Bourgogne har laget et lite intervju med mannen som du kan lese her.

FAKTABOKS

  • Produsent: Francois Mikulski
  • Land: Frankrike, Burgund
  • Drue: 100% Chardonnay
  • Årgang: 2011
  • Alkohol: 12,5%
  • Utvalg: Bestilling
  • Varenummer: 9140501
  • Pris: 240,-
  • Poeng: 89

SMAKSNOTATER

En lys, nesten gjennomsiktig sitrongul farge. Rike og sødmefulle aromaer på nesa. Tydelig mineralitet, sursøt sitrusfrukt med lett tropiske tendenser. Vinen har en fyldig og nesten kremete munnfølelse. Den er svært aromatisk og rik, med smak av honning, smør, aprikos og sødmefulle gule frukter. Nøtter og pasjonsfrukt er også tilstede. Mineraliteten kommer fint frem i avslutningen sammen med en tydelig, men integrert syre. Fikk litt minner fra barndommens sitrondrops, uten at det virket syntetisk. Lengden er god og vinen gir mye kvalitet for pengene.

Alt dette er ganske så typiske kjennetegn på viner fra Mersault, hvor vinens druemateriale kommer fra. Ofte et mer generøst, rikt og bredere aromaregister enn de andre hvitvins-appelasjonene i Burgund.

Dette er en aromatisk hvit burgunder med sødmefull aromaprofil og god, syrlig lengde. Vi drakk den til en smørrik pastarett med sjøkreps, og føler at vi traff blink med matchen. Kan også nytes til faste oster.

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

Mer snacks

1 kommentarer

Hjemmelaget pasta med sjøkreps | Heia Mat september 29, 2013 - 10:17

[…] God mat fortjener god vin. Vi drakk en flaske av Francois Mikulski, en Bourgogne Chardonnay fra 2011, som dessverre er utsolgt på polet, men samme produsent har en Mersault som er enda vassere, og […]

Det går ikke å kommentere