Hjem VIN TIL MATENGODE KJØP VINCENT GIRARDIN TERROIR NOBLE CHARDONNAY 2010

VINCENT GIRARDIN TERROIR NOBLE CHARDONNAY 2010

av Espen Nersveen

Etter at min interesse for vin har skutt i været så blir man fort fristet til å kjøpe dyr og fin vin. Men noe av det viktigste med vinkunnskap må jo være det å vite hva som er bra i (nesten) alle prisklasser. Vite hva som er gode kjøp under 200 kroner samtidig som man vet hvilke årganger og produsenter man bør kjøpe når man skal handle for 600 kroner.

Det er dette jeg jobber mot, jeg leser bøker, jeg surfer på nettet, jeg smaker vin og jeg er lutter øre når folk som kan mer enn meg åpner munnen. Jeg er faktisk i gang med å gjøre om deler av kjelleren til vin-kjeller. 😉 Det er smått stilig. I dag er det en litt rimeligere vin som blir beskrevet, men det er også noe av det bedre du får i den prisklassen. Vi skal til burgund, en hvitvin på chardonnay produsert av Vincent Girardin.

Vincent Girardin startet opp med to hektar vinmark i 1992. Siden den gang har virksomheten økt til 25 hektar vinmark med en stor andel av disse i Puligny-Montrachet. Vinmarkene drives i dag økologisk uten bruk av verken kunstgjødsel eller kunstige plantevernsmidler. I tillegg til å produsere fra egne vinmarker kjøper han også inn druer fra andre appelasjoner. Totalt produserer han vin fra rundt 60 forskjellige appelasjoner og den totale produksjonen ligger på ca. 500.000 flasker.

Druematerialet til denne flasken kommer i hovedsak fra Puligny-Montrachet og Mersault. Druene plukkes for hånd og får et par dagers kald prefermentering før temperaturen økes og alkoholgjæringen starter. Vinen gjæres i sin helhet på 18-20 grader i ståltanker. 40% av vinen får 8-9 måneders lagring på brukte fat før tapping.

Vincent Girardin Terroir Noble Chardonnay 2010
Pris: 168,-
Varenummer: 1049901
Basisutvalget

Det første som treffer nesen er mineraliteten, men både syrligheten fra grønne epler og sødmen til pærer er tilstede. Den har en ung og ren karakter. Vinen er frisk og krisp på tungen og mineraliteten og syrligheten er med fra start til slutt.
Den har en litt oljete tekstur idet den forlater munnen, fin lengde og en frisk men avslepen syrlighet som kysser tennene dine adjø. (Rimelig poetisk eller hur?).

Den mangler jo dybden, elegansen og kompleksiteten som de bedre hvite burgunderene er kjent for, men så er denne vinen et røverkjøp etter min mening. Jeg drakk denne til laks med nøttesmør, og det er en perfekt match. Funker til alt av fisk og skalldyr. Og syrligheten til denne vinen tar gjerne imot litt fete, smørbaserte sauser.

Mer snacks

5 kommentarer

Hilde november 20, 2012 - 19:52

Vin er ingen dårlig hobby spør du meg! Jeg går selv med en drøm om å bygge opp en vinkjeller:) Eller aller helst en som inneholder mengder med champagne, den kan brukes til absolutt ALT!

I det siste har jeg fått det for meg at jeg må lære mere om økologisk vin, hva vet du om den saken?

Espen Nersveen november 20, 2012 - 20:11

Helt enig med deg, kunne drukket Champagne fra morgen til kveld hver eneste dag. I de store, klassiske områdene så er det vel mer og mer vanlig å drive økologisk og/eller biodynamisk. Det som tema i seg selv er ikke så interessant for min del, men jeg forventer at alle produsenter har et bevisst ståsted i forhold til hvorfor de driver økologisk eller ikke. Det viktigste er uansett sluttproduktet.

Morten Båtbukt november 20, 2012 - 22:52

Heisann.

Vincent Girardin produserer gode viner, både røde og hvite, og er en av mange produsenter som produserer økologisk eller biodynamisk fordi han mener det gir best vin. I Europa er gjeldende kutyme å ikke merke vinene etter hvorvidt de er økologiske eller ikke. Hovedsaklig fordi de mener det er et markedsføringstriks dårlige produsenter av økologisk vin bruker. De aller fleste av dem vil også si: «Vinens kvalitet snakker for seg selv.» De produserer økologisk fordi kvaliteten blir bedre, ikke fordi det selger, og de fleste bruker ikke miljøargumentet spesielt mye heller.

En annen meget god vin i denne prisklassen er Occhipintis SP68, som forøvrig er en naturvin:
http://www.vinmonopolet.no/vareutvalg/rodvin/italia/occhipinti-sp-68-nero-davola-e-frappato-2011/sku-5873201

Ingen annen sammenheng ellers (en rødvin og fra Sicilia), kanskje med unntak av at frappato kan gi viner som minner om røde burgundere i karakter. Der blomster og lyse bær (bringebær, jordbær, rips) kommer i høysetet i de beste eksemplene.

Espen Nersveen november 21, 2012 - 14:40

SP68 har jeg smakt, den var morsom. 😉
Selv må jeg innrømme å være litt skeptisk til naturvin, men det er vel plass til det også tenker jeg.

Fireretters førjulsmeny | TRINEs MATblogg november 29, 2012 - 09:30

[…] Terroir Noble 2010 til denne retten, og ut fra hva matbloggerkollega Espen skriver på sin matblogg Heia Mat virker dette å være en vin det kan være verdt å teste ut […]

Det går ikke å kommentere