Hjem VIN TIL MATENHVITVIN WITTMANN – RHEINHESSENS STORE SØNN

WITTMANN – RHEINHESSENS STORE SØNN

av Espen Nersveen

Jeg var nylig på en smaking med Tysklands kjekkeste vinbonde, bedre kjent som Philip Wittmann. Det er ingenting som slår smakinger med produsenten tilstede, og når kvaliteten i glasset i tillegg er på det nivået Wittmann alltid leverer så er det nødt til å bli bra. En liten shout-out må også gis til Genki, restauranten der smakingen ble avholdt, de diska nemlig opp med noen småretter som rett og slett var jæskla digg. Tommel opp, kudos, I’ll be back. Men tilbake til Wittmann, tilbake til Tyskland og til Rheinhessen.

Rheinhessen er kanskje kjent som en masseproduserende vin-region hvor fokuset ligger mer på kvantitet enn kvalitet, og selv om det fortsatt er et av de mest produktive tyske vinområdene så er det en solid oppblomstring av kvalitetsdrevne, mindre produsenter. Mange pionerer innen økologisk og biodynamisk vinproduksjon i Tyskland holder til her. Totalt sett i regionen dyrkes det stadig mer pinot noir, og druen silvaner er også svært viktig for Rheinhessen, men det er riesling som dominerer.

Rheinhessen grenser til elva Rhinen i nord og øst, og vinregionene Nahe til vest og Pfalz i sør. Wittmann holder til sør i regionen i byen Westhofen som har et leirebasert, kalkholdig jordsmonn, men han leier også noen hektar med vinmark rundt byen Nierstein en halvtime lenger nord hvor jordsmonnet er rødlig skifer.

Wittmann har drevet sertifisert økologisk siden 1989, og de gikk over til å drive biodynamisk i 2003. Philip Wittmann opplever at vinmarkene nå er mindre utsatt ved tørke og tunge regnbyger. Han driver biodynamisk fordi han mener det gir den beste og friskeste frukten, og de mest stabile vinmarkene. Han var uansett mer interessert i å snakke om vinene, og poengterte at han drev biodynamisk utelukkende fordi han mente det ga den beste kvaliteten, ikke for å bruke det til markedsføring eller lignende. At Wittmann har vært en foregangsfigur for kvalitetsøkningen i Rheinhessen er det uansett liten tvil om.

Alle druene plukkes for hånd og fermenteres med naturlig gjær fra vinmarkene i store eikefat. Vinene blir liggende på bunnfallet til de tappes på flaske den påfølgende sommeren etter vinhøsten.

Wittmann Silvaner Trocken 2016 | 169,90,-
Mineralsk, delikat og frisk duft. Lett kremete munnfølelse med fersk og slank frukt, en delikat syrlighet og et lett bittert touch i avslutningen.

Wittmann Estate Riesling Trocken 2016 | 159,90,-
30% av hele produksjonen går i denne flasken, et definerende produkt i Wittmanns portefølje. En vin som alltid leverer strålende kvalitet i forhold til prisen, også i 2016. Duften defineres av en mineralsk, ren og sitruspreget kjølighet. Av frukt trekkes assosiasjonen mot fersken og friske epler. Dette er forfriskende, saftig og digg. Småspiss, mineralsk avslutning.

Wittmann vom Rotliegend Riesling Trocken 2016 | 199,90,-
Druene til denne vinen er fra Nierstein, og jordsmonnet er rødlig skifer. Stilen er distinkt annerledes enn vinene fra Westhofen. Her er duften rik og parfymert, med en dyp, gul fruktighet. I munnen er den også klart rikere, med en mer konsentrent og intens smaksprofil. Ikke den samme kjølige, presise stilen, men allikevel veldig godt. Litt spicy, og med en flott syrlig avslutning.

Wittmann Niersteiner Riesling Trocken 2016 | 285,- | Lanseres 12.01.2018
Også her er druene fra Nierstein, og duften preges av en rund, rik og ungdommelig frukt. Streif av honning og gule blomster, aprikos, fersken og modne gule epler. Nydelig friskhet og avslutningen består av en slepen syrlighet, med et lett mineralsk preg. En konsentrert vin som drikker flott nå.

Wittmann Westhofener Riesling Trocken 2016 | 285,- | Lanseres 12.01.2018
En kjølig, presis og mineralsk duft. Gul og moden stenfrukt, sitrus og sjø. Duften er kompleks, og i munn er smaksbildet konsentrert og balansert. Frukten er noe avstemt nå, og syrligheten er sitrende så la gjerne ligge noen år før nytelse.

Wittmann Kirchspiel Riesling GG 2016 | 489,90,- | Lanseres 03.11.2017
Overraskende tilgjengelig. Mineralsk, syrlig, presis og slank stil. Dufter av duggfriske, norske epler. Mektig konsentrasjon, med en fokusert og presis stil. En karakter-rik, kompleks og strålende utgave av Kirchspiel. Flott lengde, snasen ettersmak, med en stram syrlig finish. Drikk umiddelbart eller vent fem år.

Wittmann Morstein Riesling GG 2016 | 552,- | Lanseres 03.11.2017
Wittmann har 4(?) svært godt plasserte hektar i denne strålende vinmarken. Duften er langt rikere enn den fra Kirschpiel, med en kompleks og dyp nese med konsentrert gul stenfrukt. En smak av sitrus som sitrer i munnhulen. Dyp, rik og intens smaksprofil. Aprikos og gule epler. Salt, sitruspreget og mineralsk ettersmak. Masse tekstur og potens. Som en knyttneve i dag, så en tålmodighet på fem år pluss er nok å foretrekke.

Wittmann Morstein Riesling GG 2012 | n/a | Ikke tilgjengelig
Intens og konsentrert duft. Nydelig moden frukt i retning aprikos, fersken og gule epler. Flott dybde i frukten. Innslag av honning og nøtter. Balansert og delikat munnfølelse. Slående rikhet. Ekstremt presis syrlighet, saltaktig mineralitet og evig lengde. Stofflighet og tekstur man må ta av seg hatten for. Et streif av bitterhet som avskjed. Dette drakk nydelig, en stor vin.

foto: http://www.weingutwittmann.de

Mer snacks