Før jeg begynte å gå mer i dybden på det jeg drikker så var etikettene en kjærkommen venn. Jeg hadde en liten håndfull etiketter memorert etter gode opplevelser uten egentlig å vite noe særlig mer om hva jeg drakk. Og dagens vin er en av de som har blitt handlet inn mang en gang, men det er først nå jeg faktisk vet hva det er. Og smaken er like innbydende som de finfine plantene på etiketten.

Vi skal til et område som jeg bare blir mer og mer nysgjerrig på, nemlig Piemonte, nordvest i Italia. I Piemonte ligger den svært så vinproduserende regionen Langhe med sin hovedstad Alba. Vi skal til produsenten Azienda Agricola G.D. Vajra som holder til i Barolo. Men det var ikke en Barolo jeg hadde kjøpt, men hans enkleste og rimeligste vin, Langhe Rosso. Denne vinen er som regel basert på dolcetto, så også denne årgangen med 80% dolcetto, 15% barbera og de siste 5% en blanding av freisa, nebbiolo og pinot nero. Vinen er lagret på ståltanker for å bevare det maksimale av druens fruktighet.

FAKTABOKS

  • Produsent: G.D. Vajra
  • Land: Italia, Piemonte
  • Drue: Dolcetto, Barbera, Freisa
  • Årgang: 2009
  • Alkohol: 13%
  • Utvalg: Basis
  • Varenummer: 3123601
  • Pris: 132,-
  • Poeng: 84

SMAKSNOTATER

På duft er den preget av røde bær, som kirsebær, moreller og jordbær, med hint av urter og krydder. Middels fyldig, frisk og fruktig på smak. Særlig jordbær kom tydelig frem hos meg, og fikk meg til å glede meg over månedene som nå kommer foran oss.

Fruktsødmen balanseres med frisk syre. Den har litt tanniner så den vil nok for noen oppfattes som litt for skarp til å drikke alene, men den passer veldig fint til mat som kylling og svin, samt enkle pasta- og pizzaretter. Vinen bør drikkes ung og helst ganske nedkjølt, maks 16 grader.

Kanskje du skal gi den et forsøk nesten gang du skal servere helstekt kylling?

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

Print Friendly, PDF & Email