Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT HJEMMELAGET RAVIOLI MED OKSEHALER

HJEMMELAGET RAVIOLI MED OKSEHALER

av Espen Nersveen
Jeg har i et tidligere innlegg skrevet om oksehaler her på bloggen, ett av mine favorittstykker på oksen. Det er så smaksrikt, så saftig, så godt og samtidig så billig. Kan det bli særlig bedre? I dag brukte jeg oksehaleraguen til å lage noen hjemmelagde ravioli. Funka som bare rakker’n.

Hjemmelaget pasta er enkelt, men ikke noe jeg gidder å lage i hverdagen. Når det er blitt helg derimot, er situasjonen en annen, og når planen var ravioli så har man heller ikke noe valg, pastaen må man fikse sjæl. Oksehaleraguen ligger jo ute fra før, så denne oppskriften er basert på at man allerede har laget raguen, gjerne dagen før for den saks skyld. Men det fine med ravioli er jo at man kan fylle det med det man ønsker, så har du ikke oksekjøtt, bruk gjerne noe annet.

Denne oppskriften er til 4 personer.

INGREDIENSER

  • oksehaleragu
  • 400 g hvetemel
  • 4 egg
  • ekstra eggeplommer (valgfritt)
  • 1 egg til pensling

SLIK GJØR DU DET

– Legg melet rett på benkeplaten, og lag et lite hull i midten av melet. Knekk eggene i dette hullet. 1 egg pr 100 gram mel funker fint for å lage pasta, men du må gjerne tilsette et par ekstra eggeplommer pr hele egg om ønskelig. Du får da en gulere pasta med mere smak.

– Bruk en gaffel, eller fingrene og rør ut eggene. Rør så litt og litt mel inn i eggene til alt er blandet sammen og du har en deig. Kna så denne deigen hardt og lenge. Kna deigen helt til den føles myk og smidig. Du skal kjenne at du jobber litt.

– Pakk deigen i plastfolie og la stå i kjøleskap i minst 30 minutter.

oksehale01

– Om du ikke har en pastamaskin så får du bruke en kjevle. Kjevle isåfall deigen så flat som overhodet mulig. Avhengig av hvor mye pasta du lager så må du muligens dele opp deigen og kjevle litt av gangen. En utkjevlet pastadeig tar jo litt benkeplass.

– Dersom du har en pastamaskin så bruker du denne, ta litt og litt av pastaen, begynn på størst åpning og kjør pastaen tynnere og tynnere til du har ønsket tykkelse.

– Ikke hver redd for å bruke mer mel på benkeplaten og på selve pastaen, da blir den lettere å jobbe med.

– Etter kjevling skal du nå ha minst to like lange, smale remser med tynn pastadeig. Husk at du trenger parvis like store remser pr ladning med ravioli.

– På tide og finne frem oksehaleraguen, eventuelt annet fyll, og ta en spiseskje med dette og legg det 5 cm inn på pastaen. Forsett bortover med ca 5 cm mellomrom. Fortsett til hele remsa er fylt med innhold.

oksehale02

– Pisk sammen ett egg i en skål, og pensle dette langs kantene og mellom kjøttet. Legg så den andre pastaremsen over den med innhold og press sammen rundt fyllet. Det er viktig at de sitter godt sammen, og at det ikke er noe luft rundt innholdet, så de ikke blir ødelagt under kokingen. Finn frem en pizzakutter, en skarp kniv eller en passende form og skjær ut de forskjellige ravioliene. Klem så kantene sammen med en gaffel.

– Kok opp godt saltet vann i en kjele, bruk stor kjele og mye vann. Det er viktig at vannet koker fort opp igjen når du har lagt i pastaen, jo mere vann, jo fortere går dette.

– Kok pastaen i 2-3 minutter.

oksehale03

– Legg så et par, tre ravioli på hver tallerken, legg på litt mer oksehaleragu og riv over litt god parmesan. Totalt sett er jo dette en svært tidkrevende rett, men du ender opp med en helt fantastisk middag fylt med kjærlighet og matglede. Nam.

– Dette er jo en erketypisk italiensk rett, så da sier det seg jo selv at vi skal drikke italiensk. Maten er både smaksrik, kraftig og ganske fet. Så vi trenger en vin med god fruktighet, fin konsentrasjon av smaker og tydelig syre for å takle tyngden i maten. En god vin laget på barbera-druen er en fin match, og vi drakk en av de beste barberaene tilgjengelig på markedet, en Conca Tre Pile produsert av Aldo Conterno. En nydelig vin, og etter en 10-12 timer med matlaging så fortjener man en nydelig vin.

– Velbekomme, og skål.

Mer snacks

3 kommentarer

Aldo Conterno Barbera D’Alba Conca Tre Pile 2008 | Heia Mat februar 24, 2013 - 16:31

[…] meg ekstremt til å lage noe mat som jeg kunne drikke min egen flaske til. Vinen ble servert til hjemmelaget ravioli med oksehaler. Dæven døtte for en […]

Ida februar 26, 2013 - 09:29

Og jeg som tenkte å lage dette som primi platti neste helg – så flaks! Hadde derfor vært en fordel å lage raguen en stund før, av tidsbesparende årsaker. Erfaring med frys- eller kjøleoppbevaring?

Espen Nersveen februar 26, 2013 - 20:07

Så bra Ida. Jeg har ikke prøvd å fryse dette selv, men om at ferdiglaget ragu holder et par, tre dager i kjøleskap bør gå fint. Mulig du må tilsette litt væske ved oppvarming bare. Blir helt sikkert superknall.

Det går ikke å kommentere