Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT RIBBE MED ASIATISKE SMAKER

RIBBE MED ASIATISKE SMAKER

av Espen Nersveen

Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å lage en ganske klassisk ribbe, men med litt vri på tilbehøret. Det var allikevel et ønske fra andre familiemedlemmer om å gjøre det enda litt frekkere. Så da ble det en asiatisk vri på det hele, og det ble faktisk helt sjukt digg. Saftig og mørt svinekjøtt med intense smaker av ingefær, koriander, hvitløk, soya og mye annet godt.

Jeg brukte tynnribbe men skar vekk bena og fjernet svoren. Kjøttet saltet jeg et døgn i forkant, men det er ikke noe must. Kjøttet ble så krydret ytterligere før det gikk inn i ovnen. Jeg penslet jevnlig med litt glaze og serverte kjøttet med en frisk og syrlig salat samt en bolle med jasmin-ris. En riesling med litt rest-sødme i glasset og måltidet blir en sikker vinner. Den mengden var fin til 4 voksne og 2 småttiser.

RIBBE MED ASIATISKE SMAKER

Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å lage en ganske klassisk ribbe, men med litt vri på tilbehøret. Det var allikevel et ønske fra andre familiemedlemmer om å gjøre det enda litt frekkere. Så da ble det en asiatisk vri på det hele, og det ble faktisk helt sjukt digg. Saftig og mørt svinekjøtt med intense smaker av ingefær, koriander, hvitløk, soya og mye annet godt.  KJØTT RIBBE MED ASIATISKE SMAKER European Print oppskriften
Nok til: 6 Forarbeid: Koketid:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hva synes du? 3.6/5
( 90 vurderinger )

Ingredienser

  • 2,5 kg tynnribbe
  • 1 ss korianderfrø
  • 1 ss fennikelfrø
  • 1 ss hel pepper
  • salt
  • -- GLAZE --
  • 3 dl søt soyasaus (ketcap manis)
  • 4 ss brunt sukker
  • 3 ss epleeddik
  • saften av en lime
  • skallet til en lime
  • 3 grønne chili
  • en bit ingefær på størrelse med en tommelfinger
  • 4 sitrongress
  • 2 stjerneanis
  • 1 kanelstang
  • 4 båter hvitløk
  • en neve fersk koriander
  • -- SALAT --
  • 2 fennikel
  • 2 grapefrukt
  • 1 ss sesamfrø
  • en neve koriander
  • en neve cashewnøtter
  • jasminris

Sånn gjør du det

- Først fjerner du altså ben og svor fra ribba, og gnir den inn med salt. La mest mulig fett være igjen under svoren, denne kan gjerne rutes. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien. I en tørr og varm panne rister du så korianderfrø, fennikelfrø og hel pepper. Rør jevnlig i krydderet til du kjenner en vidunderlig duft komme sigende. Da har du krydderet i en morter og knuser det. Smør så ribba inn med dette krydderet. Nam, for en duft.

- Ha ribba over i en ildfast form, dekk med aluminiumsfolie og sett den inn i ovnen på 120 grader. Jeg anbefaler i aller høyeste grad å bruke steketermometer.

- Fjern frøene og finhakk grønn chili og hvitløk. Sitrongresset kuttes i store biter, disse skal fjernes senere. Ha alt dette i en skål.

- I en annen skål så har du finhakket ingefær, revet limeskall, kanelstang, stjerneanis og en neve hakket koriander.

- I en arbeidsbolle så blander du sammen den søte soyasausen, brunt sukker og epleeddik. Røres sammen.

- I en sauteuse, eventult en kjele, så har du i et par spiseskjeer stekeolje og freser grønn chili, hvitløk og sitrongress. Fres i et par minutter til det er blitt blankt og fått litt farge. Tilsett soyablandingen og gi det et oppkok, la det småputre i et par minutter til sukkeret er helt oppløst. Tilsett så ingefær, limeskall, kanelstang, stjerneanis og koriander. Bland dette inn, skvis inn saften av en lime og la stå på platen på lavest varme. Like før du skal pensle over første runde med glaze så fjerner du sitrongresset, stjerneanis og kanelstang.

- Som sagt så er det å anbefale å bruke steketermometer. Isåfall steker du til kjernetemperaturen er 60 grader, dette tar sånn ca. halvannen time. Da fjerner du aluminiumsfolien, heller ut eventuell væske som har dannet seg i formen og pensler over en raus runde med glaze.

- Sett formen inn i ovnen igjen til kjernetemperaturen er rundt 70 grader, ca. en halvtime. Ta ut formen, pensle over en ny runde med glaze og skru opp ovnen til 250 grader. Vent med å sette formen inn igjen til ovnen er blitt varm.

- Inn med formen, og stek til kjernetemperaturen er blitt 75/80 grader og du har fått en fin, mørk farge, sukkeret er blitt karamellisert.

- Ta formen ut av ovnen, pensle en ny runde med glaze og la hvile i minst 20 minutter.

- Salaten lager du underveis, den er superenkel. Skyll og rens to fennikel, og kutt disse i tynne skiver, gjerne med en mandolin. Skrell grapefrukten og del kjøttet i fine segmenter. Bland alt sammen, og tilsett en neve grovhakket koriander. Rist cashewnøtter og sesamfrø i en tørr panne. Det er alltid digg med litt krønsj.

- Kok ris.

- Når alt er ferdig så deler du ribba i skiver, setter alt på bordet og lar folket forsyne seg selv. Har du fortsatt mer glaze så bruker du det som saus.

- Det du trenger til denne maten er en vin som både er forholdsvis rik på smak, med frisk frukt og litt sødme. Denne balansen er riesling verdensmester på, men den bør ikke være altfor tørr. Noe rundt 20 g sukker er helt optimalt. Prøv f.eks. Julian Haart sin Moselriesling, Katharina Wechsler sin Feinherb eller Markus Molitor sin Feinherb. Alle disse vil funke utmerket.

LagreLagre

20 kommentarer
22

Mer snacks

20 kommentarer

Magnus oktober 26, 2017 - 20:54

Skinnet er vel for god til ikke å brukes?? Kan det lages crispy crunchy hellig svor mens ribba hviler?

Espen Nersveen oktober 26, 2017 - 21:39

Jeg har en plan for skinnet, og blir det vellykket så blir det dokumentert. Vi snakker koking, tørking, fritering. 😉

Magnus oktober 27, 2017 - 13:20

Dokumenter uansett, så lærer vi noe av det også 😉

Mats I oktober 27, 2017 - 18:36

Takk for oppskriften!
Sous vide 65grader i 30-ish timer på ribba.
Ble fantastisk godt

Espen Nersveen oktober 27, 2017 - 18:44

Kult. Først sous vide og så glaze i ovn eller hva gjorde du?

Mats I oktober 27, 2017 - 20:34

Jepp.
Sous vide først.
Så skjærte jeg opp i stykker på 2-3cm, kjørte på med glaze og i ovnen på 225. Til de hadde fin farge 👌

Markus desember 9, 2017 - 19:52

Ble det noen sus i dus med skinnet ? Ett krispy element er jo svært lekkert – tenkte å kjøre denne oppskriften i morgen.
Hva med å krydre ribba kvelden i forveien – eller er det best å bare kjøre eventuelt salt og pepper da.

Takk for oversiktlig og tilsynelatende god oppskrift.

Espen Nersveen desember 10, 2017 - 11:59

Hei
Sorry for litt sent svar. Du kan godt krydre ribba kvelden før om ønskelig. Når det gjelder skinn så er det litt tidkrevende å få bra. Kok svoren mør, tørk den på 80 grader over natta og skru opp temperaturen til 250 også popper den magisk. Skal få blogget det etterhvert. 🙂

Oscar Gjævert desember 11, 2017 - 11:49

Hei,

Denne ser jo nydelig ut.
Men hvis jeg skal servere denne kl.14 på en torsdag, men ikke kan lage den ferdig den dagen.
Kan jeg da lage den ferdig på onsdag kveld, så gi den en oppvarming(med litt ekstra glaze) på torsdag rett før den serveres?
Eller har du noe gode innspill til hvordan det best gjøres?

Petter desember 20, 2017 - 20:48

Hei Espen. Med svensk svigerfamilie og en julaften med sild, julskinka og medisterkaker er det ikke så nøye hvordan jeg tilbereder ribba.
Tenkte å prøve denne oppskriften, har kjøpt Prima Jæren-tynnribbe, men vet ikke om jeg «klarer» å lage den uten svoren…

Hva er mener du er den beste måten å lage denne oppskriften på, men beholde svoren på?

Petter

Espen Nersveen desember 21, 2017 - 10:22

Du får nok ikke noe god svor med denne teknikken dessverre. MEN, dersom du har tid og gidder så kan du ta av svoren fra kjøttstykke, sørg for at den er så ren som mulig, altså skrapte bort det meste på undersiden. Så koker du svoren i en times tid til du nesten kan klemme den i stykker, så tørker du svoren i ovn over natta på 80 grader med en liten glippe på ovnen. Dagen etter kan du enten steke den på høy temperatur i ovn for å puffe den opp, eller du kan fritere den. Et dryss med salt og du har helt vill svor. 😉

jan petter øines desember 23, 2017 - 10:04

Nydelig glaze! og deilig krydder, men steketiden på ribba er for lav. Fulgte oppskriften til punkt og prikke,men ribba kunne godt ha stått lenger før glasering. Kanskje også på 150 grader?

Espen Nersveen desember 23, 2017 - 10:34

Hei
Så kjedelig da. Brukte du steketermometer? Og det var ribbe uten ben du brukte? Det er alltid kinkig å vite nøyaktig hvor lang tid tar, så noen individuelle justeringer er nesten umulig å unngå. Bra smaken var god da i det minste. 😉

Aina Karin Moen august 25, 2018 - 11:18

Hei,
Jeg tenkte å forsøke denne oppskriften, men lurer på sånn ca hvor mange timer i forveien jeg burde starte med steking?🙈 greit å vite om det blir middag 19 eller 23☺️

Serena november 17, 2018 - 09:20

Hei!
Hvorfor må man fjerne beina? Og i så fall, kan jeg gjøre noe med dem? Mye godt kjøtt som sitter fast der, har ikke lyst å kaste dem!

Veronica desember 13, 2018 - 17:52

hei! skal lage dette til mange. har 8 ribber. hva tenker du om å steke dagen før, og ta siste glaze dagen etter før servering…?

Espen Nersveen desember 16, 2018 - 10:13

Hei, man må jo få løst det på et vis og da er det et godt alternativ. Bør vel stå minst 30 minutter dagen etter tenker jeg for å bli gjennomvarm og fin. Kanskje dele opp i mindre stykker før dag 2?

Simen Stavdal desember 15, 2018 - 22:26

Detta var sjukt digg Espen. Blir en gjenganger hos oss, det er jeg ganske sikker på!

Espen Nersveen desember 16, 2018 - 10:10

Så fett. Er så stas å høre positive tilbakemeldinger.

Håvard mars 20, 2021 - 15:57

jeg liker best å steke ribba hardt først, få den chrispy utpå, deretter sous vidè (med vanlig stekepose) så lenge som mulig, helt til vi skal spise, da er den perfekt varm til servering.

Det går ikke å kommentere