Hjem VIN TIL MATENITALIENSK VIN SCARPA BARBERA D’ASTI LA BOGLIONA 2001

SCARPA BARBERA D’ASTI LA BOGLIONA 2001

av Espen Nersveen

Vinmonopolet er verdens beste vinbutikk, og måtte tilbudet bare bli bedre og bedre med årene som kommer. Men det å få tak i litt modnere årganger er vanskelig, da det stort sett er de siste par årganger som er tilgjengelig. Men I Piemonte er ikke dette like vanskelig, og da jeg saumfarte hyllene for noen fine Barolo-årganger så plukket jeg også med meg denne barberaen.

Vi besøkte Scarpa når vi var der nede nå på senhøsten. Dette er en produsent som holder til i Nizza Monferrato og som har produsert vin i over 150 år. Det var Antonio Scarpa som startet vineriet, men nå er det Martina Piera Zola og hennes mor som driver stedet. Allikevel er det kanskje vinmaker Carlo Castino som har jobbet der i 48 år som er stedets viktigste, jaggu jobbet ikke faren hans her også. Her blir alt laget på gamlemåten, og Scarpa lager noen av de mest typeriktige vinene i hele Piemonte. Hele produksjonen kommer fra en vinmark på hele 50 hektar, i tillegg så kjøper de inn nebbiolo-druer fra Barolo og Barbaresco. Den totale produksjonen er på rundt 120.000 flasker.

La Bogliona ligger ca. 400 meter over havet, vinmarken er over 35 år gammel og har leire som hoved-jordsmonn. Drueinnholdet er hundre prosent barbera, som etter plukking og pressing får 15 dagers maserasjonstid før den lagres i 24-30 mnd på store slovenske eikefat, etterfulgt av ett år på flaske.

FAKTABOKS

  • Produsent: Scarpa
  • Land: Italia, Piemonte
  • Vinmark: La Bogliona
  • Drue: 100% Barbera
  • Årgang: 2001
  • Alkohol: 14,5%
  • Utvalg: Bestilling
  • Varenummer: 9955801
  • Pris: 400,-
  • Poeng: 92

SMAKSNOTATER

Vinen har en klar, lysrød farge. Duften var noe dempet i starten, men med litt luft så kom det veldig tydelige aromaer av kirsebær og litt bringebær. Aromaer av trevirke og noe røyk var tilstede. Fikk også noen florale toner, med preg av roser samt litt lær på nesa.
En slank, frisk og syrlig vin treffer tungen. Svært konsentrert og smaksintens, energisk, fresh og syrlig frukt dominert av kirsebær. En tydelig mineralitet kommer også mot slutten. En litt tørr og syrlig avslutning med runde og avslepne tanniner som legger seg rundt tunga. Lang, frisk og syrlig lengde.

Denne flasken var avhengig av litt tid på karaffel, førsteinntrykket var preget av ekstrem syre med tørre og ganske skarpe tanninner. Men med litt luft, og et par grader varmere i glasset så kom frukten frem, syren ble langt mer inkorporert og tanninene dempet seg betraktelig.

En energisk barbera med syrlig frukt, mineralitet og en intensitet fra start til slutt. En meget bra vin. Sannsynlig noe av det råeste barbera-druen har å komme med. Denne årgangen ble som nevnt kjøpt inn i Italia, men de har nå 2007-utgaven på polet. En varmere årgang, så sannsynligheten er stor for at frukten er mer moden og at syrligheten og er noe dempet i forhold til min flaske.
Her er det kvalitet over hele linja, men det er ikke til å stikke under en stol at dette er en kostbar vin, og svært kostbar til en barbera å være.

Akkurat som med Aldo Conterno sin Conca Tre Pile så er dette blant det beste i barbera-klassen, og i tillegg til å nyte vinen for seg selv så håper jeg med disse flaskene å få på plass en slags referanse på hva en topp barbera har å tilby. Så nå er det bare å lagre nyansene fra disse flaskene i referanse-minnet og ta det med videre.

Neste flaske takk.

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

Mer snacks