Hjem SJØLVE LIVET LYST TIL Å BLI MASTER SOMMELIER?

LYST TIL Å BLI MASTER SOMMELIER?

av Espen Nersveen

Master Sommelier er sammen med Master of Wine den høyeste betegnelsen man kan oppnå innen vin, og det er vel rett i overkant av 200 som innehar denne tittelen nå i dag. Strykprosenten på eksamen er svært høy, og kravene for å stå er utenomjordiske. Dokumentaren «Somm» følger en kameratgjeng de siste ukene før eksamen, og gir et unikt innblikk i de intense forberedelsene som kreves for å ha noen som helst mulighet til å stå.

Eksamen holdes kun 1 gang i året, og flesteparten må ta den 5-6 ganger for å stå. Mange klarer det aldri. Den består av to deler, en smakstest og en teoribit. Man må rett og slette kunne alt. Alle druer, alle områder, alle underområder, årganger, produsenter.

Der Master of Wine er svært teoretisk og rettet mot journalister, importører og vin-industrien, så er Master Sommelier mer praktisk og rettet mer mot restaurantmarkedet. En Master of Wine tittel er nok høyere rangert på verdensbasis, men uten eksepsjonelt høyt kunnskapsnivå så er begge titlene langt utenfor rekkevidde.

Som vinentusiast er det fascinerende, motiverende og samtidig nedslående å se hva de kan, og hva de må lære seg. Teorikunnskapen er total, og måten de blindsmaker vinene med til tider kirurgisk presisjon er fascinerende. Vin er det eneste som står i hodet på de, og de lever og ånder for denne nålen; Master Sommelier.

Jeg syntes filmen var svært underholdende, og ikke minst inspirerende for videre vinlærdom. Du bør være interessert i vin og enda litt til for å sette ordentlig pris på denne dokumentaren. Der andre filmer peaker med en skikkelig actionscene, så peaker denne filmen når en kandidat tror en vin er en Barolo, mens den andre tror det er Rioja. «Hæ, kjente du noe amerikansk eik på denne?».

Jeg vil anbefale filmen til alle som syntes at blindsmaking av vin er noe av det beste man kan bruke helgen til, som har vinbøker på nattbordet og plakater av Arne Ronold på veggen. Med andre ord, de fleste.

Legger ved en trailer, filmen må dere finne selv. Jeg fant den på en nettside med et piratbasert navn, men kjenner jeg filmbransjen rett så er den sikkert mulig å få kjøpt et sted også.

God vinhelg.

Mer snacks

6 kommentarer

Martin september 27, 2013 - 13:09

Ligger i Itunes Store også. Etter Wolverine det mest intense jeg har sett på lerretet på en stund.

Espen Nersveen september 27, 2013 - 13:11

Takk for innspill, fint for de lovlydige leserne. Og ja, intens og svært underholdende film. 🙂

Sebastian september 27, 2013 - 13:18

Når blir det eksamen på Deg?

Espen Nersveen september 27, 2013 - 13:20

Det blir feil å si at det ikke trigger noe i meg å se en sånn film. Men realisten i meg tror ikke det lar seg gjennomføre. Men kanskje nivået under. 🙂

Morten Sletten september 27, 2013 - 14:06

Hvor får jeg kjøpt plakaten til Master Arne?

Espen Nersveen oktober 1, 2013 - 11:51

Hæ, har du den ikke?

Det går ikke å kommentere