Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å lage en ganske klassisk ribbe, men med litt vri på tilbehøret. Det var allikevel et ønske fra andre familiemedlemmer om å gjøre det enda litt frekkere. Så da ble det en asiatisk vri på det hele, og det ble faktisk helt sjukt digg. Saftig og mørt svinekjøtt med intense smaker av ingefær, koriander, hvitløk, soya og mye annet godt.

 

Jeg brukte tynnribbe men skar vekk bena og fjernet svoren. Kjøttet saltet jeg et døgn i forkant, men det er ikke noe must. Kjøttet ble så krydret ytterligere før det gikk inn i ovnen. Jeg penslet jevnlig med litt glaze og serverte kjøttet med en frisk og syrlig salat samt en bolle med jasmin-ris. En riesling med litt rest-sødme i glasset og måltidet blir en sikker vinner.

Den mengden var fin til 4 voksne og 2 småttiser.

INGREDIENSER

 • 2,5 kg tynnribbe
 • 1 ss korianderfrø
 • 1 ss fennikelfrø
 • 1 ss hel pepper
 • salt
 • GLAZE
 • 3 dl søt soyasaus (ketcap manis)
 • 4 ss brunt sukker
 • 3 ss epleeddik
 • saften av en lime
 • skallet til en lime
 • 3 grønne chili
 • en bit ingefær på størrelse med en tommelfinger
 • 4 sitrongress
 • 2 stjerneanis
 • 1 kanelstang
 • 4 båter hvitløk
 • en neve fersk koriander
 • SALAT
 • 2 fennikel
 • 2 grapefrukt
 • 1 ss sesamfrø
 • en neve koriander
 • en neve cashewnøtter
 • jasminris

SLIK GJØR DU DET

– Først fjerner du altså ben og svor fra ribba, og gnir den inn med salt. La mest mulig fett være igjen under svoren, denne kan gjerne rutes. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien. I en tørr og varm panne rister du så korianderfrø, fennikelfrø og hel pepper. Rør jevnlig i krydderet til du kjenner en vidunderlig duft komme sigende. Da har du krydderet i en morter og knuser det. Smør så ribba inn med dette krydderet. Nam, for en duft.

 

– Ha ribba over i en ildfast form, dekk med aluminiumsfolie og sett den inn i ovnen på 120 grader. Jeg anbefaler i aller høyeste grad å bruke steketermometer.

– Fjern frøene og finhakk grønn chili og hvitløk. Sitrongresset kuttes i store biter, disse skal fjernes senere. Ha alt dette i en skål.

– I en annen skål så har du finhakket ingefær, revet limeskall, kanelstang, stjerneanis og en neve hakket koriander.

– I en arbeidsbolle så blander du sammen den søte soyasausen, brunt sukker og epleeddik. Røres sammen.

– I en sauteuse, eventult en kjele, så har du i et par spiseskjeer stekeolje og freser grønn chili, hvitløk og sitrongress. Fres i et par minutter til det er blitt blankt og fått litt farge. Tilsett soyablandingen og gi det et oppkok, la det småputre i et par minutter til sukkeret er helt oppløst. Tilsett så ingefær, limeskall, kanelstang, stjerneanis og koriander. Bland dette inn, skvis inn saften av en lime og la stå på platen på lavest varme. Like før du skal pensle over første runde med glaze så fjerner du sitrongresset, stjerneanis og kanelstang.

 

– Som sagt så er det å anbefale å bruke steketermometer. Isåfall steker du til kjernetemperaturen er 60 grader, dette tar sånn ca. halvannen time. Da fjerner du aluminiumsfolien, heller ut eventuell væske som har dannet seg i formen og pensler over en raus runde med glaze.

– Sett formen inn i ovnen igjen til kjernetemperaturen er rundt 70 grader, ca. en halvtime. Ta ut formen, pensle over en ny runde med glaze og skru opp ovnen til 250 grader. Vent med å sette formen inn igjen til ovnen er blitt varm.

– Inn med formen, og stek til kjernetemperaturen er blitt 75/80 grader og du har fått en fin, mørk farge, sukkeret er blitt karamellisert.

 

– Ta formen ut av ovnen, pensle en ny runde med glaze og la hvile i minst 20 minutter.

– Salaten lager du underveis, den er superenkel. Skyll og rens to fennikel, og kutt disse i tynne skiver, gjerne med en mandolin. Skrell grapefrukten og del kjøttet i fine segmenter. Bland alt sammen, og tilsett en neve grovhakket koriander. Rist cashewnøtter og sesamfrø i en tørr panne. Det er alltid digg med litt krønsj.

 

– Kok ris.

– Når alt er ferdig så deler du ribba i skiver, setter alt på bordet og lar folket forsyne seg selv. Har du fortsatt mer glaze så bruker du det som saus.

– Det du trenger til denne maten er en vin som både er forholdsvis rik på smak, med frisk frukt og litt sødme. Denne balansen er riesling verdensmester på, men den bør ikke være altfor tørr. Noe rundt 20 g sukker er helt optimalt. Prøv f.eks. Julian Haart sin Moselriesling, Katharina Wechsler sin Feinherb eller Markus Molitor sin Feinherb. Alle disse vil funke utmerket.

 

 

LagreLagre

Print Friendly, PDF & Email