Hjem VIN TIL MATENITALIENSK VIN EN TOSCANSK GO’BIT FRA SELVAPIANA

EN TOSCANSK GO’BIT FRA SELVAPIANA

av Espen Nersveen
Toscana er for mange selve indrefileten av Italia. Det billedskjønne landskapet, nærheten til sjøen, maten, vinen. Som vinområde er det selvfølgelig uhyre interessant, og dagens vin er jo da også herfra. Nærmere bestemt fra Chianti Rufina, det minste av de 7 underområdene til Chianti, og også det nordligste.

Chianti Rufina har enda ikke fått den geografiske betegnelsen DOCG, selv om det er opplest og vedtatt at vinene herfra har en mer enn tydelig nok egenart for nettopp dette. Kanskje de syrligste vinene i Chianti, gjerne med mer rødbærsfrukt og mindre markante tanniner. Beskrivelser som også passer dagens flaske godt.

Fattoria Selvapiana er en av de beste produsentene i Chianti Rufina og har i dag 45 hektar med vinmark. Eiendommen deres har vært i familiens hender siden 1827 og eies i dag av Francesco Giuntini Antinori. Dagens flaske er deres beste vin og deres eneste riserva. En enkeltvinmarksvin bestående av 100% Sangiovese fra vinmarken Bucerchiale.

FAKTABOKS

  • Produsent: Selvapiana
  • Vin: Chianti Rufina Riserva Bucerchiale
  • Land: Italia, Toscana
  • Drue: 100% Sangiovese
  • Årgang: 2009
  • Alkohol: 14,5%
  • Utvalg: Bestilling
  • Varenummer: 9955501
  • Pris: 278,-
  • Poeng: 90

SMAKSNOTATER

En rubinrød vin med sursøte, mørke bær på nesa. Særlig den markante kirsebærsyrligheten kommer tydelig frem, men også mørkere elementer som litt tobakk, lakris og lær ligger og lurer i bakkant.

Vinen fremstår som slank og frisk med rødbærsfrukt i anslaget som så går over i en fast, fyldig og mer krydret munnfølelse. Syrligheten er markant og den har også noen bitre bærtoner. Tanninene er moderate, og den har en god og syrlig lengde.

En erketypisk matvin og en vin som med fordel kan få en 2-3 timer på karaffel, og om du er ekstra tålmodig, noen år i kjelleren. En fantastisk vin og noe av det beste fra Chianti Rufina.

Drikk den til mat fra toscana. Rustikke kjøttretter, fugl eller fyldige pastaretter med litt god olivenolje. Høstens lam er heller ikke feil.

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

Mer snacks