Hjem VIN TIL MATENITALIENSK VIN ALDO CONTERNO BARBERA D’ALBA CONCA TRE PILE 2008

ALDO CONTERNO BARBERA D’ALBA CONCA TRE PILE 2008

av Espen Nersveen

Denne flasken fikk jeg faktisk av en annen vin-entusiast, mannen bak Mat og Vinnett. Lite visste han at jeg kun kort tid etter skulle sette snuta mot Piemonte og besøke blant annet Poderi Aldo Conterno. Jeg smakte denne vinen flere ganger der nede, og jeg gledet meg ekstremt til å lage noe mat som jeg kunne drikke min egen flaske til. Vinen ble servert til hjemmelaget ravioli med oksehaler. Dæven døtte for en flaske.

Aldo Conterno er et av de store navnene i DOCG Barolo, altså appelasjonen Barolo, i Piemonte i nord-Italia. Denne produsenten slik vi kjenner den i dag ble etablert i 1969 ved Monforte, men familien hadde produsert vin i området helt siden 1920-tallet. I dag har de ca. 25 hektar med vinmark, og selv om de jo er mest kjent for sine fantastiske Barolo-viner så er det den ikke mindre strålende Barberaen som i dag blir omtalt. Druene til denne vinen kommer fra ca. 20 år gamle vinstokker i Bussia Soprana. Bussia er da området som vinmarkene ligger i. Hans aller beste Barolo heter jo også da Gran Bussia. I dag er det Aldo sine tre sønner Franco, Stefano og Giacomo som driver gården, og det var sistnevnte vi møtte. Han må forøvrig ikke blandes med produsenten Giacomo Conterno som drives av deres fetter.

Druene til denne vinen plukkes manuelt og allerede i marken gjør de et drastisk utvalg, kun det beste får bli med tilbake. Gjæringstemperatur er 26-28 grader og maserasjonstiden 8-10 dager. Vinen får først et par måneder i ståltanker før den overføres til mindre, nye eikefat. Her ligger vinen i 12 måneder før den tappes på flaske.

FAKTABOKS

  • Produsent: Aldo Conterno
  • Land: Italia, Piemonte
  • Vinmark: Bussia Soprana
  • Drue: 100% Barbera
  • Årgang: 2008
  • Alkohol: 14,5%
  • Utvalg: Bestilling
  • Varenummer: 4990301
  • Pris: 295,-
  • Poeng: 90

SMAKSNOTATER

Allerede på duft skjønner du at noe godt er i vente. En nydelig og elegant fruktighet med mørke bær som kirsebær i front. De mørke bærene blir med over i smaksbildet med sin svært konsentrerte, friske og «juicy» frukt. Slank og ren munnfølelse med god fyldighet. En herlig syrlighet som rundes av med balanserte tanniner og en lang og god ettersmak. Finesse og struktur hele veien.

Det fins svært mange fruktige og enkle barberaer, og de kan absolutt være gode og passende til sitt bruk. Og selv om du her må ut med litt mer av lønna så får du ekstremt mye for pengene. En av de beste Barberaene jeg har smakt og dette blir for meg en slags referansevin for videre Barbera-drikking.

Jeg drakk den som sagt til ravioli med oksehaler og det fungerte utmerket. Den har såpass mye struktur, frisk frukt og syre at den matchet meget bra til den smaksrike oksehaleraguen. Men vinen kan med fordel også drikkes til lysere kjøtt som kylling, kalv og kanin. Den drikker nydelig nå, men om du vil la den ligge noen år til så tar den ikke skade av det.

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

Giacomo Conterno

Mer snacks

3 kommentarer

Iveland november 20, 2012 - 08:44

Gøttegøtt!

Scarpa La Bogliona Barbera D’Asti 2001 | Heia Mat januar 12, 2013 - 22:58

[…] som med Aldo Conterno sin Conca Tre Pile så er dette blant det beste i barbera-klassen, og i tillegg til å nyte vinen for seg selv så […]

Hjemmelaget ravioli med oksehaler | Heia Mat februar 24, 2013 - 16:36

[…] barbera-druen er en fin match, og vi drakk en av de beste barberaene tilgjengelig på markedet, en Conca Tre Pile produsert av Aldo Conterno. En nydelig vin, og etter en 10-12 timer med matlaging så fortjener man en nydelig […]

Det går ikke å kommentere